Zeytin yaprağı ilk defa tıbbi olarak Antik Mısır medeniyetinde kullanıldı ve burada cennetten gelen bir gücü temsil ediyordu. O zamandan beri insan beslenmesinde ekstraktı, bitki çayı formu ve toz hali terapötik olarak kullanılıyor.

Zeytin yaprağında antioksidan, antihipertansif, anti-inflamatuvar ve hipoglisemik özelliklere sahip olan pek çok biyoaktif bileşen bulunuyor ve bunlar zeytinyağının faydalarına oldukça benziyorlar.

Her geçen gün daha fazla çalışma zeytin yaprağı ekstraktının bağışıklık sistemini destekleyen, enerjiyi arttıran ve sağlıklı tansiyonu sağlayan güçlü bir tıbbi araç olduğunu kanıtlıyor. Onun tıbbi potansiyelini destekleyen umut verici bilimsel çalışmalar nedenyle zeytin yaprağı sağlığa faydaları nedeniyle tanınırlık kazanıyor.

Zeytin Yaprağı Ekstraktı Nedir?

Zeytin yaprağı ekstraktı, Olea europaea adı verilen zeytin ağaçlarının yapraklarından geliyor. Zeytin ağacı Oleaceae ailesine dahil ve bu ailedeki diğer türler arasında leylak, hor çiçeği ve dişbudak ağacı da bulunuyor. Her mevsim yeşil kalan bu ağaç, Asya, Afrika ve Akdeniz bölgesine özgü. Araştırmacılar zeytin ağacının ortaya çıkışının 6000-7000 yıl önce İran-Mezopotamya bölgesinde olduğunu tahmin ediyorlar.

Bu kısa ağaç nadiren 15 metreyi geçiyor ve sahip olduğu çiçekler küçük, beyaz ve tüyümsü. Yaprakları ise gümüş-yeşil renk aralığında. Zeytinler yeşilden mor aşamaya geçerken toplanıyorlar.

1800’lerin erken dönemlerinde zeytin yaprakları ezilerek ateşi düşürmek için kullanılmışlar. Birkaç on yıl sonra ise çayların içerisinde sıtma tedavisinde kullanılmışlar. Fas tıbbında, zeytin yaprakları kan şekerinin dengelenmesi ve diyabet kontrolü için demleniyorlar. Onun ekstraktının bu tıbbi faydaları bitkinin güçlü bileşenlerinden kaynaklanıyor.

Zeytin yapraklarında bulunan secoiridoid oleuropein adlı bir biyoaktif bileşen, yapraklardaki kuru madde miktarının %6-9’unu oluşturuyor. Diğer biyoaktif bileşenler arasında secoiridoidler, flavonoidler ve triterpenler bulunuyorlar. Bu bitkisel metabolitler hücre sinyali yollarında fayda sağlıyorlar ve antioksidan etkilere sahipler.

Zeytin yaprağındaki birincil bileşen olan oleuropein, 1900’lerin başlarından beri dikkat çekiyor çünkü virüs, mantar ve bakteri karşıtı özellikleri var. Çalışmalar bir polifenol olan oleuropeinin tansiyonu doğal yoldan düşüren ve kardiyovasküler hastalıkları önleyen güçlü bir antioksidan olduğunu gösteriyorlar. Oleuropein aynı zamanda hayvanlarda tümörlerin küçülmelerini ve yok olmalarını sağlayan kanser karşıtı özellikler de gösteriyor.

Zeytin Yaprağı Ekstraktının 9 Kanıtlanmış Faydası

Tansiyonu Düşürür

2011 yılında yapılan bir çalışmada, zeytin yaprağı ekstraktının etkileri Captopril adlı yüksek tansiyon ilacının etkileri ile karşılaştırılmış. 500 mg zeytin yaprağı ekstraktı sekiz hafta boyunca günde iki defa verilmiş ve büyük ile küçük tansiyon ciddi miktarda düşmüş.

Hem zeytin yaprağı ekstraktı hem de Captopril yüksek tansiyonu engelleyebilmiş olsa da, zeytin yaprağı tedavisi aynı zamanda trigliserit düzeylerini (kötü kolesterolü azaltacak şekilde) de azaltmış. Ayrıca Captopril kullanımının sersemlik, tat kaybı, kuru öksürük gibi zeytin yaprağında bulunmayan bazı yan etkileri de var.

Kalp Damar Sağlığını İyileştirir

Zeytin yaprakları binlerce yıldır kalp damar sağlığını desteklemek için bitkisel bir tonik olarak kullanılıyorlar. Zeytin yaprağı ekstraktının yüksek dozlarının kötü kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu ve normal tansiyonu sürdürmeye yardımcı olduğu gösteriliyor.

Zeytin yaprağındaki temel glikosit olan oleuropein ve zeytinler ile zeytin yaprağı ekstraktındaki bu maddenin birincil ürünü olan hidroksitirosol, belli kanser türlerinin ve koroner kalp hastalıklarının azalması ile bağlantılı.

Avustralya’daki Biyomedikal Bilimler Okulu’nda yapılan bir çalışmada, 16 hafta boyunca bol yağlı ve bol karbonhidratlı beslenen fareler incelenmişler. Tedavi edilmemiş olan farelerde karın ve deri altı yağ depolarında artış, kalpte ve karaciğerde kolajen kireçlenmesi, kardiyak sertlik ve oksidatif stres işaretleri görülmüş.

Zeytin yaprağı ekstraktı ile tedavi edilen farelerin kardiyovasküler sağlıkları, karaciğer fonksiyonları ve metabolik işaretleri iyileşmiş veya iyileşme göstermiş. Bu çalışma zeytin yapraklarının insanlarda kalp damar stresi ile hastalık sebebi kronik inflamasyonların tersine çevrilmesine yardımcı olabileceklerini gösteriyor.

Diyabet ile Savaşır

Yunanistan’da yapılan bir çalışmada, zeytin yaprağı ekstraktının ileri glikasyon son ürünlerinin  (AGE) oluşumu üzerindeki etkileri gözlenmiş. Bu maddeler diyabet ve diğer pek çok kronik hastalığın gelişiminde rol oynuyorlar. AGE oluşumunun engellenmesi diyabetli hastalarda önleyici ve terapötik bir hedef ve 2013 yılındaki çalışmada zeytin yaprağı ekstraktının sadece bunu yapmadığı, diyabet belirtilerini de doğal olarak iyileştirdiği görülmüş.

Zeytin yaprağı ekstraktının hiperglisemik etkileri var, yani bedendeki kan şekeri düzeylerini azaltıyor. Zeytin yaprağı aynı zamanda kan glukoz düzeylerini de kontrol ediyor. Zeytin yaprağındaki polifenoller, diyabet gibi inflamatuvar hastalıklara sebep olan şekerin üretiminin geciktirilmesinde de hayati rol oynuyorlar.

2017 yılında Molecules’te yayınlanan bir değerlendirmede, zeytin yaprağı ekstraktında bulunan zeytin polifenollerinin etkileşimleri ve kombine faydalarını onaylayacak kanıtlar bulunmuş. Bu polifenoller prediyabette kan glukozunda iyileşme sağlamışlar.

Zeytin yaprağının hayvanlarda kilo alımını etkileyen belli genlerin yorumlanmasını düzenleyen ve böylece kilo vermeye yardımcı olabileceğini düşündüren bazı kanıtlar da var. Ancak bu konuda daha fazla araştırma gerekli.

Kanser Riskini Azaltabilir

Zeytin yaprakları kanser ile savaşta önemli bir rol oynayabilirler çünkü anjiogenik süreçleri durdurma yetenekleri var ve bu süreçler tümör gelişimini uyarıyorlar. Oleuropein adlı bileşenin antioksidan ve anti-anjiogenik özellikleri var ve böylece gelişmiş tümör hücrelerinin çoğalmalarını ve hareket etmelerini engelliyor.

2009 yılında Yunanistan’da yapılan bir çalışmada, ilk defa zeytin yapraklarının güçlü bir antioksidan etkiye sahip oldukları ve kanser ile endotelyal hücre üremesini engelleyebildikleri görülmüş. Zeytin yaprağı ekstraktı meme kanseri, mesane kanseri ve beyin kanseri ile alakalı hücrelerin gelişimini yavaşlatmış.

Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir

Zeytin yaprağının bir diğer faydası ise beyin fonksiyonları üzerindeki pozitif etkileri. Çalışmalar oleuropeinin bunama ve Alzheimer hastalığı gibi yaşa bağlı bozuklukların belirtilerini ve oluşma sıklıklarını azalttığını gösteriyorlar.

Araştırmalar serbest radikaller ile Alzheimer arasında bağlantı olduğunu gösteriyorlar. Zeytin yaprağı bir antioksidan olduğu için serbest radikallerdedn kaynaklanan hasara karşı savaşa yardımcı oluyor ve beyni hafıza kaybından koruyor. Zeytin yaprağı enfüzyonunu veya ekstraktını kullanmak Alzheimer hastalığını doğal yoldan tedavi etmek için güvenilir ve etkili bir yol.

Oxidative Medicine and Cellular Longevity’de yayınlanan bir canlı doku deneyinde, oleuropeinin otofajı başlatabildiği, böylece birikmiş proteinlerde azalma sağladığı ve bilişsel gerilemede azalmaya sebep olduğu görülmüş. Yani bunun anlamı, bu bileşen nedeniyle zeytin yaprağı ekstraktının hücresel bileşenlerimizin düzenli yıkımı ve geri dönüşümünü desteklediği.

Artriti Tedavi Eder

Artrit, eklemlerde şişkinlik ve ağrılara sebep olan bir eklem hastalığı. Burada temel nokta şişkinlik çünkü bu inflamasyon anlamına geliyor. Zeytin yaprağının inflamasyon karşıtı özellikleri olması nedeniyle doğal bir artrit çözümü haline gelebiliyor.

2012 yılında yapılan bir çalışmada zeytin yaprağı ekstraktı artritli farelerde pençe şişkinliğini ciddi anlamda azaltmış çünkü ekstrakt, eklemlerde bulunan inflamasyonu azaltabilmiş. Osteoartrit ise artritin en yaygın formlarından birisi ve sadece ABD’de 33 milyondan fazla kişiyi etkiliyor. Kemikler ve eklem arasındaki kıkırdak dokunun aşınması ile ortaya çıkıyor ve bunun sonucunda kemikler kıkırdağın koruması olmadan birbirine sürtüyorlar.

Çalışmalar zeytin yaprağı ekstraktının osteoartrit ile alakalı kronik ağrıları azalttığını, inflamatuvar süreçlerin işaretleri olan enzimlerin ve sitokinin üretimini azalttığını gösteriyorlar.

Bakteri ve Mantarları Öldürür

Zeytin yaprağının önemli bir özelliği kandida enfeksiyonları, menenjit, zatürree, kronik yorgunluk, hepatit B, sıtma, bel soğukluğu, zona hastalığı ve tüberküloz gibi enfeksiyonlar ile savaşma yeteneği. Ayrıca kulak, diş ve idrar yolu enfeksiyonlarını da doğal yoldan tedavi ediyor.

2003 yılında yapılan bir çalışmada zeytin yaprağı ekstraktının bakteri ve mantarlara karşı mikrop karşıtı özellikler barındırdığı görülmüş. Bu da zeytin yaprağının bakteri enfeksiyonları ile savaşma yeteneklerinden dolayı doğal bir antibiyotik olduğunu gösteriyor. Çalışmada zeytin yaprağı ekstraktı, neredeyse test edilmiş her bakteriyi öldürmüş.

2017 yılındaki bir çalışmada ise zeytin yaprağı ekstraktının gıdalarda bulunan e.coli ve salmonella gibi bakterileri kontrol altına alan mikrop karşıtı özellikleri görülmüş.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zeytin yaprağının virüs karşıtı özelikleri var ve bu da onun soğuk algınlığı ile diğer tehlikeli virüslere karşı savaşma yeteneği sağladığını gösteriyor. Araştırmalar zeytin yaprağı ekstraktının hastalık sebebi mikroplara karşı ve grip ile solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan virüslere karşı etkili olduğunu gösteriyorlar.

Zeytin yapraklarında bulunan güçlü bileşenler, istilacı organizmaları yok ediyorlar ve böylece virüslerin çoğalmalarına izin vermeyerek enfeksiyonu önlüyorlar. Hatta zeytin yaprağı sağlığımız için o kadar faydalı ki, eksraktı ile yapılan tedavilerde HIV-1 enfeksiyonuna bağlı pek çok değişim de New York Tıp Okulu’nun yaptığı çalışmalarda tersine çevrilmiş.

2019 yılında yapılan bir çalışmada ise zeytin yaprağı ekstraktı 9 hafta boyunca liseli sporculara mücadele sezonunda verilmiş ve zeytin yaprağı takviyesi alanların hasta izinleri miktarında %28’lik ciddi bir azalma ortaya çıkmış.

Cildi Korur

Zeytin yaprağının cildin gördüğü hasarı tersine çevirme ve yaşlanma belirtilerini azaltma etkileri var. Antioksidan özelilklerinden dolayı belli türlerdeki hücre hasarını önlüyor, özellikle de oksidasyon temelli olanları. Antioksidan içeren gıda ve bitkiler cilt ile hücrelerin sağlığı için iyi araçlar oluyorlar.

Japonya’da bulunan Biyokimyasal Farmakoloji Departmanı, zeytin yaprağı ekstraktının UV radyasyon hasarı görmüş farelere verilmesi durumunda cilt hasarının işareti olan cilt kalınlığının ve cilt elastikiyetinin azaldığını görmüş. Tedavi ayrıca cilt kanserojenliğini ve tümör gelişimini de engellemiş.

Zeytin yaprağının bazı diğer faydaları şöyle:

  • daha fazla enerji
  • diş ağrılarının giderilmesi
  • gıda isteğinde azalma
  • eklem ağrılarında hafifleme
  • kalp atımı düzeninin iyileşmesi
  • yara iyileşmesinde hızlanma

Zeytin Yaprağı Ekstraktının Popüler Kullanımları

Zeytin yaprağının faydalarını elde etmenin en kolay yolu ekstraktını satın almak ve bu ürünü internetten alabilirsiniz. Böcek ilaçlarına sahip olmayan organik ürünleri tercih etmeyi unutmayın.

Zeytin yaprağı ekstraktı bazen cilt kremlerinde ve diğer kozmetik ürünlerde kullanılıyor ve siz de kendi yüz yıkama suyunuza veya losyonunuza 5-10 damlasını ekleyebilir, böylece onun cilde faydalarını elde edebilirsiniz.

Zeytin yaprağı ekstraktının işe yaraması ne kadar sürüyor? Sonuçlar sağlık hedeflerinize göre değişir ancak onun 8 hafta içerisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar var.

Zeytin yaprağı ekstraktının evde kullanımına dair bazı basit  yöntemler şöyle:

  • Cilt bakımı için zeytin yaprağı ekstraktı: Yaşlanma ve bakteri karşıtı özelliklerinden dolayı zeytin yaprağı eksraktını yüz temizleme ürünlerinize katabilirsiniz. Losyonlarınıza 5-10 damlasını ekleyerek tamamen doğal ve zararsız bir maddeyi katmış olursunuz. Onu uçuk ve diğer cilt problemlerinde kullanacağınız zaman yüksek kaliteli bir ekstraktı pamuğun üzerine dökün ve ilgili bölgeye nazikçe sürün.
  • Ağız sağlığı için zeytin yaprağı ekstraktı: Zeytin yaprağının güçlü antibakteriyel özellikleri var ve bu da onu ağız enfeksiyonları ile savaşta güçlü bir araç haline getiriyor. Evde yapılmış diş macunlarınıza bu ekstraktın beş damlasını ekleyebilirsiniz.
  • Zeytin yaprağı kapsülleri: Bu ekstraktı kapsül formunda ve jel olarak bulmak mümkün. Kapsüller güçlü antioksidan desteği ve bağışıklık sistemi desteği olarak alınabilirler. Ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için de tüketilebilirler. Standart zeytin yaprağı ekstraktı dozu günlük 500-1000 mg aralığında. Ancak bu dozu günde 2-3 defa alınacak şekilde bölmek ve yemeklerin yanında almak daha uygun olur.
  • Bağışıklık için zeytin yaprağı çayı: Zeytin yaprağı çayı internette ve aktarlarda çay formunda bulunabiliyor. Onu günlük içerek bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve inflamasyonları azaltabilirsiniz. Bir zeytin ağacına erişiminiz varsa, yapraklarını çay yapmak için kullanabilirsiniz. Yaprakları güzelce yıkayın ve onları 150 derecede fırında pişirin veya kuruyana kadar bekletin. Sonrasında kuru yaprakları ezin ve saplarını ayırın. Bir çay kaşığı kuru zeytin yaprağını sıcak suda 10 dakika demleyin ve günde bir bardak için. Tadı çok acı gelirse içine bal ve limon ekleyin.

Zeytin Yaprağı Ekstraktının Muhtemel Yan Etkileri ve Etkileşimleri

Doğru miktarda kullanıldığı zaman genel olarak güvenli bir ürün. Ancak zaman zaman düşük tansiyonlu bazı insanlarda sersemliğe neden olabiliyor çünkü tansiyonu daha da düşürüyor.

Zeytin yaprağı aynı zamanda doz çok yüksekse veya çay çok sertse mideyi rahatsız edebilir. bu olursa ekstraktı hindistan cevizi yağı ile seyreltin veya çaya daha fazla su katın. Bazı diğer yan etkileri arasında ishal, reflü, baş ağrısı, mide ağrısı ve yanması bulunuyor.

Hamile ve emziriyorsanız doktor önermedikçe zeytin yaprağı ekstraktını almayın. Bu koşullarda güvenli olduğunu gösteren yeterince çalışma yok.

Zeytin yaprağını tansiyon ilaçları ile birlikte almayın çünkü tansiyonu daha da düşürebiliyor. Zeytin yaprağı ekstraktı hipoglisemik ve antidiyabetik etkiler gösteriyor ve bu nedenle diyabet ilaçları alıyorsanız doktorunuzla birlikte küçük dozlardan başlayarak bir reaksiyon göstermeyeceğinizi garanti altına alın. Eğer şeker hastasıysanız ve zeytin yaprağını ilk defa deneyecekseniz önceden doktorunuzla konuşmanız önemli.

Zeytin yaprağı ekstraktı kan sulandırıcıların etkilerini arttırabilir. Çünkü kan pıhtılarının birbirlerine yapışmalarına engel oluyor. Eğer kan sulandırıcı alıyorsanız, ekstraktı almadan önce doktorunuzla görüşün.

Eğer kemoterapi alıyorsanız, zeytin yaprağını kullanmadan önce bir sağlık uzmanına görünün çünkü bazı kemoterapi ilaçlarının etkililiğini azaltabilir.