Çoğu kadın kendi vajinasının kokusunun farkında. Vajina, ağız, cilt ve vücudun diğer kısımları gibi kendine has bir kokuya sahip.

Beslenme, sağlık ve diğer faktörler normalde kötü kokmaması gereken bu doğal kokuyu etkileyebiliyor. Vajinanın kokusunu ortadan kaldırmaya çalışmak güvenli veya sağlıklı bir seçenek değil. Hatta böyle yapmak kötü bir kokuya sebep olan enfeksiyonlara yol açabilir.

Vajinal Koku Tipleri

Kadınların kendi vajina kokularına dair bilinçlerinin olması hayli yaygın. Bu negatif hisler, beden algısını ve özsaygıyı etkileyebiliyorlar.

Ancak vajinanın yumuşak ve miskimsi bir kokuya sahip olması normal. Araştırmalar bu kokunun cinsel çekiciliği arttıran feromonlar ile ilgili olduklarını ve doğurganlık ile ilgili bilgi iletişimini sağladıklarını gösteriyorlar.

Bu koku hamilelikte, menopozda ve adet dönemlerinde hormonal değişimlerden dolayı değişir. Yani hafif bir koku endişe sebebi değil. Ancak bazı kokular doktorla görüşmenizi gerektirebilirler.

Balıksı Vajinal Koku

Bakteriyel vajinozis, doğurganlık yaşlarında olan kadınlardaki en yaygın vajinal enfeksiyon. Bir şey vajinanın karmaşık kimyasını rahatsız ettiğinde, zararlı bakteriler kontrol dışı çoğalabilirler ve bu da balıksı bir koku yaratır.

BV sahibi kadınlarda kaşınma ve yanma gibi başka belirtiler de ortaya çıkabiliyor ve bu da mantar enfeksiyonu gibi hissettiriyor. Ancak bazı kadınlarda koku tek belirti çeşidi. Antibiyotikler bu sorunun çözülmesini sağlayabiliyorlar.

Bakteriyel vajinozis riskini azaltabilmek için şunlara dikkat edilmeli:

  • Vajina yıkanmamalı, yıkama işlemi hassas pH dengesini bozar.
  • Vajina içinde ve çevresinde kokulu, aromalı ürünler kullanılmamalı. Parfüm ve diğer kokulu tampon gibi ürünler vajina kimyasını bozarak BV’ye sebep olurlar.
  • Cinsel partnerlerin adedini kısıtlamak ve güvenli cinsel uygulamalar. BV her ne kadar cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasa da, birden fazla cinsel partnere sahip olmak vajina içerisindeki bakteri dengesini bozabilir.

Tatlı veya Bira Benzeri Vajina Kokusu

Vajina içerisinde aşırı çoğalan mantarlar, bal veya kurabiyeyi andıran bir koku yayabilirler. Vajina aynı zamanda bira, un veya ekmek gibi kokabilir.

Koku bazen ekşi olur ancak hoşa da gidebilir. Yoğun yanma, kaşınma ve kuruluk hissi genelde mantar enfeksiyonlarına eşlik eder. Zaman içerisinde daha kötü hale gelir ve bazı kadınlar lor peynirini andıran vajinal akıntılar ile de karşılaşabilirler.

Bu enfeksiyonlar ilaç ile tedavi edilebilirler ancak ilk defa mantar enfeksiyonuna kapılan kadınlar ilk olarak diğer seçenekleri elemek için doktorları ile görüşmeliler.

Bakteriyel vajinozisin önlenmesini sağlayan pek çok şey mantar enfeksiyonunu da önlüyor. Diğer taktikler ise şöyle:

  • Sadece gerektiğinde antibiyotik almak: Bazı kadınlarda antibiyotikler faydalı vajinal bakterileri öldürüyorlar ve bu da mantar gelişimini tetikliyor.
  • Ağzında pamukçuk olan kişilere oral seks yaptırmaktan kaçınmak.
  • Vajinal bölgeyi kısmen kuru tutmak: Mantar nemli ortamda büyür. Banyodan sonra iyi kurulamalı, ıslak mayo ve iç çamaşırları içinde oturmaktan kaçınmalısınız.

Diğer Kokular

Menopoz dönemindeki hormonal değişimler vajinanın kokusunu etkileyebilir ve vajina kuru hissettirebilir.

Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar da vajinanın kokusunu değiştirirler. Vajinal kokudaki herhangi bir değişim, özellikle de koku güçlü ve kötüyse, doktora gitmenizi gerektirir. Kokuyu maskelemek için parfüm kullanımı önerilmiyor.

Hijyen

Güvenli, hassas vajina hijyeni uygulamaları, vajina kokusunu azaltabilir. Bazı taktikler şöyle:

  • Önden arkaya silme: Bu uygulama dışkının vajinaya  ulaşmasına engel olur.
  • Seksten sonra idrara çıkma.
  • Sadece vulva üzerinde hassas, iyi kokan bir sabun kullanmak. Sabunu vajinaya sokmak vajina pH’ını bozabilir ve bu da enfeksiyon ile kötü kokulara sebep olur.
  • Günlük olarak iç çamaşırını değiştirmek veya çamaşır nemlenip ter olduğunda değiştirmek.
  • Kokusuz ürünler ile iç çamaşırlarını yıkamak.
  • Terledikten ve spordan sonra duş, çünkü hapsolan ter vajina kokusunu arttırabilir.
  • Hoş olmayan bir koku varsa vulvayı suyla yıkamak. Duşlar arasında temiz bir bez kullanarak vulva bölgesi kurulanabilir. Böylece ter ve diğer koku kaynakları uzaklaştırılırlar.

Adet Dönemi Ürünleri

Bazı kadınlar adet döneminde daha güçlü vajina kokusuna sahip olurlar. Bazılarında bu demir benzeri metalik bir koku olurken, bazılarında ise amonyak kokar.

Bazı adet dönemi ürünleri kokuyu hapsederler ve bu etkiyi arttırırlar. Kokuyu azaltmak için şunlara dikkat etmeli:

  • İç ürünler kullanmak. Pedlerdeki nem kokuya katkı sağlayabilir. Islak bir ped üzerine oturmak da enfeksiyona sebep olur. Menstrüel kap gibi ürünleri kullanarak bunun üstesinden gelinebilir.
  • Adet dönemi ürünlerini sık sık değiştirmek.

Seks Vajinal Kokuyu Nasıl Etkiler?

Bazı kadınlar cinsel ilişkiden hemen sonra güçlü bir balığımsı koku fark edebilirler ve bu da bakteriyel vajinozisin bir işaretidir. Bazılarında ise daha hafif bir koku görülür.

Semen ve vajinal sıvılar arasındaki etkileşim bazen vajinal kokuya sebep olur. Bazı kayganlaştırıcılar da vajina pH’ını ve onunla gelen kokuyu değiştirirler. Vajinal ilişki ile gelen kokuyu azaltmak için:

  • Semenin vajina sıvısıyla etkileşime girmemesi için kondom kullanın.
  • İlişkiden sonra vulva ve vajinayı temiz suyla durulayın. Komple yıkamayın.
  • Kokulu ve aromalı kayganlaştırıcıları kullanmayın.

Probiyotikler

Probiyotikler bedende sağlıklı bakterileri teşvik ederler ve buna vajina da dahil. Probiyotikler özellikle mantar olmak üzere bazı vajinal enfeksiyonları da önlemeye yardımcı olabilirler.

Enfeksiyonu kontrol altına alan probiyotikler vajina kokusunu azaltabilirler. Çünkü probiyotikler vajinanın normal pH’ını geri getirirler ve bu da koku konusunda yardımcı olur.

Kıyafetler

Kıyafetler vajina çevresinde ve içinde şunları hapsedebilirler:

  • ter
  • ölü hücreler
  • akıntılar
  • önceki ilişkiden kalan spermler
  • diğer koku kaynakları

Çok sıkı kıyafetler genelde sorunun sebebidir. Buna şekillendirici kıyafetler de dahil. Vajinaya ilerleyen dışkı da enfeksiyon ve kokulara sebep olabilir ve bu nedenle yayılmayı destekleyen kıyafetlerden kaçının. Dar iç çamaşırlarından kaçının.

Nefes alabilen pamuklu kıyafetler vajina kokusu çeken kadınlar için en iyisi. Pamuk vajinaya yakın yerlerde nem tutmaz. Böylece bakteri ve diğer koku kaynaklarının birikimi ve koku üretmeleri engellenir.

Beslenme

Çok şekerli gıdalar mantar gelişimini tetiklerler ve bu da vajinada koku yapabilir.

Bazı güçlü kokulu gıdaların da vajina kokusunu değiştirmeleri mümkün. Soğan, kahve ve diğer güçlü kokan gıdalar, ter ve diğer vücut sıvılarının kokusunu değiştirerek vajinada da koku yaratabilirler.

Vajina kokusunu değiştirmek için belli gıdaların tüketimine dair çok az bilimsel araştırma var. Bazı anlatılan kanıtlara göre tatlı kokan gıdalar, yani karpuz, elma, maydonoz gibi seçenekler yardımcı olabiliyorlar.

Bol su içmek de çok önemli. Çünkü yeterince su içmek bakteri gelişimine engel oluyor. Su içmek terin kokusunun da azalmasını sağlar ve vajinal kokuda hafiflemeye yardımcı olur.