Yağlı saçlar her zaman için diğer saçlardan daha fazla temizlik ve bakım gerektirir. Saçlarınız yağlıysa, yıkandıktan birkaç saat sonra bile kirli gibi görünebilir. Tek sorun sadece kirli gibi görünmesi de değildir. Saçlarınız çabuk yağlanıyorsa bakımsız ve ağırlaşmış gibi de hissedebilirsiniz. Neyse ki günümüzde yağlı saçlara yönelik şampuanlar ve saç bakım ürünleriyle bu durumun üstesinden gelmeniz mümkün.

Aşırı saç yağlanmasının nedenleri nelerdir?

Normalde her saçta kendi doğal yağı bulunur. Ancak yağlanmanın aşırı miktarda olduğu saçlar, yağlı saç tipine sahiptir. Yağlı saçlara sahip olmanızın nedeni saç derinizden ya da bakım rutininizde bir şeyleri yanlış yapmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Problemin kökenine inmeniz bu soruna yol açan etkeni yok etmenizde yardımcı olabilir.

Öncelike saçın nasıl uzadığından bahsedelim. Cildinizde bulunan her gözenekte, saç deriniz de dahil, yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezleri sebum denilen yağlı maddeyi salgılar. Sebum ise saçınıza doğal parlaklığını verir. Sebum sayesinde saçlarınız yumuşak ve sağlıklı kalırken kurumaz ve daha zor kırılır. Ancak bazen yağ bezleri aşırı miktarda yağ salgılar. Bunun sonucunda da saçlarınız ve cilt tipiniz yağlı olur.

Aşırı yağlanma birden çok sebepten kaynaklanabilir. Genetikten hormonal değişimlere, iklim değişikliklerinden yaşam tarzına kadar pek çok faktör aşırı saç yağlanmasına neden olabilir. Hatta tükettiğiniz yiyecekler ve ilaçların bile yağlanma probleminde rolü vardır.

Saç yağlanması nasıl önlenebilir?

Pek çoğumuz saçlarımızla oynamayı severiz. Ancak saçlarla oynamak saçın daha fazla yağlanmasına neden olur. O nedenle saçınızı az taramanız ve gün içinde daha az müdahalede bulunmanız yağlamayı kontrol altına alacaktır.

Yağlı saçlara sahip olanlar genelde saçlarını sürekli yıkama ihtiyacı hissederler. Ancak saçları çok fazla yıkamak ve saç derisini hırpalamak hem saç derinizi tahrip edecek hem de yağ üretimini arttıracaktır. Bundan dolayı her ne kadar saçınızı yağlı hissetseniz de günde bir kereden fazla yıkamayın. Kirli gibi hissetseniz de saç yıkama sıklığınızı azalttıkça saçınız bu duruma alışacaktır.

Bir diğer nokta da, kış mevsiminde bile saçlarınızı çok sıcak suda yıkamamanız gerektiğidir. Hatta yaz mevsiminde özellikle saçınızı soğuk suyla durulamanız yağı kontrol altına almanız konusunda çok önemli. Saçınızı en az yarım dakika şampuan ve saç kreminden arındığına emin olana kadar soğuk suyun altında tutun. Sıcak su yağ bezlerini harekete geçireceği ve saçın kendisine de zarar vereceği için sıcak su kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor.

Bir diğer öneri de saçlarınızı kendi halinde kurutabiliyorsanız o şekilde kullanmalısınız. Özellikle yazın saçlar çaubk kuruduğu için bunu uygulayabilirsiniz. Kışın da saçınızın suyunu havluyla iyice alıp fönle yavaş ayarda kurutmayı deneyebilirsiniz. Saçınıza ısı uyguladıkça saçınız yağlanacak böylece de yıkama ihtiyacınız artacaktır.

Yağlı Saçlar için Şampuan Önerileri

Saçınız yağlı olsa da yağlanmayı kontrol altına almak için saç tipinize özel şampuanlar kullanmayı deneyebilirsiniz. Normal şampuanların yanında kuru şampuanlar da özellikle yaz günlerinde kurtarıcınız olacaktır. Yağlı saç tiplerinde en çok işe yarayan ve tercih edilen şampuanlara göz atabilirsiniz.

Babe Anti Oily Hair Shampoo 250ml

Yağlı saçlar için olan bu şampuanı haftada 2-3 kez kullanmanız sebum salgısını dengelemeye yardımcı olacaktır.  Yağlı saçların sağlıklı görünmesi, hacim ve esneklik kazanması için Babe şampuanı deneyebilirsiniz.

Vichy Dercos Ultra Soothing Shampoo Normal to Oily Hair 390ml

Normalde yağlıya dönük saçlar için geliştirilmiş olan şampuanı kullandıktan sonra ilk 48 saat içerisinde saç derinizdeki rahatsızlık hissi yatışacaktır. Yağlı saçlar için uygun olan bu şampuanı boyalı saçlara sahip olsanız bile kullanabilirsiniz.

Bioderma Node G Shampoo 200ml

Yağlanmaya eğilimli saçlarınız varsa Bioderma’nın bu ürününü deneyebilirsiniz. Sebum üretimini düzenlemeye ve saçlı deriyi arındırmaya yönelik olan şampuan parfümsüz formülüyle saçları hafifletir ve yumuşatır.

Tresan Isırgan Otu Şampuanı Yağlı Saçlar İçin 500ml

Isırgan otu, yağlı saçlara yönelik olan şampuanlarda genellikle tercih edilen bir bitki. Tresan’ın bu şampuanı saçlarınız yağlıysa sizin için uygun. Saçı hacimlendiren ve güçlendiren şampuan aynı zamanda saçlarınızın canlılık kazanmasına da yardımcı olur.

Yves Rocher Yağlı Saçlar İçin Arındırıcı Şampuan 300ml

Bir başka ısırgan otu içeriğine sahip olan Yves Rocher şampuan, yağlı saça sahip olanlar tarafından sıkça tercih edilen ürünlerden biri. Silikon içermeyen formülüyle saçlarınızı ağırlaştırmadan temizleyen bu şampuan, saç derisini nazikçe uyarır ve saçların daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur.

Vichy Dercos Oil Control Shampoo 200ml

Saçın matlaşmasına ve sönükleşmesine neden olan sebum üretimine karşı kullanabileceğiniz Vichy şampuan ile yağlanmayı kontrol altına alabilirsiniz. Silikon içermeyen formülüyle saçların canlı ve hareketli görünmesini sağlarken saçınızdaki fazla yağdan da kurtulabilirsiniz.

Batiste Dry Shampoo Original 200ml

Saçlarınızı her gün yıkamak istiyorsanız kuru şampuanlar da yağlı saçlarınıza yönelik bir çözüm olabilir. Saçlarınızı canlandırmaya ve hacimlendirmeye yardımcı olacak bu şampuan sayesinde kendinizi tazelenmiş hissedebilirsiniz.

Toni & Guy Instant Refresh Dry Shampoo 250ml

Bir diğer kuru şampuan olarak tercih edilen ürünlerden biri olan bu kuru şampuan ile saçlarınız yıkanmadan fazla yağından kurtulacak, hacimli ve canlı bir görünüm kazanacaktır.

John Frieda Luxurious Volume Dry Shampoo 150ml

Saçlarınız yağlıysa taze ve hacimli bir görünüm için John Frieda’nın şampuanıyla saçınızdaki yağlanmayı kontrol altına alabilirsiniz. Saçlarınızın sönük görüntüsünü bu kuru şampuan ile engelleyebilirsiniz.