Güzel ve bakımlı olmak denilince çoğumuz için olmazsa olmazların başında saçımız gelir. Kışın saçlarımız daha az yıpranır ve bakımlarını yapmak daha kolaydır. Yaz geldiğinde ise saçlarımız daha sık yıkanmaktan dolayı kurur ve daha fazla ilgi ister. Her gün saç yıkamak saç derisinde bulunan doğal yağın kaybedilmesine ve saçların kurumasına neden olur. Bu durumun önüne geçmek için saç yıkama sıklığını azaltmak bir seçenek olabilir. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor, hayatın koşuşturmasında saçlarımız daha çabuk kirleniyor. Temiz saçlar ise daha güzel ve bakımlı göründüğü için genelde yıkamak dışında bir seçenek kalmıyor. Peki hem saçlarımızı temiz tutup hem de kurumalarını önlemek için ne yapmamız gerekir? İşte bu yazımızda son yıllarda çok kişi tarafından tercih edilen kuru şampuandan bahsedeceğiz.

Kuru şampuan nedir?

Kuru şampuanlar alışkın olduğumuz ve su ile kullandığımız şampuanların aksine genelde pudralı bir yapıdadır. Bazı kuru şampuanlar ise hızlı kuruyan su bazlı bir formüle sahiptir. Suyla durulama gerektirmeyen formülüyle saç derisini fazla yağdan arındırır, temizlenmesini sağlar ve tazelik verir.

Kuru şampuan nasıl kullanılır?

Genelde sprey kutularda bulunan kuru şampuanı kafa derimize yaklaşık  30 cm uzaklıktan sıktıktan sonra iyice güzelce masaj yapmak gerekir. Masaj yapıp kuru şampuanın bütün saç derisine eşit olarak dağıldığından emin olduktan sonra taramak gerekiyor. Deride kalıntı bırakmamak için tarama aşamasını atlamamak önemli. Kuru şampuan pudralı olduğu için güzel taranmazsa kepekli bir görünüme neden olabilir. Saç su ile yıkanacağı zaman ise kafa derisi iyice yıkanmalı ve kuru şampuandan arındırılmalıdır. Kalıntılar iyice arındırılmazsa saç derisi hava alamaz ve bu da saçların dökülmesine neden olabilir.

Neden kuru şampuan tercih etmeliyim?

Kuru şampuan tercih edilmesinin esas nedeni saçı, sağlıklı olması için gerekli yağı kaybetmeden temizlemektir. Ancak tek faydası bununla sınırlı değildir. Gelin kuru şampuan kullanmanın faydalarına göz atalım:

  • Kuru şampuan kullanmak zaman kazandırır. Diyelim ki saçınıza fön çektirdiniz veya maşa yaptırdınız. Daha bir gün bile geçmeden saç deriniz yağlandığı için yıkamak zorunda hissediyorsunuz. Yıkandığında ise o çok beğendiğiniz şeklini kaybedecek. Bunu yaşamamak için kuru şampuanla sacede saç derisini temizleyebilir ve aynı zamanda şeklini de koruyabilirsiniz. Her gün saç yıkamak, kurutmak ve şekil vermek oldukça zaman alan işlemler ve kuru şampuan ise oldukça pratik kullanımı olan bir ürün.
  • Saçınız daha az zarar görür. Saçı kuruturken ve şekil verirken maruz kaldığı ısı saçın daha fazla zarar görmesine ve kırıklara neden olur, bir yandan da saçı kurutur. Kuru şampuan kullandığınızda ise saçınızın şeklini korumuş olacağınızdan bu zararlardan kurtulmuş olursunuz.
  • Normal şampuanları kullanırken saçı şampuandan arındırırken nazik davranılmazsa bu durum saç dökülmesine neden olabilir. Kuru şampuan ise saçı fazla yağdan arındırırken saçların kopmasına da engel olur.
  • Saçlarınız ince telliyse veya az miktardaysa yeni yıkasanız bile hemen söner ve hacimsiz durur. Saça şekil vermeden önce kuru şampuan uygulayarak daha hacimli saçlar elde edebilirsiniz.
  • Saçlarınız yıkadığınız gün içinde bile yağlanan bir yapıda olabilir. Bu durumda kuru şampuan her an her yerde kurtarıcınız olarak sizinle olacaktır.

Kuru şampuanımı nasıl seçmeliyim?

Nasıl ki normal şampuanlar için her saçın tercihi farklı oluyorsa aynı şey kuru şampuanlar için de geçerli. O nedenle saç tipinize göre kuru şampuan seçiminiz farklı olacaktır. Daha akşam olmadan yağlanan saçlarınız varsa silikonsuz şampuanları kullanmak fazla yağın emilmesine ve saç derinizin tazelenmenize yardımcı olacaktır.

Normal veya kuru saçlara sahipseniz de silikonsuz ürünler tercih edebilirsiniz. Tercih yaparken sizi zorlayacak noktalardan biri diğeri koku seçimi olabilir. Kuru şampuanların her birinin kokusu farklıdır ve kendinize uygununu bulmanız zaman alabilir. O nedenle hoşunuza gidecek bir tanesini bulana kadar deneyebilirsiniz.

Şampuanın silikonsuz olması gerektiğini söylemiştik ancak uzak durmanız gereken başka zararlı içerikler de var. Kuru şampuan tercihi yaparken market şampuanlarına yönelmemeniz daha iyi olacaktır. Çünkü bu tip şampuanların içinde karbonat ve alüminyum bulunabilir. Bu demek değil ki herkes pahalı markaları tercih etmeli. Burada önemli olan bütçeniz dahilinde, ucuz ya da pahalı olması farketmez, içeriği daha iyi olan ürünler tercih etmeniz. Zararlı içerikler ucuz şampuanlarda bulunabildiği gibi pahalı olanlarda da bulunabilir. Kuru şampuan seçerken temiz içerikli, doğal bileşimlerden oluşan ve çevre dostu ürünleri tercih etmeniz gerekir.