Doygunluk, yani yeterince yediğiniz hissi, midenizden beyninize ulaşan nörolojik sinyaller ile hormonların dengesi sonucunda ortaya çıkar. Gıdanın algılanan kalitesi gibi diğer faktörler de doygunluğa katkıda bulunurlar. Bilimsel araştırmalar bu gizemli süreç konusunda pek çok şeyi ortaya koydular ve kilo kontrolüne nasıl katkıda bulunduğunu gösterdiler ancak öğrenilecek daha çok şey var.

Geribildirim Mekanizması

Açlık ve doygunluk, yani yemeyi bırakmanızı söyleyen doluluk hissi, bedenimizdeki çeşitli geribildirim mekanizmaları tarafından yönetilen karmaşık süreçlerdir. Bu sinyallerden bir tanesi, yediğiniz şeyi barındırabilmek için esneyen mide duvarlarınızdan gelir. Sinir esneme reseptörleri beyne midenin esnediği sinyalini gönderirler ve böylece yemeyi bırakabilirsiniz. Aynı zamanda, ghrelin adı verilen hormon, mide boşaldığı zaman bir açlık sinyali sağlar ve yedikçe azalır. Bunun sonucunda beyne giden yemeyi durdur sinyalleri, yemeye başla veya devam et sinyallerinden daha fazladır.

Zamanlama

Diyetisyen Joanne V. Lichten, yemeye başladıktan sonra yemeyi bırakma mesajının oluşması ve beyne ulaşması için 20 dakika zaman gerektiğini belirtiyor. Eğer hızlı bir yiyiciyseniz, hızınızı biraz azaltmak işinize yarayabilir. Yavaş yemenin diğer faydaları arasında yemeğin tadının daha fazla keyfini çıkarmak bulunuyor ve bu da kendiliğinden yemeye dair duygusal ve zihinsel tatmininizi arttırır ve sindirimi iyileştirir. Ayrıca yemek sırasında biraz durarak midenizin nasıl hissettiğini görmeniz de işe yarayabilir. Eğer ayakta dururken rahat hissediyor ancak fazla yemiş gibi hissetmiyorsanız, yeterince yemişsiniz demektir. Bu sayede yemeğin sonunda sık sık ortaya çıkan ayakta dururken gelen şişkinlik hissinden kaçınabilirsiniz.

Kolesistokinin

Sindirim sistemi tarafından üretilen kolesistokinin adlı hormon, yediğiniz zaman beyne sinyal gönderir. Büyük yemeklerde daha fazla, küçük atıştırmalıklarda daha az salgılanır. Kilo vermek için diyet yaptığınızda, mideniz bu hormonun salgısını azaltarak azalan gıda alımını dengeler ve böylece sizi yemeye zorlar ve diyetten çıkmanıza sebep olur. Bol lif tüketimi bu yerleşik hayatta kalma mekanizmasının çevresinden dolanmanıza yardımcı olur.

Çocuklarda Kilo Problemleri

Eğer çocuk yetiştiriyorsanız ve sağlıklı bir ağırlıkta kalmalarına yardımcı olmak istiyorsanız, onları tabaklarını bitirmeye zorlamayın. Bunun yerine masada huzursuz oturma veya yemeklerle oynama gibi tokluk işaretlerine bakın. Çocuğun yeterince yediğini hissetmesi halinde masadan kalkmasına izin vermek yemekten kaçınma veya çok fazla yeme gibi davranışları geliştirmesine engel olacaktır.