Gecenin üçünde yataktan çıkmaya çalışırken endişe etmek isteyeceğiniz en son konu bebeğin biberonunun temiz olup olmadığı.

Gecenin bir yarısı bebeğin ağlamalarının arasında bir de dolaba gittiğinizde hiç temiz biberon kalmadığını görmek istemezsiniz.

Eğer ebeveynlikte yeniyseniz, daima elinizin altında temiz biberonlardan oluşan bir stok olduğundan emin olmalısınız. Onları sterilize etmenin oldukça iyi de yolları var.

Artık biberonları sterilize etmek geçmiş senelerdeki kadar gerekli değil çünkü su kalitesi ve temizliği eskisine göre daha fazla fakat bazı bebeklerin daha fazla risk altında olmaları nedeniyle biberonlar hala potansiyel bir hastalık riski taşıyorlar. Tüm besleme araçlarını temiz tutmak için elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olmanız gerekli.

Takip edilecek bazı kurallar aşağıda.

Ellerinizi Yıkayın

Bebeğinizi beslemeden önce veya şişeyi hazırlarken daima ellerinizi yıkayın. Bez değişimlerinden sonra da yıkamayı unutmayın.

Emziği Temiz Tutun

Biberonun ucundaki emzik kısmı, mikrop bulaşma riski en yüksek olan bölgelerden birisi. Bu emzikleri çatlak ve yırtıklara karşı da düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Hasar görmüş olanları atın gitsin.

Emziğii temizlemek için onu sıcak, sabunlu suda ovalayın ve sonrasında durulayın. Suda 5 dakika kadar kaynatmak da sterilize etmek için yeterli olacaktır. Ancak sadece sıcak su ve sabun da yeteri kadar temizlemek için uygundur.

Kaynakları Temizleyin

Mama kutusunun üstünü de temizleyin çünkü ona çok defa el değiyor. Ayrıca şişeleri koyduğunuz yeri de düzenli olarak silin ve bebeğin beslenme malzemelerinin saklandığı yerdeki diğer alet edevatları ve kutuları da düzenli olarak temiz tutun.

Güvenle Taşıyın

Mamayı ve anne sütünü güvenle depolamak ve taşımak, bebeğin kirli bir şişeden içmesine engel olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden birisi.

Tüm mamaların ve anne sütünün doğru şekilde depolandığından, soğutucuda taşındığından ve güvenle atıldığından emin olun. Mamayı tekrar kullanmak veya sütü tekrar dondurmak doğru değil.

Biberonları Sterilize Etmek İçin Ürünler

UV Temizleyiciler

UV sterilizatör adı verilen ürünler biberonları UV ışınlarını kullanarak temizliyorlar ve biberon haricinde de neredeyse her şeyi temizleme imkanları var. Bazıları onlarca biberonu aynı anda temizleyebilişyor.

Cam Biberonlar

Cam biberonlar kullandığınızda bebeğin sistemine kimyasal plastiklerin girmediklerinden emin olabiliyorsunuz.

Ayrıca bulaşık makinesinde yıkamanız halinde plastiğin kimyasal olarak ayrışmasından endişe etmek zorunda değilsiniz. Elle yıkadığınızda da yıkanmamış noktaları cam biberonun üzerinde tespit etmek daha kolay.

Bulaşık Makinesi

Ağır bir temizliğe ihtiyaç duyan biberonlarınız varsa, bazı bulaşık makinelerindeki sterilize etme programını seçebilirsiniz. Bazı modellerde bu var. Bazılarında ise yüksek sıcaklık programları var.

Bu programlarda sıcaklık ve buhar çok yüksek olduğundan sterilize ediciliği yüksek. Aceleniz yoksa kullanabilirsiniz çünkü bu programların bitmesi bazen bir iki saat sürebiliyor.

Eğer bu program makinenizde yoksa normal yıkayın ve sonra çok yüksek sıcaklıkta kurutma seçeneğini seçin. Ancak biberon makineden çıkınca çok sıcak olacaktır, buna dikkat edin.

Mikrodalga Temizleyici

Bazı mikrodalga biberon temizleyiciler de biberonun kolayca sterilize edilmesi için geniş imkanlar sunuyorlar.