Emzirme döneminde beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Yediğiniz ve içtiğiniz şeyler bebeğinize sütünüz vasıtasıyla geçebiliyorlar. Emziren kadınların alkolden, kafeinden ve belli ilaçlardan uzak durmaları öneriliyor.

Çayda kahveden daha az kafein bulunduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur ve yeşil çay antioksidanlarından dolayı sağlıklı kabul ediliyor. Bu nedenle emzirme döneminde yeşil çay içmek güvenli mi?

Emzirme ve Kafein

Doktorlar küçük çocuklara kafein verilmesini önermiyorlar ve aynısı bebekler için de geçerli. Emzirme döneminde alınan kafeinin hayati tehlike oluşturacak veya kalıcı olacak yan etkiler yarattığı hiç bir araştırmada görülmese de, yine de sorun yaratabilir. Kafeine anne sütü ile maruz kalan bebekler daha sinirli olabilirler ve uyuma zorlukları çekebilirler. Ve hiç kimse bundan kaçınmak mümkünse huysuz bir bebek sahibi olmak istemez.

Kaliforniya’daki Santa Monica Sağlık Merkezi’nde görev yapan Dr. Sherry Ross, kafeinin vücutta 5-20 saat kadar kalabildiğini belirtiyor. Eğer ilaç alıyorsanız, beden yağlarınız daha fazlaysa ve başka tıbbi problemleriniz varsa, bu süre daha da uzayabilir.

Kafein bebeğin sisteminde yetişkindeen daha uzun süre kalır ve bu nedenle huysuzluk ile uyku problemleri oldukça uzun sürebilirler.

Yeşil Çay ve Kafein

Yeşil çay kesinlikle kahve kadar kafeinli değil ve hatta kafeinsiz türleri de var. 250 ml’lik standart bir porsiyonunda 24-45 mg kafein varken, kahvede bu miktar 95-200 mg aralığında.

Ne Kadarı Güvenli?

Dr. Ross şöyle açıklıyor: “Genel olarak günde 1-3 bardak yeşil çay içebilirsiniz ve bunun yenidoğan üzerinde zararlı bir etkisi olmaz. Eğer emziriyorsanız, günde 300 mg’dan daha fazla kafein tüketmeniz önerilmiyor.”

Amerikan Pediyatri Akademisi’ne (APA) göre, meme sütünde anne tarafından alınan kafeinin %1’inden daha azı bulunuyor. Eğer günde üç bardaktan daha fazla içmiyorsanız sorun olmaması gerekli.

APA aynı zamanda beş veya daha fazla bardak kafeinli içecek tükettiğinizde bebeğin huysuzlandığını fark edebileceğinizi belirtiyor. Ancak insanların metabolizmaları kafeini farklı şekilde işlerler. Bazı insanların ona toleransı diğerlerinden daha fazla ve bu bebekler için de geçerli. Ne kadar içtiğinizi takip etmeniz ve kafein alımınıza göre bebeğin davranışlarında bir değişim olup olmadığına bakmanız önemli.

Çikolata ve kolada da kafein olduğunu unutmayın. Bunları çayla birlikte tüketmeniz genel kafein alımınızı arttıracaktır.

Alternatifler

Eğer çaydan çok fazla kafein aldığınızdan endişe ediyorsanız, yeşil çayın kafeinsiz türleri de var. Bazı siyah çay türlerinde de doğal şekilde kafein içeriği yeşil çaydan az olabiliyor. Kafeinsiz ürünlerde bile çok az miktarda kafein olsa da, bu miktar normalin çok altında.

Emzirme döneminde içmesi güvenli bazı diğer düşük kafeinli ve kafeinsiz çaylar şöyle:

  • beyaz çay
  • papatya çayı
  • zencefil çayı
  • nane çayı
  • karahindiba
  • kuşburnu

Sonuç Olarak

Bir iki bardak çayın problem yaratma riski pek yok. Her gün arada bir ciddi bir kafein almaya gerçekten ihtiyacı olan anneler için uygun. Biraz planlama yaparak daha büyük porsiyon tüketmek veya fazladan bir bardak tüketmek de mümkün. Bebeğinizin sonraki emmesi için dolapta biraz süt saklayın.

Ayrıca sütteki bileşenlerin bebeğe geçmesinden korkuyorsanız, sütü sağmak onu bebeğe vermekten kaçınmanızı sağlar. Bir miktarını sağarsanız sütünüz tekrar dolduğunda seyreltilmiş bir şekilde emebilir ve böylece daha az kafein almış olur.