Ateş kabarcıkları olarak da adlandırılan uçuklar; kaşıntılı ve acı verici olabilir. Genellikle herpes simpleks virüsünden kaynaklanır. Uçuk, semptomların süresini kısaltabilecek antiviral ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ayrıca rahatsızlığı hafifletmek için kullanılan çeşitli doğal yöntemler de vardır. Bazı öz yağlardaki bileşiklerin uçuğa yardımcı olabileceğini gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır.

Öz yağlar ilaca kıyasla bazı avantajlara sahip olabilir. Örneğin, öz yağlar genellikle antiviral ilaçlardan daha az yan etki oluşturur. Herpes simpleks virüsünün semptomlarını tedavi etmede yardımcı olabilse de, öz yağlar ağızdan alındığında zararlı olabilir. Uçuğu tedavi etmek için kullanıldığında öz yağlar, topikal olarak ve ancak tatlı badem yağı veya Hindistan cevizi öz yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldıktan sonra deriye uygulanmalıdır.

Uçuklara iyi gelen öz yağlar

Aşağıdaki öz yağlar uçuğu tedavi etme konusunda yararlı olabilir:

Lavanta öz yağı

Lavanta öz yağı yıllardır cilt tahrişi ve morluklar da dahil olmak üzere çeşitli sorunları tedavi etmek için kullanılmıştır. Virüs üzerinde herhangi bir etkisi olmamasına rağmen, lavanta öz yağı, uçukla ilişkili ağrının azaltılmasında yardımcı olabilir. Bir çalışmada lavanta öz yağının ağrı ve inflamasyonu azaltma potansiyeline sahip olduğu görülmüştür.

Eğer lavanta öz yağı ilk kez kullanılacaksa, bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Reaksiyon olmazsa, daha güçlü bir karışım kullanılabilir. Lavanta öz yağı, genellikle cildi tahriş etmediği için seyreltilmemiş olarak da kullanılabilir. Bir veya iki damla lavanta öz yağı doğrudan uçuğa uygulanabilir.

Nane öz yağı

Bir çalışmada, nane öz yağının, herpes virüs tip 1 ve tip 2’nin aktivitesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Çalışma, nane öz yağının tekrarlayan herpes enfeksiyonlarının tedavisinde de yararlı olabileceği sonucuna varmıştır. Badem öz yağı gibi daha hafif bir yağ ile seyreltilmiş birkaç damla nane öz yağını, uçuğa uygulayabilirsiniz.

Kasımpatı (krizantem) öz yağı

Kasımpatı öz yağı, herpes simpleks virüsünü spesifik olarak tedavi etmese de, araştırmalar yağın semptomları azaltabilecek güçlü bir antienflamatuvar etkiye sahip olduğunu öne sürmektedir.

Ancak kasımpatı veya krizantem alerjisi görülebilir. Uçuk üzerinde kasımpatı öz yağı kullanmadan önce cildin küçük bir bölgesini test etmek en iyisidir. Asla cilde doğrudan uygulamayın ve daima bir taşıyıcı yağ ile seyreltin.

Okaliptüs öz yağı

Okaliptüs öz yağı, antienflamatuvar yeteneğinden dolayı uçuğun tedavisinde faydalı olabilir. Journal of Ethnopharmacology’de yayınlanan bir makale, okaliptüs öz yağının inflamasyonu azaltabileceğini göstermiştir. İnflamasyonu azaltarak, uçuğun iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Tahrişten kaçınmak için deriye uygulamadan önce okaliptüs öz yağını bir taşıyıcı yağda seyreltiniz. Okaliptüs bilinen bir alerjendir, bu yüzden reaksiyonlar varsa kullanmamalısınız.

Karanfil öz yağı

Karanfilin etkisi, herpes simpleks virüsü ve ayrıca hepatit C dahil olmak üzere diğer virüsler üzerinde çalışılmıştır. Karanfil, herpes simpleks virüsü üzerinde antimikrobiyal ve antiviral bir etkiye sahip olabilir. Aynı zamanda uçuk ile ilişkili ağrıyı azaltabilir. Eğer cilde doğrudan uygulanırsa tahriş edicidir. Hindistan cevizi öz yağı gibi daha hafif bir yağ ile seyreltilmelidir. Karışımı uçuklara uygularken dikkatli olmak gerekir.

Papatya öz yağı

Papatya öz yağı bazı araştırmalara göre, herpes simpleks virüsünün farklı hücrelere emilmesini durdurur. Ayrıca ilaca dirençli herpes türlerinin tedavisinde de yararlı olabilir. Aynı şekilde, papatya öz yağı cilde uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir.

Çay ağacı öz yağı

Uluslararası Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan bir yoruma göre, çay ağacı öz yağı, herpes simpleks virüsünü durdurma veya öldürme kabiliyeti göstermiştir. Çay ağacı öz yağı kuvvetlidir, bu yüzden dikkatli kullanmak en iyisidir. Cildi tahriş etme olasılığını azaltmak için taşıyıcı yağ ile seyreltmelidir.

Çördük öz yağı

Çördük öz yağı araştırıldığında, öz yağın viral aktivitede bir azalmaya neden olduğu görülmüştür. Birkaç damla çördük öz yağı, taşıyıcı bir yağ ile seyreltilebilir ve uçuğa uygulanabilir.

Limon otu öz yağı

Ayrıca Melissa özü olarak da adlandırılan limon otu öz yağı, herpes simpleks virüsü üzerinde antiviral bir etkiye sahip olabilir. Bir çalışma, yağın herpes virüsünün hücrelere girmesini önlediğini göstermiştir. En iyi sonuç için seyreltilmiş yağı, günde üç veya dört kez kulak çubuğu ile uçuğa uygulayabilirsiniz.

Kekik öz yağı

Kekik öz yağı, herpes simpleks virüsü tip 1’i tedavi etme kabiliyetini belirlemek için incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları, öz yağın virüse karşı antiviral etki gösterdiğini göstermiştir. Kekik öz yağı, uçuğa uygulanmadan önce daima bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.

Risk ve değerlendirmeler:

Uçukları tedavi etmek için öz yağlar kullanırken, riskleri anlamak önemlidir. Bazı öz yağlar cildi tahriş edebilir ve çok fazla kullanıldıkları takdirde cilde zarar verebilir. Öz yağlar kullanıldığında alerjik bir reaksiyon yaşamak da mümkündür. Uygulama yerinde ağrı, kızarıklık veya kaşıntı, alerjik reaksiyon belirtileridir.

Alerjik reaksiyon belirtileri gelişirse, derhal yağı kullanmayı bırakmalısınız. Öz yağın bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi faydalı ve gerekli olabilir. Seyreltme, daha az tahrişe neden olur ve daha iyi emilim sağlaması anlamına gelir. Öz yağları seyreltmek için kullanılan taşıyıcı yağlar şunlardır:

  • Hindistan cevizi öz yağı
  • Tatlı badem öz yağı
  • Zeytinyağı

Öz yağın taşıyıcı yağa oranı değişebilir. Tipik olarak, 28 ila 30 gram taşıyıcı yağa 2 ila 5 damla öz yağ damlatılır.

Uçuk için diğer doğal yöntemler

Öz yağlara ek olarak, uçuğun semptomlarını hafifleten diğer doğal yöntemler de vardır:

  • Aloe vera
  • Sıcak veya soğuk kompres
  • Çinko
  • E vitamini
  • Cadı fındığı

Bu yöntemler, herpes virüsünü öldürmez ya da uçuğun gelecekte de alevlenmesini önlemez. Bunun yerine ağrı, kızarıklık ve kaşıntı gibi uçuk semptomlarını hafifletebilir.

Sonuç olarak;

Uçuk ağrılı ve can sıkıcı olabilir. Burada listelenen öz yağlar semptomları azaltmaya ve yaraları tedavi etmeye yardımcı olabilir. Öz yağların kaliteli olanını kullanmanız önemlidir. Uçuk çok sık çıkmaya başladıysa, doğal yöntemler denemeye başlamadan doktora görünmeniz en iyisidir.