Sperm sayımları batı toplumlarında düşüşte ve son çalışmalar da bunu gösteriyorlar. Bu ise erkek üreme sağlığının düşüşte olduğunu gösteriyor. Peki bu nasıl iyileştirilebilir? Kuruyemişler bakımından zengin bir sağlıklı beslenmenin yardımcı olabileceği düşünülüyor.

2017 yılında batı ülkelerindeki erkek üreme sağlığına odaklanan bir geniş kapsamlı meta analizde, sperm konsantrasyonunun ve sperm adetlerinin son 30 yılda düşüşte olduğu görülüyor.

Bunun anlamı, erkek doğurganlığının endişe edici bir düzeyde düşüşte olduğu ve bu duruma karşı çözümler bulmak önemli.

Son zamanlarda İspanya’daki Rovira i Virgil Üniversitesi İnsan Beslenme Birimi tarafından yürütülen bir çalışmada, erkeklerin günlük beslenmelerine kattıkları ve katmadıklarının ürettikleri sperm kalitesi üzerinde etkili olabileceği görülüyor.

Araştırmacılar , kirlilik, sigara ve batı tipi beslenme eğilimlerinin erkeklerdeki bu üreme krizine sebep olabilecek çevresel faktörler olduklarını belirtiyorlar.

Kontrollü yapılan çalışmalarda spesifik olarak kuruyemişlerin sperm sağlığı üzerindeki etkileri göz önüne alınmış.

Daha Fazla Kuruyemiş, Daha İyi Sperm mi?

Yaşları 18-35 arasında değişen 119 sağlıklı erkek katılımcı ile yapılan çalışmalarda, katılımcılar iki gruba ayrılmışlar.

Bir gruba günlük standart beslenmelerine günde 60 gram fındık, badem ve ceviz eklemeleri söylenmiş. İkinci gruptakiler ise klasik batı tipi beslenmeyi sürdürmüşler ve yemişlere özel bir önem vermemişler.

Karşılaştırma için tüm katılımcılardan sperm ve kan örnekleri alınmış. Hem başta hem de sonda.

Deneme sürecinin sonunda, kuruyemişle zenginleştirilmiş bir beslenmeyi takip edenlerin sperm kalitelerinde ciddi bir artış görülmüş.

Daha spesifik olmak gerekirse, bu katılımcıların sperm adetleri %16 daha fazla, sperm canlılığı %4 daha yüksek, sperm hareketliliği %6 daha fazla ve sperm morfolojisinde de %1 iyileşme ortaya çıkmış.

Her gün bir avuç karışık kuruyemiş tüketenlerde sperm DNA fragmantasyonu çalışma sonunda daha az olmuş ve bu da semen örneklerinde genetik yapının daha iyi korunduğu anlamına geliyor.

Spermin DNA’sı çok parçalandığı zaman doğurganlık azalıyor ve düşük ihtimali artıyor.

Bu bulgular düzenli kuruyemiş tüketiminin sperm kalitesi üzerindeki faydalı rolünü destekliyor.

Sağlıklı Beslenme Gebeliğe Yardımcı Olabilir

Araştırmacılar bu sonuçların elde edilmesinin kuruyemişlerdeki protein, vitamin ve omega-3 gibi önemli besinlerin yüksek olmasından kaynaklanabileceğini belirtiyorlar.

Ancak erkeklerde daha iyi üreme kabiliyeti için sadece kuruyemişlere bel bağlamak da zor.

Kuruyemişlerin yanında daha iyi beslenme gibi yaşam tarzı değişimleri de üretkenliğe fayda sağlayabilir.

Araştırmalar genç, sağlıklı erkekler üzerinde yapıldığı için, daha geniş kapsamlı olana kadar genellemeler yapmaktan da kaçınmak lazım.