Kızıl olarak ülkemizde bilinen scarlatina hastalığı, boğaz ve cilt enfeksiyonlarına sahip olan çocuklarda da ortaya çıkabilen ateşli bir hastalık. Buna sebep olan strep bakterisi, parlak kırmızı ve çıkıntılı lezyonların olduğu bir toksin yayıyor.

Bu lezyonlar vücudun büyük kısmına yayılıyorlar ve hastalığa ismini veriyorlar. Çıkıntılara sahip olan ve kötü bir güneş yanığı gibi görünen rahatsızlık, zımpara gibi hissettirecek kadar sert lezyonlara sahip olabilir ve kaşınabilir. Genellikle 6 günden sonra ortadan kalkmaya başlar ancak cildin iyileşmesi bir kaç hafta sürerken soyulmalar olabilir.

Eğer çocuğunuzda böyle lezyonlar varsa, doktorunuzu aramak önemli. Kızıl olan çocuklar antibiyotikler ile tedavi edilebiliyorlar.

Kızıl Belirtileri Nelerdir?

 

Rahat görünen lezyonlar kızılın temel işareti. Genellikle boyun ve yüzde başlar, ağız çevresindeki bölgeye pek bulaşmaz. Göğüs ve sırta geçer, sonra da vücudun geri kalanına. Koltuk altları, dirsekler, kasık bölgesi gibi kırışık bölgelerde kırmızı çizgiler şeklinde lezyonlar ortaya çıkar.

Kızılın diğer belirtileri şöyle:

  • kırmızı, tahriş olmuş bir boğaz
  • 38.3 derece üzeri ateş
  • boyundaki şişmiş bezler

Ayrıca boğazın geri kısımları ve bademcikler de beyaz kaplanmış şekilde görülebilirler, şişebilirler, kırmızı olabilirler, sarı-beyaz noktacıklar ile iltihaba sahip olabilirler. Enfeksiyonun erken dönemlerinde dilde de beyaz ve sarı bir katman görülebilir. Kızıl olan çocuk üşür, vücudunda ağrılar olur, bulantı yaşar, kusar ve iştahını da kaybeder.

Nadiren olsa da kızıl impetigo gibi streptokok cilt enfeksiyonlarının gelişimine sebep olabilir. Bu vakalarda çocuğun boğazında tahriş olmayabilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Çocukta kızıl olup olmadığının tespiti çin doktor genellikle strep testi veye boğaz kültürü testi yapar ve strep bakterisini araştırır.

Tedavi Nasıl Olur?

Strep enfeksiyonu onaylandığı zaman, doktor çocuğa 10 gün boyunca alması gereken bir antibiyotik yazar. Bu genelde enfeksiyonun kendisini tedavi eder ancak bademciklerin ve şişmiş bezlerin normal dönmesi için bir kaç hafta geçmesi gerekebilir.

Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda yemek yemek zor olabilir ve bu nedenle beslenmesine yumuşak gıdaları ve sıvı gıdaları eklemek önemli. Rahatlatıcı çaylar, sıcak besleyici çorbalar veya soğuk içecekler, buzlu içecekler ve dondurma da olabilir. Çocuğunuzun bol bol sıvı aldığından emin olmalısınız. Ağrılar ve ateş için ağrı kesici yahut ateş düşürücü kullanabilirsiniz.

Eğer lezyonlar kaşınırlarsa, çocuğun tırnaklarının kesildiğinden emin olun çünkü kaşıyarak cilde zarar verebilirler. Kaşınmalara karşı kaşıntı önleyici kremlerden alabilirsiniz.

Kızıl Önlenebilir mi?

Enfeksiyona sebep olan bakteri bulaşıcıdır. Kızıl olan çocuklar hapşurma ve öksürme sayesinde bakteriyi diğer çocuklara yayabilirler. Cilt enfeksiyonu, impetigo gibi strep bakterisinden kaynaklanır ve cilde temas ile bulaşabilir.

Çocuk evde hasta olduğunda, diş fırçasını, bardağını ve yeme araç gereçlerini ailenin diğer üyelerininkilerden ayrı bir yerde tutmak ve bunları sıcak sabunlu suda yıkamak önemli. Strep enfeksiyonuna sahip olan çocuğunuza bakarken kendi ellerinizi sık sık yıkayın.

Ne Zaman Doktoru Aramalı?

Çocuğunuzda aniden lezyonlar gelişirse doktoru arayın. Özellikle de ateşi, boğaz enfeksiyonu, bademcik şişmesi varsa. Bu özellikle çocukta strep boğaz enfeksiyonu belirtileri varsa veya okulda strep enfeksiyonu geçirmiş çocuklar varsa çok önemli.