Deri çatlakları, cildin gerilmesinden ya da daralmasından meydana gelen ince yırtıklardır. Vücutta yaşanan kilo ve boy olarak yaşanan ani değişiklikler cildi destekleyen elastin ve kolajenin bozulmasına neden olur. Bu esnada ciltte ince yırtıklar gelir ve bunlar genelde kırmızı görünür. Cilt iyileştikçe de çatlak izlerinin görünümü azalmaya ve beyazlaşmaya başlar.

Her insanın cildinde çatlak oluşmaz. Cildiniz çatlak oluşturmaya yatkınsa ve gerekli önlemleri almadıysanız çatlaklardan kaçınmanız zordur. Çatlakların oluşmasında hormon seviyelerindeki değişmelerin de rolü olduğu gibi ailenizde çatlaklara sahip bireyler varsa siz de risk altındasınız demektir.

Çatlak izleri ilk oluşmaya başladığında kırmızı, mor, pembe kahverengi gibi cilt renginize bağlı olarak farklı renklerde ortaya çıkabilir. Çatlaklar ilk oluşurken cildinizde kaşıntı hissedebilirsiniz. Zamanla çatlakların renkleri solmaya ve cildinizde dar şeritler halinde görünmeye başlar. Bu şeritler genelde beyaz renktedir ya da grimsi olabilir. Olgun hale gelmiş çatlak izlerinin elinizle üzerinden geçtiğinizde cildinizin geri kalanı gibi düz değil de çukur bir yapısı olduğunu hissedebilirsiniz.

Çatlaklar neden oluşur?

Çatlakların oluşmasının pek çok nedeni vardır. En önemlisi cildinizin çatlak oluşturmaya yatkınsa vücudunuzun çeşitli bölgelerinde çatlaklar oluşabilir. Bunun yanında çatlak oluşmasının genel sebepleri ise şunlardır:

Kilo değişimleri: Kısa zamanda çok kilo almak cildiniz üzerinde baskı yaratır ve cilt artan vücut ağırlığını taşıyabilmek için gerilir. Kilo aldığınız bölgeye bağlı olarak çatlaklar vücudunuzda herhangi bir bölgede görülebilir. Bazen de çatlaklar kilo vermeye bağlı olarak oluşabilir.

Hamilelik: Hamilelikte vücudunuzda kilo artışına bağlı olarak bir büyüme fark edebilirsiniz. Özellikle göbek, bacak üstleri ve popo bölgesinde üçüncü trimesterde büyük değişimler fark edebilirsiniz. Artan baskı nedeniyle cildiniz gerilebilir ve buna bağlı olarak da kırmızı çatlak izlerinin oluşmasına neden olabilir.

Ani büyüme: Ergenlik çağında olanlar bu süreçte çatlak izlerine sahip olabilirler. Ergenlikteki ani boy uzaması ve vücudun gelişmesi, kilo almış olmasanız da çatlaklara neden olabilir.

Ani kas artışı: Vücut ağırlığı antremanları ve vücut geliştirme kısa zamanda kas kütlesinde ani artışlara yol açıp çatlak izlerinin oluşmasına neden olabilir.

Göğüs büyütme: Göğüs büyütme ameliyatları da cildinizin gerilmesine ve sonuç olarak göğüs bölgenizin çatlamasına neden olabilir. Çatlak izi oluşma riski cildinizin esnekliğine bağlı olduğu gibi istediğiniz implantların büyüklüğüne bağlı olarak da etkilenebilir.

Kortikosteroidler: Kortikosteroidlerin kullanımı uzun vadede ağır yan etkilere neden olabilir. Vücudun kilo almasına ve cildin gerilmesine neden olabilirler. Hidrokortizonlar da ayrıca cildinizi inceltebilir ve çatlak oluşumuna sebep olabilirler.

Aile: Ailenizdeki fertlerde çatlak varsa sizde de olması muhtemeldir.

Cinsiyet: Kadınlar erkeklere oranla 2.5 kat daha fazla deri çatlağına sahip olmaya yatkındırlar. Ancak kadın ya da erkek fark etmez, özellikle ergenlik döneminde çoğu kişide çatlak oluşabileceği gözden kaçmamalıdır.

Sağlık problemleri: Obezite ve ani kilo artışının yanında bilmediğiniz hastalıklar çatlak oluşumuna neden olabilir. Ehlers danlos ve cushing sendromu gibi rahatsızlıklar bunlara örnek olarak verilebilir.

En İyi Çatlak Kremleri

Çatlaklar oluşmadan önce önlem almak, özellikle de hamilelik döneminde, her kadının yapması gereken şeylerin başında geliyor. Deri çatlamadan önce yeteri kadar nemlendirir ve elastikiyet kazandırırsanız çatlaklarla karşılaşma riskiniz o kadar düşer. Çatlaklar bir kere oluştuktan sonra geriye dönüş yoktur. Ancak bazı tedaviler ve kremlerle çatlak görünümünü azaltabilirsiniz. Evde çeşitli yağ karışımları hazırlayabilir, kliniklerde çatlak tedavisi görebilir ya da birazdan okuyacağınız listede yer alan çatlak kremlerini inceleyebilirsiniz. Burada önemli olan çatlaklar oluşmadan önceki evre için mi yoksa var olan çatlaklar için mi krem arıyor olduğunuz. Çünkü her ikisi için önerilen kremler farklı ve kendinize uygun kremi bulup doğru ürünü uygulamanız oldukça önemli. Listede öncelikle çatlak önleyici kremler sonlara doğru ise yerleşik çatlakların görünümlerini hafifletmeye yönelik ürünler yer alıyor.

Elancyl Prevention Vergetures 150ml

Çatlak önleyici bu kremin içerisinde deniz kaynaklı ekstreler ve aspir yağı bulunuyor. Bu sayede cildi besleyen krem cilde aynı zamanda yumuşaklık kazandırır. Karın, göğüs ve kalça gibi bölgelere uygulanabilen krem çatlakları önlemeye yardımcıdır.

Radix Anti Stretchmark Gel 150ml

Hassa ciltler için uygun olan bu krem paraben ve alkol içermez. Cildi nemlendiren ve elastikiyet kazandıran içeriğiyle kremi sabah ve akşam istenilen bölgeye uygulayıp etkili bir sonuç için düzenli kullanılmanız gerekiyor.

Lierac Phytolastil Gel 200ml

Jel yapısı ve yağsız dokusuyla çatlak oluşmaya meyilli bölgelere uygulanabilen Lierac, çatlak görünümünün oluşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Ürünün göğüs, kalça ve basen gibi bölgelere günde bir kez masaj yapılarak uygulanması gerekmektedir.

Mustela Stretch Marks Prevention 150ml

Ürün doğal aktif içeriklerin bileşimi sayesinde cildin elastikiyetinin artmasına yardımcı olur. Bu sayede cilt yumuşar ve rahatlar. İçerisindeki Balmumu ve Shea Yağı cildi besler ve yumuşaklık verir. Ürünün her sabah ve akşam çatlak oluşmaya meyilli bölgelere masaj yapılarak uygulanması gerekmektedir.

Babe Anti Stretch Mark Cream 200ml

Hamilelik, kilo alıp verme ve ergenlik gibi nedenlerle oluşabilecek çatlaklara karşı kullanılabilen bu krem, aktif içerikleri sayesinde cildin elastikiyet kazanmasına ve kendini onarmasına yardımcı olur. Kalça, basen ve üst bacak gibi bölgelere uygulayacağınız kremi masaj yaparak cildinize yedirmeniz ve en az üç ay kullanmanız gerekmektedir.

Elancyl Correcteur Vergetures 75ml

Şimdi sıra halihazırda oluşmuş olan çatlaklara karşı kullanabileceğiniz kremlere geldi. Elancy kremi, vücudunuzdaki yerleşik çatlaklara karşı kullanabilirsiniz. Sabah ve akşam kullanmanız gereken kremi, dairesel hareketlerle cildinize iyice nüfuz etmesini sağlayın. Kolay emilime sahip olan krem çatlak görünümünün azalmasına yardımcı olacaktır.

Incia Cracked Skin Repair Natural Serum 10ml

İçerisinde doğal yağlar bulunan bu serum, çatlakları önlemede kullanılabileceği gibi var olan çatlakların görünümlerinin azalmasına yardımcı olur. Kantoron yapı ile çatlak görünümünü hafifletirken badem ve keten tohumu yağı ile cildin elastikiyetini arttırır. Cildiniz üzerinde ince bir tabaka halinde uygulayabileceğiniz ürünün dairesel hareketlerle cildinize iyice nüfuz etmesini sağlayın.

Incia Mother Care Stretch Mark Gel Cream 75ml

Özellikle anne adaylarının hamilelik süresince kullanabilecekleri bu ürün çatlakları önlemeye yardımcıdır. Aynı zamanda daha önce oluşmuş çatlakların görünümünü hafifletmeye de yardımcı olur. İçeriği ile kolajen sentezini arttırıp cildin nemli kalmasını sağlar.

Elancyl Slim Design Slimming Oil 150ml

Selülit ve çatlak için kullanabileceğiniz bu yağ, bacaklarınızın görünümünün düzelmesine yardımcı olur. Kalça ve karın bölgesinde de kullanılabilen ürün çatlak görünümünün hafifleşmesinde yardımcıdır.