Herkese merhaba! Bugün, yine çok önemli bir konu ile karşınızdayım. “İnsülin direncinde nasıl kilo verilir?” konusundan bahsedeceğiz. Genelde insanlar, “İnsülin direncim var, kilo veremiyorum” diyorlar. Aslında böyle bir şey yok, yalnızca iştahınız çok fazla ve çok fazla tatlı yemek istiyorsunuz. Bu da, uzun vadede diyet yapmanızı ve kilo vermenizi engelliyor.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin, pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Glikozun hücrelerin içine girmesini ve vücuda tokluk hissi sağlar. Ancak; genetik faktörler, yanlış beslenme ya da vücuttaki yağ yüzdesinin artışı ile birlikte hücrelerin geçirgenliği azalır. Yani, hücreler kandaki şekeri çekemez ve insülin reseptörlerinde bir direnç ortaya çıkar. Bu direnç arttıkça insülin daha da artar. Bu kısır döngü bu şekilde devam eder. Sonrasında da, kişi ne yiyorsa artık kilo alır hale gelir ve canı sürekli tatlı, hamur işi ve abur cubur ister.

İnsülin Direnci Belirtileri

  • Çok fazla tatlı yeme isteği,
  • Yemekten sonra açlık hissi,
  • Sürekli bir şeyler yeme isteği,
  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Ensede bir yumru

İnsülin Direncinde Nasıl Kilo Verilir?

Çok kilo aldığınız zaman hücrelerin insüline olan duyarlılığı azalır ve insülin direnci ortaya çıkar. Bu şekilde de bu kısır döngü devam eder. Bu nedenle, yediklerinize çok dikkat etmeli ve kilo vermelisiniz. Vücut yağ oranınız düştükçe, insülin direnci de yavaş yavaş sonlanmaya başlayacaktır. Peki, kilo verirken nelere dikkat edilmeli?

  • 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeli

Yukarıda da bahsettiğim gibi, insülin direncinde çok fazla iştah oluyor. Araları çok uzun tuttuğunuzda da çok fazla acıkırsınız ve bir sonraki öğünde daha fazla yersiniz. Kahvaltı ile öğle yemeği ve öğle yemeği ile akşam yemeği arasına ara öğünler koyarsanız, vücudunuzu kandırabilir ve insülin direncini kırabilirsiniz.

  • Basit şeker ve hamur işi besinlerden uzak durmalısınız

Hamur işi grubunu beslenmenizden tamamen çıkarın. Yapamıyorsanız da, tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Öncelikle, insülinin salınımını azaltmanız gerekiyor. Kanda zaten çok fazla insülin varken tatlı, kek, börek, hamur işi, abur cubur yerseniz, insülin daha da yükselir. Bu besinleri diyetinizden çıkarırsanız, insülin seviyesini düşürmüş olursunuz. İnsülin seviyesini düşürdükçe, vücudunuz da yağ yakmaya başlar ve arkasından kilo vermeniz gerçekleşir.

  • Protein ağırlıklı beslenin

Beslenmenizi, protein yönünden yüksek ve karbonhidrat yönünden düşük olarak ayarlayın. Evet, meyve tüketebilirsiniz; ancak, gün içerisinde 2-3 porsiyonu geçmemenizi öneririm. Sebze yemeği, et, yoğurt, süt tüketebilirsiniz. Glisemik İndeks’i yüksek besinler, kan şekerini ve insülini yükseltir.

  • Ana öğünlerde yoğurt tüketmelisiniz

Bu çok önemli. Yoğurt, cacık ya da ayranı tercih edebilirsiniz. Yoğurt, kalsiyum içeriği ile kan şekerinin daha dengeli yükselmesini ve daha sakin düşmesini sağlar. Bu şekilde de, iştahınız kapanır ve insülin direncinize çare olur. Bu nedenle, hem öğle hem de akşam yemeklerinde mutlaka yoğurt ve türevlerinden birini tüketmelisiniz.

  • Yemeklerde mutlaka salata tüketin

Biraz önce de bahsettiğim gibi, bu kişilerin tokluk hissinde bir sıkıntı olur. Yani, şeker hücrelere giremediği için bu kişiler tokluk hissine ulaşamaz. Peki, ne yapmak gerekiyor? Yemeklerde mutlaka salata tüketmek gerekiyor. Bu sayede, beyne tokluk hissini göndermek daha mümkün olacaktır.

  • 40-45 dakika tempolu yürüyüş yapın

Yürüyüş yapmak; kan şekerinin daha dengeli kalmasını ve hücrelerin insüline olan duyarlılığının artmasını sağlar. Bu şekilde de yağ yakımı desteklenir. Yağlar yakıldıkça da insülin gerileyecektir. Bu nedenle, her gün mutlaka fiziksel aktivite yapmalısınız.

  • Her gün 2 litre su içmelisiniz

Su, metabolizmayı hızlandırır ve daha hızlı kilo verdirir. Kilo verdikçe, insülin direnci geriler. Aynı zamanda, insülin direnci olanların en çok çektiği sürekli açlık hissinin de gerilemesini sağlar.

Bu yedi formülü bir araya getirdiğiniz zaman işe yarar. Kilonuzu sağlıklı bir diyetle vermediyseniz, ara öğün yapmadıysanız, su içmediyseniz, yürüyüş yapmadıysanız, sonuçlar her zaman kısa süreli olur. Sonrasında açlık hissedilir, diyet bozulur ve yağ yakılamaz. Bunların hepsini bir arada yaparsanız; çok güzel sonuçlar alacağınızdan ve insülin direncinizin gerileyeceğinden eminim.