Tebrikler, hamileliğinizin son aşamasına geldiniz! Sadece bir kaç ay sonra bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.

Bu dönem oldukça yoğun bir trimester olacak. Sadece sağlıklı beslenme, bol bol uyuma ve ölçülü spor gibi yaptığınız şeyleri yapmaya devam etmeyeceksiniz, aynı zamanda kendinizi şımartacaksınız ve eşinizle bağ kuracaksınız. Kendinizi doğum için eğitmeye devam edecek, doğum ve sonrasını planlayacaksınız.

Öncelikleriniz şunlar olacak:

Doğum Eğitimi Derslerine Katılın

Bilgi güçtür. Doğum eğitimi derslerinin hedefi, durum ne olursa olsun mümkün olan en iyi tercihi güvenle yapabilmeniz. Hastane temelli derslerden uzak durun çünkü bunlar genelde sizin tercihlerinizden ziyade kendi rutinlerine odaklanırlar.

Diğer kadınlar ile hangi derslere katıldıklarını görüşün. Derslerin onlara yardımı olmuş mu? Neden? Dersler doğum süreci için isteklerinizi netleştirmeye ve kendinizi hazırlamaya yardımcı olmalılar. Örneğin lamaze yöntemi ile belli bir nefes alma tekniği öğretilir ancak genelde gerçek doğumda pek de yardımcı olmaması ile eleştirilir. Bana göre Lamaze’nin yetersizliği, doğum sırasında pek çok kadının ağrı kesici istemesinin sebeplerinden bir tanesi. Neyse ki bu sadece seçeneklerden birisi. Bradley yöntemi pek çok kişi tarafından seviliyor çünkü önceden vücudunuzu rahatlatmanızı sağlayabiliyor ve böylece doğumda da bunu yapabiliyorsunuz.

Derslerin doğum gününden bir kaç hafta önce bittiğinden emin olun çünkü olur ya bebek biraz erkenden gelmek isteyebilir.

Doğum Planı Yapın

Doğum gününün nasıl gideceğini elbette tahmin edemezsiniz. Her şey planlara göre gitmeyebilir çünkü yaşam genelde öyle gitmez ve bebeğinizin de kendine ait planları var. Ancak teoride, nereye gittiğinizi bilmezseniz başka bir yerde kendinizi bulabilirsiniz. En azından niyetiniz ortaya çıkacak şeylere yön verebilir ve bu nedenle hala doğum planlarının iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum. En azından ideal şartlara dair fikir edinebilir ve bebeğinizi istediğiniz gibi kucağınıza alma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Eşinizle Konuşmaya Başlayın

Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız, çocuk yetiştirmeye dair fikirleriniz hakkında eşinizle konuşmaya başlayın. Birlikte uyumak, her istediğinde çocuğa meme vermek gibi kararlarınız varsa eşiniz bu kararları neden verdiğinizi anlamalı çünkü onun desteğine ihtiyacınız var.

Doğumdan Sonra Nasıl Bir Desteğe İhtiyaç Duyacağınız Hakkında Düşünün

İlk hafta boyunca ya emzirmek ya da uyumak için 7/24 yatakta olacağınızı düşünün. Bu zaman bebeğinizle bağ kurmak için önemli ve ayrıca nasıl emzireceğinizi ve onu rahatlatacağınızı da öğreneceksiniz. Büyükannesi ağladığı zaman onu rahatlatmak için yanınızda olabilir veya çok daraldığınız zaman yanınızda olabilir. Siz bebeğinizi beslerken, sizi besleyecek, yemeklerinizi yapacak, markete gidecek birisi lazım.

Ziyaretçilerle uğraşmak da istemeyeceksiniz. İlk aydan sonra bebeği görüp onu sevebilecekleri bol bol zaman olacak. İlk ayın ardından siz ve bebeğiniz emzirmeye alışacak, ağladığı zaman onu rahatlatmakta daha yetkin olacaksınız ve doğum sonrası hormonal değişimlerden dolayı ağlayıp durmayacaksınız. Yeni aile yaşamınızın ilk bir kaç haftasını nasıl hedeflediğiniz konusunda eşinizle görüşün. Babaların da doğum izni alması mümkün ve bu durum yetişkinlik de dahil olmak üzere ikisi arasındaki bağı kalıcı olarak güçlendirir.

Hastane İçin Çanta Hazırlayın

Muhtemelen iki çantaya ihtiyacınız olacak: birisi doğum sonrası için, birisi doğum süreci için. İlk çantada bezler, kafasını sıcak tutmak için bir kaç bebek şapkası ve bir kaç bebek kıyafeti, ayrıca kendinize ait bazı eşyalar. Diğer çantada ise tüm bürokratik işler için belgeleriniz, doğum planınız, kameranız, atıştırmalıklarınız ve sizi doğum sırasında rahatlatıp güven verecek her şey. Ayrıca hemşireleri biraz daha mutlu etmek için hediye kartları alabilirsiniz. Eğer eşiniz hemşirelerle en baştan arkadaşlık kurarsa, size eşlik etmeleri ve yardımcı olmaları daha olası, yoksa normal hastane politikalarına uygun hareket edeceklerdir.

Temel Şeyleri Alın

Bebek için alınacak şeylere dair uzun bir liste bulabilirsiniz ancak aslında bunların çoğuna ihtiyacınız yok. Ayrıca bazı şeylere bir süre gerek duymayabilirsiniz. Fakat yenidoğan ile alışveriş yapmanız zor olacağı için bazı şeyleri önden almanın faydası olur. Kısa bir liste şöyle:

  • Sepet beşik, aynı yatakta bebekle yatarken rahatsızlık hissederseniz işe yarar.
  • Bebek hamağı. Bebeklerin uyumasına hayli yardımcı olurlar.
  • Emzirme yastıkları.
  • Bebek bezleri (günde on bez kullanacaksınız).
  • Sling.
  • Alt değiştirme pedi.
  • İç çamaşırları, tulumlar, çoraplar, şapkalar ve diğer kıyafetleri.
  • Sıcak tutacak battaniyeler.
  • Bebek çantası.
  • Bebek bezi çantası.
  • Araç için bebek koltuğu.
  • Süt pompası ve depolama için süt şişeleri.
  • Bebek telsizi.
  • Bebek koltukları.
  • Meme uçlarının çatlamaması için bu işe uygun nemlendiriciler.
  • Emzirme sütyenleri ve kıyafetleri.

Emzirmeyi Planlayın

Araştırmalar emzirilen bebeklerin daha sağlıklı ve akıllı olduklarını gösteriyorlar ve bebekler ne kadar uzun emzirilirlerse o kadar iyi.

Emzirmenin anne ve bebek üzerindeki duygusal etkilerini gösteren bir kaç çalışma olsa da, emziren annelerde bebeği nasıl algıladığı üzerinde etkili olan bazı hormonal değişimlerin yaşandığını biliyoruz. Pek çok uzman, emziren annelerin bebekle daha güçlü bir bağ kurduklarını hissettiğini söylüyor ve bu da zamanla daha iyi bir ilişki ile sonuçlanıyor.

Bir sebepten emziremiyorsanız veya bebeğe geçmemesi gereken ilaçlar kullanıyorsanız bir başarısızlık mı yaşamış oluyorsunuz? Elbette hayır. Ancak size ve bebeğinize faydası olacak mükemmel bir fırsatı kaçırıyorsunuz. Eğer emzirmeyi planlıyorsanız ve kendinize gerekli kaynakları sağlarsanız, bunu kolayca yapabilirsiniz.

Günümüzde anne ve teyzelerimizin emzirmesini izleyerek büyümüyoruz ve bu bizim için ikinci bir doğa olmaktan çıktı. Dolayısıyla bazen emzirmeye başlamak o kadar da kolay olmuyor. İlk başlarda ağrıyan meme uçlarına katlanmak kolay değil veya bebeğin memeyi tutmasını sağlamak zorlu olabilir. Bu tip zorluklar emzirmeye azminizle kolayca aşılabilirler. Nadiren de olsa bebekler bazı zorluklar ile doğabilirler ve bunlar arasında dil yapışıklığı gibi sorunlar bulunur ancak doktor bunları kolayca çözer. Dolayısıyla kendinizi bu önemli görev için başarıya hazırlayın. Hamileyken şunları yapabilirsiniz:

  • Emzirme hakkında bir iki kitap okuyarak kendinizi eğitebilirsiniz.
  • Emzirme yastığı satın alın.
  • İlk hafta için emzirme desteği alın. Bir emzirme uzmanı ilk hafta kaygılarla uğraşmanız yerine bebeğiniz ile aranızdaki emzirme ilişkisini hızlıca yoluna koyabilir.