Pilates sizin için yeni bir şey olabilir ancak Joseph Pilates tarafından 1. Dünya Savaşı’nda askerlerin spor yapmaları ve rehabilitasyonları için yaratılmış ve oldukça eski bir uygulama. Bugünlerde hala yaratıldığı haliyle uygulanıyor ancak genelde daha güzel ortamlarda uygulanıyor ve onu klasik sistemden ayıran bazı modern tarzlar da mevcut.

Yeni başlayanlar için pilates biraz kafa karıştırıcı olabilir. Mat pilates sınıfları var ve bir de reformer pilates var. Ayrıca kule ve cadillac gibi başka ekipman türleri de var ancak mat ve reformer pilates salonlarda en çok öğretilen yöntemler arasında bulunuyorlar. Bu iki ayrı modelin her birinin kendine ait faydası var. Hangisi daha iyi ve hangisini denemelisiniz?

İlk Olarak, Temeller

Pilates güç ve kas şekli elde etmek, dengeyi ve hareketi iyileştirmek, bedeni uyumlu hale getirmeyi amaçlayan bir egzersizler sistemi. Pilates sistemi içerisindeki çeşitli egzersizler tüm büyük kas gruplarını hedefleseler de, özellikle core kaslarının çalışmaları için tasarlanmışlar.

Karındaki yüzeysel ve derin kaslar, bel ve kalçaların dahil olduğu core bölgesi, alt ve üst bedeni bağlar ve dengeler, iki yarımızın uygun şekilde işlev göstermesini sağlarlar.

Mat pilateste beden ağırlığı egzersizleri vardır ve bunlar yerde uygulanırlar, yumuşak, akıcı hareketler ile eklemlere yük bindirilmez, bu da onu her yaştan ve her sağlık durumundan insan için uygun hale getirir.

Reformer egzersizlerde ise yaylar, ekipmanlar, kayışlar ve ipler kullanılarak direnç eklenir. Reformer egzersizlerinin büyük kısmı mat egzersizleri ile aynıdır ancak daha fazla direnç eklenmiştir.

Pilatesin bir diğer büyük özelliği ise özel nefes tekniğidir ve böylece nefes alma sırasında göğüs kafesinin genişlemesi sağlanırken, nefes verirken daraltılması sağlanır ve nefes verme sırasında pelvik taban da yukarı doğru çekilir.

Nefes alma ve verme davranışı hareketler ile koordinedir ve böylece nefesin tutulması önlenir. Nefes ayrıca pilatesin zihin-beden doğasını da etkiler.

Klasik ve Modern Pilates

Pilateste yeniyseniz bilmeniz gereken bir diğer nokta ise klasik ve modern pilates arasındaki fark. Klasik pilates, Pilates’in yarattığı orijinal ssitemi takip eder ve geleneksel egzersizleri onun kendi sıralamasına göre uygular.

Modern pilates ise klasik pilates üzerine kuruludur ancak bilimsel araştırmalar, fizik terapi ve biyomekanikler sebebiyle etkilenmiş ve değiştirilmiştir. Pek çok egzersiz klasik sistem ile aynı ancak yeni egzersizler eklenmiştir ve geleneksel egzersizler biraz değiştirilmiştir.

Hem klasik hem de modern pilateste eşit miktarda mat ve reformer egzersizleri olabilir ve bu nedenle deneyiminiz hangi türü seçtiğinize bağlı olacaktır.

Pilates hocası Robyn Martin bu konuda şöyle diyor:

“Klasik pilates, temelden çalışmak isteyenler, yapısal çalışmaları sevenler ve tekrarı sevenler için iyidir. Ancak yeni başlayanlar düzenli olarak gelenlerin tüm koreografiyi bildiklerini görünce biraz endişe edebilirler.

Diğer yandan, modern pilateste genelde sınıfta kimsenin yapmamış olduğu yeni hareketler de uygulanır ve bu da onu daha az korkutucu hale getirirken, deneyimli olanların da yeni bir şeyler öğrenmelerini sağlar. Sonuç olarak, o kadar da fark yok. Deneyiminiz genel olarak bilgili ve pozitif bir öğretmeniniz olmasına bağlı ve bu öğretmen doğru değişiklikleri yapmalı, güvenle mücadele ortaya koymalı.”

Yeni Başlayanlar İçin Daha İyi

İlk defa yaptığınız her şeyin zorlayıcı, garip ve hatta biraz utandırıcı olmasını bekleyebilirsiniz. Martin şöyle diyor: “İnsanlara pilatesin herkese garip hissettirdiğini söylüyorum. Kaya tırmanışı öğrenmek gibi, başta herkes aynı gemidedir. Biraz küçük düşürücüdür.”

Mat pilates denemeyi planlıyorsanız, bir derse gitmeden önce internetteki videolar ile bazı egzersizleri öğrenebilirsiniz. Aynısını reformer ile yapamazsınız çünkü pahalı ekipmanlara gerek vardır.

Mat pilatese erişmenin reformerdan daha kolay olmasının yanında, Martin’e göre bir tanesi yeni başlayanlar için diğerinden daha iyi değil. Mat pilates daha az ekipmandan dolayı daha az korkutucu görünüyor.

Mat pilates genelde aerobik derslerinde veya videolarda görülenlere yakındır. Ancak ekipmanlı reformer dersleri, yeni başlayanların kendi beden ağırlıklarını kullanarak tutmakta zorlandıkları bazı hareketlerde denge ve destek bulmalarına yardımcı olabilirler.

Martin, bir pilates formunun diğerinden daha üstün olduğu tek koşulun fiziksel sınırları olan insanlar olduğunu belirtiyor. Bu tip durumlarda reformer destek ve denge sağlayabilir ve böylece hareketliliği sınırlı insanlar için daha iyi sonuçlar verebilir ve yaralanmalara engel olabilir.

Ekipmanlardaki yaylı sistemler direnç ekliyorlar ve bu zorluk ekleyebilse de aynı zamanda destek de sağlıyor ve daha elle tutulur değişimlerin yapılmasına imkan tanıyor.

Farklı Hedefler İçin Pilates

Temel hareketleri öğrenip de daha rahat hissetmeye başladığınız zaman, hangi modelin size daha fazla faydasının dokunacağının kararını verebilirsiniz ve her ikisini birden de yapabilirsiniz. Örneğin hedefiniz kilo vermekse, hem kalori yakmak hem de kas yapmak isteyeceksiniz. Bunun için reformer mat sınıflarına göre daha fazla imkan sağlayabilir.

Martin şöyle diyor: “Kilo vermek için reformera ağırlık verirdim. Hocaların yoğunluğu biraz fazla verme eğilimleri var ve sizin de direnç ekleyebilme imkanınız olacak. Ayrıca reformer plyometrik çalışmalarda biraz kardiyo yapabileceğiniz zıplama tahtasına da sahip.”

Dirençten dolayı reformer pilates kas ve güç elde etmek isteyenler için de daha iyi bir seçenek. Her ne kadar reformerda Hulk gibi olmayacak olsanız da, kendi beden ağırlığınızdan daha fazlası ile çalışabilecek olmanız kas ve güç uyarımı için gerekli direnci sağlayacaktır.

İkisini de Yapmak En İyisi

Pilates dengeye bağlıdır ve sistem hem mat hem de reformer uygulamaları için tasarlanmıştır. Bunların ikisi birbirini tamamlar. Reformerda bulunan neredeyse tüm çalışmaları matta bulmak da mümkün. Reformerda hemen teaser yapamayabilirsiniz ancak matta pratik yapmanız ekipmanla bu hedefe ulaşmanız için güç ve güven kazanmanıza yardımcı olur.

Zamanınız ve imkanınız elveriyorsa her hafta hem mat hem de reformer ile üç veya daha fazla seans öneriliyor. Haftada iki yaparsanız sonuçları daha hızlı görürsünüz ve bedeniniz daha uzun süre o şekilde kalır, haftada üç defa olursa bu bir yaşam tarzı olur diyerek ekliyor Martin.