Alerji belirtileri arasında genellikle burun akıntısı, hapşurma, sulu gözler ve hatta ciltte kaşınma bulunur. Bazı alerjenler ise anaflaksi adı verilen alerjik reaksiyonları tetikleyebilirler ve bunlar acil durumlardır.

Peki alerjiler ateşe sebep olabilirler mi? Genelde hayır. Fakat alerji belirtileri sizi bakteri ve virüs enfeksiyonlarına açık hale getirebilirler. Bakteri ve virüs enfeksiyonları ateşe sebep olabilirler ve bu nedenle ateşinizi dolaylı yoldan alerjinize bağlayabilirsiniz.

Yaygın Alerji Belirtileri

Belirtileriniz alerjinin sebebine bağlı olarak değişecektir. Bir şeye karşı alerjiniz olduğunda, bedeniniz histamin adı verilen bir kimyasalı üreterek alerjene tepki verir.

Alerjenin ne olduğuna bağlı olarak belirtiler arasında şunlar bulunabilir:

  • burun akıntısı
  • sulu ve kaşınan gözler
  • hapşurma
  • öksürme
  • baş ve sinüs ağrıları
  • boğaz ağrısı
  • hırıltılı nefes alma
  • geniz akıntısı

Bulantı ve ishal de bazı gıda alerjilerinin yaygın belirtileri arasındalar. Şişkinlik ve cilt tahrişleri de alerjik reaksiyonları işaretleri arasındalar.

Saman nezlesinde ise genelde ateş olmaz. Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi, çevredeki polen, küf sporları ve çimler gibi şeylere karşı görülen alerjinin genel adıdır.

Alerjik reaksiyon çok ağır hale gelirse nefes almanız zorlaşır ve bilincinizi kaybedebilir veya kaybetme riski altına girersiniz ve buna anaflaksi adı verilir. Anaflaksi hemen tıbbi yardım gerektiren acil bir durumdur.

Alerji Belirtileri ile Birlikte Ateş

Sebebi ne olursa olsun burnunuz tıkandığında, sinüslerdeki mukus birikimi bakteriler için bir yetişme ortamı oluştururlar. Enfeksiyon oluştuğunda, bir kaç gün boyunca süren ateş de ortaya çıkabilir.

Tıkanma sinüzit, alerjiler veya grip virüsü gibi daha ciddi problemlerden de kaynaklanabilir. Bazen belirtilere sebep olan şeyi bilmek zordur çünkü soğuk algınlığı ve grip, alerjilerin pek çok belirtisini taklit ederler.

Belirtilerinize tam olarak neyin sebep olduğunu bilmek, onlar hafif düzeyde olsalar bile önemli. Belirtilerinizin sebebini bildiğiniz zaman, etkili bir tedavi planına başlayabilirsiniz. Bir alerji durumunda ise gelecekte belirtileri önleyebilecek adımları atabilirsiniz.

Fakat bu noktada temel konu doğru teşhis.

Alerji Teşhisi

Eğer belirtilerinizin bir alerji sonucunda ortaya çıktığını düşünüyorsanız, aile hekiminize gitmelisiniz.

Hekiminiz bir alerji uzmanına yönlendirebilir ve böylece alerji testleri ile reaksiyonların kaynağı tespit edilebilir. Alerji uzmanı aynı zamanda belirtilerinizi hafifletmek ve önlemek için bir tedavi planı da oluşturur.

Alerji teşhisinde fizik muayene gerekir. Detaylı tıbbi geçmişiniz sorulur. Bu tıbbi geçmiş, belirtileriniz ile alerjenlere maruz kalma durumunuza dair ilişki ortaya koyabilir veya hangi alerjenlerin bu belirtileri tetiklediğini gösterebilir.

Alerji belirtileri ortaya çıktığında buna dair bir not tutmak sebebin bulunması için alerji uzmanına yardımcı olacaktır. Örneğin belirtilerin ne zaman ve hangi mevsim değişimlerinde ortaya çıktığının kaydını tutarsanız ve aynı zaman diliminde ortaya çıkması durumunda bunu doktora söylerseniz, ona oldukça yardımcı olmuş olursunuz.

Doktor bir cilt testi ile alerji teşhisini yapmayı önerebilir. Bu testte az miktarda alerjen cildin hemen altına enjekte edilir. Cildin reaksiyonu o alerjene karşı tepki verip vermediğinizi gösterecektir. Bazen kan testi de alerjinin kaynağının bulunması için faydalı olmaktadır.

Eğer sorun alerji değilse, enfeksiyon ateşinizin sebebi olabilir. Güneş ve sıcak çarpması da ateşin sebebi olabilir.

Tedavi

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde genelde ateş ve diğer belirtilerin ortadan kaldırılmaları için antibiyotik tedavisi uygulanır. Virüslerin ise kendi kendilerine çözülmeleri için sadece vakte ihtiyaçları vardır.

Bir alerjinin tedavisinde ise genellikle antihistaminler adı verilen ilaçlar kullanılırlar. Bu reçetesiz ilaçlar bedenin alerjene karşı olarak ürettiği histamin miktarını azaltır veya engellerler.

Alerji iğneleri ve bazı steroid türleri de alerji belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olurlar. Eğer mevsim alerjiniz varsa, yıllık alerji iğnesi belirtilerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Sonuç Olarak

Ateş genelde enfeksiyon ve diğer sebeplere karşı geçici bir tepkidir. Nezle, grip gibi altta yatan sebep ortadan kalktığı zaman ateş de ortadan kalkar.

Eğer bir alerji sık sık bakteri enfeksiyonuna sebep oluyorsa, o alerjenler ile temastan kaçınmak sağlıklı kalmak için en iyi yol olacaktır.

Alerji iğneleri size yardımcı oluyorlarsa, bir kaç polen mevsimini belirtisiz atlattığınız için sonrakini yaptırmamazlık etmeyin. Unutmayın ki sizi belirtilerden uzak tutan şey muhtemelen alerji iğneleriydi.

Eğer toza, belli gıdalara, hayvan tüylerine alerjiniz varsa, ev çevrenizde ve yaşam tarzınızda ayarlamalar yapmanız gerekli. Eğer suçlu polenlerse, bölgenizdeki hava kalitesi raporlarına ve hava durumu haberlerine dikkat edin.

Ateşin Yönetimi İçin İpuçları

Ateşi yönetmek için doğru gösteren bir termometre almak ilk adım çünkü düşük dozdaki bir ateşin tıbbi yardım gerektiren bir ateşe dönüşüp dönüşmediğini bilmeniz gerekiyor.

Dil altına konulan bir dijital termometre, doğru tespiti yaklaşık 40 saniyede yapar. Bebekler için kullanılan rektal termometreler de aşağı yukarı aynı sürede çalışırlar.

Eğer evinizde iki türü de varsa, türlerini belirlemek için üzerine etiket yapıştırın ve her kullanımın ardından sabun, su ve alkol ile güzelce temizleyin. Sonrasında alkolü de güzelce durulamayı unutmayın.

Normal beden sıcaklığı olarak görülen 37 derece, aslında ortalama vücut sıcaklığıdır. Normal beden sıcaklıkları 36.1 ile 37.2 arasında değişim gösterirler ve bazen biraz daha fazla olabilirler.

Bu nedenle herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile sıcaklığınız normalin biraz altında veya üstünde olabilir. Sıcaklık kişiden kişiye değişebilir veya aynı kişide günün zamanına göre de değişim gösterebilir.

Eğer vücut sıcaklığınız 38 derece ve üzerine çıkarsa ateşiniz var demektir ve bu da enfeksiyon kapmış olma ihtimaliniz olduğu anlamına gelir. Tedavi için en kısa sürede tıbbi yardım almalısınız.

Yüksek ateş bebekler için hayati tehlikeye sebep olur. Eğer bebeğin ateşi 38.9’a yaklaşacak olursa hemen doktora gidin.