Bazı meyveler, sebzeler, kokulardan, hatta bazı mekanlardan bahsederken “afrodizyak etkisi” olduğu söylenir. Peki, nedir bu afrodizyak etkisi ve bize neler hissettirir? Aslında hepimizin az, çok fikri var, cinsellikle, cinsel istekle ilgili olduğunu biliyoruz. Ama tam olarak ne anlama geldiğine bir bakalım, neler bizde afrodizyak etkisi yaratıyor öğrenelim.

“Afrodizyak” ya da diğer adıyla “aşk ilacı” tüketildiğinde libidoyu, yaşam ve cinsellik enerjisini arttıran bir maddedir. Aslında yanlış bilinenin aksine afrodizyaklar, kişinin doğurganlık sorunlarını ve ereksiyon bozukluğu gibi ikincil cinsel işlev bozukluklarını giderici özellikleri olan diğer maddelerden farklıdır. Yani birebir cinsel sorunları çözen maddeler değiller. Ancak cinsel isteği artırdığı, cinselliği zihinde çağrıştırdığı için çok merak uyandırdığı ve tercih edildiği de gerçek. Peki, afrodizyak adı nereden gelmiştir derseniz; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit’ten ad aldığının altını çizmek lazım. Madem Afrodit’ten ad alıyor, kesinlikle işe yarıyordur değil mi?

Afrodizyak etkisi yaratan ürünler

Afrodizyak etkisi kavramı günümüzde sıkça kullanılmakta, cinsel isteği harekete geçiren afrodizyak parfümler kozmetik alanında, afrodizyak haplar medikal alanında, afrodizyak mumlar dekorasyon alanında, afrodizyak çikolatalar ve afrodizyak içecek gıda sanayinde satışa sunulmaktadır. Bu şekilde cinsel gücü ve isteği artırmak isteyenlere çözümler sunulmaktadır.

Aslında hoş kokulu afrodizyak tütsü ile evde cezbedici bir koku bırakmak hiç de zor değil. Tütsü tercihini afrodizyak etkili baharatlardan birisi olan tarçından veya vanilyadan yana kullanarak cinsel isteği artırmak mümkün. Zira tarçın ve vanilya afrodizyak etkili baharatlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Afrodizyak etkisi olduğu iddia edilen ilaçlar, haplar, şuruplar bulunsa da, cinsel duyguları coşturmak için doğal ve sağlıklı afrodizyak gıdaları tercih etmekte fayda var. Örneğin lavanta, vanilya, tarçın, avokado ve bunların yağları cinsel istek uyandıran doğal ürünler arasında yer almaktadır. Bunların yanında doğa her konuda olduğu gibi afrodizyak etkisi konusunda da bizlere yardımcı olmak için en doğalından, en sağlıklısından çok sayıda seçenek sunmuştur.

Afrodizyak etkili yiyecekler

Kadın ve erkek herkeste libidoyu yükselten afrodizyak etkili besinler aslında hepimizin gün içinde az ya da çok bir şekilde tükettiği besinlerdir. İlaç, hap, şurup gibi kimyasal içeriği olan, yan etkileri bulunan takviyeler yerine her an mutfağımızda, elimizin altında bulunan afrodizyak yiyecekler sayesinde hormonsal açıdan gücümüzü artırmak mümkün.

Muz

Sağlıklı beslenmek, potasyum almak, uzun süre tok kalmak derken muzdan bahsedilir. Bunların yanında çok eski zamanlardan günümüze kadar afrodizyak etkisi olan besinler arasında bilinen besinlerden birisi kesinlikle muzdur. Muz, içerdiği potasyum ve B vitamini ile cinsel dürtüleri harekete geçiren bir meyvedir.

Çikolata

Çikolatanın mutlulukla bir ilgisi olmalı! Dopamin adlı hormon insan beyninde cinsel duyguları uyandırmakta, tıpkı serotonin hormonu gibi mutluluk vermektedir. Çikolata ise dopamin hormonunun salgılanmasında oldukça etkilidir ve dolayısıyla da afrodizyak etkili besinler arasındadır.

Karpuz

Yaz mevsiminin olmazsa olmaz meyvesi karpuz, daha bir dilim yer yemez mutlu ediyor bence. Karpuzun içinde bulunan sitrülin adlı madde kan damarlarının gevşemesine ve bu sayede cinsel duyguların uyanmasına yardımcı oluyor. Bu etkisiyle karpuz da muz gibi afrodizyak etkilidir.

Sarımsak

Her derde deva sarımsak mutfaklardaki mucizevi bir gıdadır. Diğer tüm faydalarının yanında sarımsağın afrodizyak etkisi de bilinmektedir. Sarımsak çiğ olarak ya da yemeklerde pişirilerek tüketildiğinde, cinsel duyguları harekete geçirmektedir.

Bal

Cinsel güçten bahsedilince bal, badem ve kaymağın adları mutlaka geçer. Bal barındırdığı maddelerden dolayı hem kadın hem de erkeklerde hormonları düzenleyici, cinsel duygular uyandırıcı bir besin maddesidir. Sağlıklı ve hareketli bir cinsel yaşam için balı kahvaltılardan eksik etmemek lazım.

Kuşkonmaz

Mutfaklarda yeni yeni yaygın olarak kullanılmaya başlanan kuşkonmaz, çok kaliteli bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini de cinsel duygular uyandıran, cinsel dürtüleri hareketlendiren bir vitamindir. Bu bakımdan haşlanmış veya buharda pişmiş haliyle tüketilen kuşkonmaz, afrodizyak etkisi oluşturduğu için mutlaka yenmelidir.

Çilek

Çileğin daha yer yemez mutluluk veren bir tadı var. Çünkü vücutta endorfin hormonunun salgılanmasını teşvik etmektedir. Endorfin hormonu da mutluluk hormonlarından birisi olduğu için afrodizyak etkilidir ve özellikle de çikolata ile birlikte tüketildiğinde cinsel arzuları harekete geçirecektir.

Avokado

Sağlıklı beslenme programlarının vazgeçilmezi olan bu tropikal meyve, özellikle kadınlarda cinsel duygular uyandırmaktadır. Meyve olarak tüketilen, salatalara ve smoothielere eklenen avokado afrodizyak etkili meyvelerden birisidir.

Badem

Genel olarak çiğ kuruyemişlerin mutluluk hormonu salgılarını artırdığı biliniyor. Ama özellikle de içeriğinde bulunan bolca lif ve E vitamini ile badem hem kadın hem de erkeklerde cinsel duygular oluşturan bir kuruyemiştir.

Biber

Kırmızısı, sarısı, yeşiliyle biber yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılmakta, keyifle tüketilmektedir. Biberler içinde bulunan bolca vitamin ve kapsaisin adlı madde ile insanın nabzını yükseltmekte, vücutta sinir uçlarını harekete geçirmekte ve cinsel duygular oluşturmaktadır. Biber yiyerek hem metabolizma hızlandırılır hem de cinsel duygular harekete geçirilir.

Kereviz

Çok sağlıklı olsa da, genellikle temkinli yaklaşılan sebzelerden olan kereviz, kadın ve erkeklerde libidoyu yükselten ve cinsel duyguların oluşmasını sağlayan afrodizyak besinler arasındadır. Bol limonlu, portakal sulu kereviz yemekleri ve yoğurtlu, cevizli kereviz salatası şahane seçeneklerdir.

Nar

Çok lezzetli, tam bir şifa kaynağı olan nar, çok güçlü bir antioksidan meyvedir. Narın afrodizyak etkisi cinsel gücü artırırken, erkeklerde testosteron hormonunu salgılanmasını teşvik ettiği de bir gerçektir.

İncir

Yazın tazesi, tüm yıl da kurusu tüketilen incir, Antik Yunan döneminden bu günlere kadar en bilindik afrodizyak meyveler arasında yer almaktadır. Üreme yetisini güçlendirdiği bilinen incir, kişide cinsel dürtüleri de harekete geçirmektedir.

Midye

Çinko, cinsel dürtüleri artıran bir mineraldir. Bu bakımdan çinko açısından zengin olan midye de libidoyu yükselten ve cinsel duyguları uyandıran afrodizyak deniz ürünlerindendir. Yalnız üretim ve satış koşullarının hijyenik ve sağlıklı olduğunun bilinmesi koşuluyla bol limonlu midyeler cinsel gücü artırmaktadır.

Ginseng

Bizim coğrafyamıza çok da uygun olmayan, ta Çin’de yetiştirilen ginseng çok güçlü bir cinsel uyarandır. Bu sebeple hem ilaç yapımında ve hem de genel sağlık düzenini beslemekte etkilidir. Görünümü insana benzeyen ginseng, insana kendini iyi hissettiren afrodizyak etkili, yaşlanmayı önleyen, mutluluk veren ve cinsel duyguları canlandıran bir bitkidir.

Zencefil

Başta solunum sistemi olmak üzere, sindirim ve üreme sistemlerinin sağlığına iyi gelen zencefil, bitki çaylarının vazgeçilmezidir. Enerji veren ve canlılık katan bir bitki olarak zencefil, yemeklere baharat olarak eklenebilir, akşamları bitki çayı olarak tüketilebilir. Afrodizyak etkisi ile haftada iki kez zencefil tüketmek iyi gelir.

Tarçın

Her mutfakta bulunan tarçının iştah açıcı özelliği, mis gibi kokusu ve tatlılara verdiği aroma herkesçe bilinir. Bunların yanında afrodizyak etkisi ile de cinsel gücü artırmakta, cinsel isteği uyandırmaktadır. Bu sebeple bitki çaylarına, sütlü tatlılara, keklere, kurabiyelere hoş koku veren tarçını daha sık tüketmekte fayda var.

Vanilya

Vanilya, çok hoş kokusu ile insana mutluluk ve rahatlık verir. Bununla birlikte afrodizyak etkisi ile kadın ve erkeklerde cinsel duyguları uyandırır.