Buğday çimi, buğday ile çok yakın akraba. Saman gibi kuru görünen kalın bir bitki ve ayrıca nesiller boyunca bütünleyici ve doğal tıpta rol oynamış.

Buğday çimi, filizlendikten 7-10 gün sonra tam boyutuna ulaşmadan erkenden toplanıyor. Temel olarak saman veya hayvan yemi yapılmak üzere yetiştirilse de, sağlığa pek çok faydası dokunabilir.

Buğday çimi bazen yeşil kan olarak da adlandırılıyor çünkü bu üründen yapılan ürünlere sıradışı yeşil rengini veren yüksek düzeyde klorofile sahip.

Buğday Çimi Hakkında Kısa Bilgiler

  • İlk olarak ABD’de 1930’larda popüler oldu
  • Tüketilmeden önce işlenmeli
  • Sağlığı iyileştirebildiğini gösteren bazı çalışmalar var
  • Kişi ona karşı alerjik olmadığı sürece sağlık riski yarattığına dair kanıt yok

Buğday Çimi Nedir?

1930’larda kimyager Charles F. Schnabel, genç çimleri ölen tavukları kurtarmak için kullandı. Tavuklar kurtuldular ve diğer tavuklardan daha fazla yumurta ürettiler.

Quaker Oats ve diğer firmalar da onun faydalarını araştırmak için fonlar sağladılar ve kısa zaman içerisinde buğday çimi takviyeleri, meyve suları ve tozları ulaşılabilir hale geldi. Buğday çiminin içeriği, onun bitkisel besinler tarafından zengin olduğunu ve sağlığı iyileştirebildiğini, besin desteği sağlayabildiğini gösteriyor.

İnsanlar pişmemiş çimi tükettikleri zaman bunu genelde su formunda yapıyorlar. Toz buğday çimi de kapsüllerde bulunabiliyor ve tozunu smoothielere katmak da mümkün.

Buğday Çiminin Faydaları

Antioksidan ve Anti-İnflamatuvar

Bazı çalışmalar buğday çiminin A, C ve E vitamini içeriğinden dolayı antioksidan olarak işlev gösterdiğini ortaya koyuyorlar.

Antioksidanlar serbest radikallerin etkilerini tersine çeviriyorlar. Vücuttaki bu güçlü bileşenler, kanser dahil olmak üzere sağlık problemleri ve yaşlanma ile bağlantılılar. Antioksidanlar bağışıklık sisteminin artrit, mide problemleri, cilt problemleri gibi bazı özel sağlık sorunlarına karşı gösterdiği tepkiden kaynaklanan kronik inflamasyonlar ile savaşıyorlar. Antioksidanlar depresyon gibi zihin sağlığı problemlerine karşı da etkili olabiliyorlar.

Buğday çiminin sağlığa pek çok faydasının sebebi onun antioksidan rolü olabilir. Yani pek çok diğer bitkisel temelli gıdaya benzer faydaları olabilir.

Kanserin Önlenmesi ve Tedavisi

Diğer antioksidanlar gibi, buğday çimi de kanserin önlenmesine yardımcı olabiliyor. Ayrıca geleneksel kanser tedavilerine katkı da sağlayabilir. 2017’deki bir çalışmada onun ağız kanseri gelişimini yavaşlattığını gösteren sonuçlar var.

Diğer çalışmalar da benzer sonuçları ortaya koymuşlar. 2015’teki bir çalışmada, buğday çiminin kolon kanseri gelişimini yavaşlattığı ve bazı kanser hücrelerinin ölümüne sebep olduğu görülmüş.

Buğday çimi kemoterapinin etkilerini de kuvvetlendirebilir. Bir çalışmada onun kemoterapi yan etkilerinde azalma sağladığı görülmüş.

Enfeksiyonlarla Savaş

Bazı araştırmalar, buğday çiminin bazı enfeksiyonları öldürdüğünü veya yavaşlattığını gösteriyorlar. Bu durum özellikle de antibiyotiklere dirençli olan enfeksiyonların tedavisinde veya belli antibiyotiklere alerjileri olan bireylerde faydalı olabilir.

2015 yılındaki bir çalışmada, buğday filizinin belli bakteri enfeksiyonlarına karşı mikrop karşıtı etkileri barındırdığı test tüpleri ile yapılan deneylerde fark edilmiş.

Mide Bağırsak Rahatsızlıklarına Çözüm

Geleneksel tıp uzmanları, buğday çimini mide ağrıları ve ishal gibi ufak mide-bağırsak problemlerine karşı uzun yıllar kullandılar.

Buğday çiminin bu faydası onun lifli içeriğinden kaynaklanabilir. Buğday çimi glutensizdir ve bu nedenle gluten intoleransı olanlar için iyi bir seçenektir.

Bazı araştırmalarda buğday çiminin ülseratif kolit tedavisinde faydalı olabileceği belirtiliyor. Plasebo ürünler ile karşılaştırıldığında, buğday çiminin bazı insanlarda ağrı ve belirtileri azalttığı görülmüş.

Geleneksel ilaçlardan fayda göremeyen insanlar için buğday çimi alternatif bir çözüm olabilir.

Diyabetin Önlenmesi ve Tedavisi

Araştırmalar buğday çiminin diyabet hastalığına sahip olanlara fayda sağlayabileceğini gösteriyorlar. 2014 yılında fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, buğday çiminin insülin düzeylerini arttırabildiği ve kandaki glukoz oranını azaltabildiği görülmüş. İnflamasyonlar ile savaşan buğday çimi, böylece diyabetin yan etkilerinin azaltılmasını da sağlayabiliyor.

Ön araştırmalar, onun obezite ile savaşta da güç sağlayabileceğini gösteriyrolar. Obezite diyabet için bir risk faktörü ve diyabetin sağlığa etkilerini yoğunlaştırabiliyor.

Besin Değerleri

Sağlığa faydalarının yanında buğday çimi dengeli bir beslenmenin temeli olan bazı besin değerlerine de sahip.

Kalorisi düşük olsa da, iyi bir protein kaynağı. Fakat tüm amino asitleri barındırmıyor. Pek çok bitkisel gıda gibi, iyi bir lif kaynağı ve bu da kandaki glukoz düzeyinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Buğday çimi sağlıklı bir sindirimi de destekleyebilir ve insanların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilir.

A, C, E, K ve B6 vitaminleri bakımından zengin olan buğday çiminde, çinko, demir, selenyum ve manganez mineralleri de bulunuyor.

Riskler

Diğer çimlere alerjisi olan bireylerin buğday çimine karşı da alerjileri olabilir. Ayrıca doğal bulaşma ve polenleşmeden dolayı buğday çiminde diğer bitkilerin polenleri de bulunabilir.

Bitkisel alerjileri olanların buğday çimini denemeden önce doktorlarına danışmaları iyi olur.

Yan Etkiler

Bazı bireyler buğday çimi tüketiminin ardından bulantı veya kabızlık yaşamışlar. Bu durum yüksek lifli içeriğinden dolayı olabilir. Kabızlık geçmişi olan bireyler denemeden önce doktorlarına danışmalılar.

Bazen, buğday çiminin pişmemiş hali bakteri ve küf barındırabilir. Eğer onu evde hazırlıyorsanız bunlardan kurtulmak için güzelce yıkamanız gerekli.

Buğday çimi takviyelerini tüketirken, sadece güvenilir kaynakları kullanın. Bulaşma risklerini azaltmak için fabrikanın hangi önlemleri aldığını onlara sorabilirsiniz.

Buğday Çiminin Tadı ve Tüketim Tavsiyeleri

Buğday çiminin tadı çim gibidir ve diğer tatları bastırabilir.

Tadı Nasıl Daha İyi Hale Getirilebilir?

Çiğ buğday çimini smoothielere katarak içecek olarak tüketmek, çim biçme makinesinden çıkan bir içeceği içtiğiniz hissi yaratabilir. Ancak buğday çimini güçlü tada sahip diğer bileşenler ile birleştirecek olursanız, tat dengelenebilir. Ananas veya limon bu konuda yardımcı olacaktır.

Buğday Çimini Tüketmenin Yolları

Bazıları onu kapsül formunda toz olarak almayı tercih ediyorlar. Bu tadı neredeyse tamamen yok eder ve günlük yeterli dozda almanızı garanti eder.

Bazı buğday çimi takviyesi üreticileri aromalı kapsüller ve tabletler üreterek diğer baskın tatları almanızı sağlıyorlar.

Smoothie ve su tarifleri ile deneyler yapmak istemeyenler için bunlar lezzetli çözümler olabilirler.

Sonuç Olarak

Pek çok çalışma buğday çiminin faydalarının gerçek olduğunu gösteriyor ancak bu çalışmalar yeterince iyi tasarlanmamışlar. Yani onun herhangi bir hastalığa karşı iyi geldiğini onaylamak mümkün değil.

Pek çok insan buğday çimini sorunsuzca tüketebildiği için onu diğer tedavilerle birlikte kullanmak mümkün. Ancak kimse onu tıbbi bir tedavinin yerine kullanmamalı. Buğday çiminin faydalarını test edebilmek için günlük olarak smoothie veya takviye formunda tüketin.

Araştırmalar devam ettikçe, onun tıbbi rahatsızlıklara karşı etkili bir ürün olduğu ortaya çıkabilir. Fakat şu anda araştırma sonuçları yeterince belirgin değil.