Bir insanı güzel gösteren şeylerin başında saçlar geliyor. Bu nedenle saç bakımı konusunda dikkatli olmamız ve saçımız için iyi ürünler tercih etmemiz gerekir. Her ne kadar bakım yağları, maskeler ve kremler saç bakımı konusunda önemli ve dikkat etmemiz gereken ürünler olsa da iyi bir şampuan seçmek bazen hepsinden önemli olabiliyor. Çünkü saçınız için kullandığınız diğer ürünlerin yanında şampuan seçiminiz özellikle saç derisi sağlığınızı büyük oranda etkilemektedir. O nedenle şampuan almadan önce temiz içerikli olmasına dikkat etmeniz lazım. Bu noktada şampuanın temiz içerikli olduğundan emin olduktan sonra saç tipinizi de belirleyerek ona göre bir seçim yapmalısınız.

Yeni bir şampuan arayışına girdiyseniz son zamanlarda saç bakımı alanında sülfatlı şampuanlara karşı savaş açılmış olduğunu farketmişsinizdir. Saç güzelliği ürünlerinin bulunduğu reyonlardan geçtiğinizde birçok üründe “sülfatsız” ifadesinin yer aldığını görürsünüz. Genel olarak yaratılan algı, sülfatsız ürünlerin daha iyi olduğu, çünkü saçlarda daha nazik bir temizlik sağladığı yönünde. Normalde sülfat içeren bir şampuan kullananan ve memnun kalan biri olsanız bile, sülfatsız şampuanların rafları doldurduğunu görünce aklınıza sülfatsız ürünleri satın almanın daha iyi bir seçenek olduğu fikri düşmesi çok olası. Peki sülfatsız şampuanlar bahsedildiği gibi saçımız için en iyi seçenek mi, yoksa hepsi bir pazarlama hilesinden mi ibaret?

Sülfat nedir ve neden sülfatsız ürünler tercih etmek gerekiyor?

Sülfat, basit anlamda açıklamak gerekirse, şampuanınızın köpürmesini sağlayan maddedir. Sülfat genel olarak deterjanların ve diğer temizleyicilerin içinde yer alır ve şampuanlarda da bulunarak suyun yardımıyla saçtaki yağın temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda saç derinizi ölü hücrelerden ve kirden arındırır. Normalde ölü derilerin ve kirlerin temizlenmesi iyi bir şey olsa da sülfatın en önemli kötü etkisi saç derisi ve saçtaki doğal yağı yok etmesidir. Hatta saç deriniz hassassa kızarıklık, kuruluk ve kaşınma gibi problemlere de yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı sülfatın kötü bir ünü bulunsa da sülfatın kansere sebep olduğu gibi iddialar asılsızdır ve bunun gerçek olduğuna dair bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır.

Son yıllarda özellikle Brezilya fönü ve keratin uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte sülfatsız şampuanların ismini daha sık duyar olduk. Sülfatsız şampuanlar sayesinde kendi doğal yağını kaybetmeyen saç matlaşmayacak ve daha sağlıklı kalacaktır. Özellikle uzun süre kullanım sağlayan Brezilya fönü gibi uygulamalardan sonra, işlemin etkisini yitirmemesi için sülfat içermeyen şampuanlar tercih edilmektedir.

Sülfatsız şampuanlara yönelen çoğu insan zararlı kimyasalların bebek şampuanlarında olmadığını düşündüklerinden sülfat da içermediklerini sanmaktalar. Ancak her ne kadar bebek şampuanları göz yakmayan formüle sahip olsalar da sülfat içermeyen kimyasallar bulundurmadığını söyleyemeyiz. Bu nedenle, bebek şampuanı denemek istiyorsanız da güvendiğiniz markaları içeriğine bakarak tercih etmenizde fayda var.

Sülfat hangi maddelerin içinde bulunur?

Sülfatın güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanıldığı üç madde olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar sodium laureth sülfat, sodium lauryl sülfat ve ammonium laureth sülfat. Genelde bu üç kimyasalı yüz temizleyicilerden diş macununa kadar pek çok ürünün içinde rastlayabilirsiniz. Sülfat içeren kimyasalların hepsi farklı yoğunluktadır ve cildi tahriş etme derecesi farklıdır.

Kimlerin sülfatsız şampuanlar tercih etmesi gerekir?

Özellikle boyalı ve kuru saçların sülfatlı şampuanlardan kaçınması önemlidir. Sülfat sert bir temizleyici olduğundan saçtaki boyanın daha çabuk akmasına ve saçı doğal yağından arındırdığı için saçın daha fazla kurumasına neden olur.

Kolay elektriklenen ve kabaran saçlar için de sülfatsız şampuanlar iyi bir seçenek olabilir. Sülfatsız ürünler saçın doğal yağının korunmasını sağlayacak ve bu da saç ve saç kökünün nemli kalmasını sağlayacaktır. Saçın yapısının yanında saç derisi için de sülfat kullanılmaması önemlidir. Hassas bir cilde sahipseniz ya da egzama gibi deri hastalıklarına sahipseniz, sülfat içeren şampuanlardan kaçınmanız iyi olacaktır.

Sülfatsız şampuanlarla saçın tamamen temizlenmesi mümkün müdür?

Şampuan köpürdükçe temizlediğine inansak da şampuanın köpürmesini sağlayan sülfat olmadan da saçların temizlenmesi mümkün. Sülfatın sağladığı avantajlardan bir tanesi saçın daha çabuk ve kolay yoldan yağ ve kirden arınmasını sağlamak. Sülfatsız ürünler tercih edecekseniz saçınıza daha çok ilgi göstermeniz ve sülfatsız şampuanların saçı iyice temizlemesini sağlamak için saç derinize iyice masaj yapıp ardından arındırmanız gerekiyor.

Sülfatsız şampuanlara alıştığınızda kullanımı o kadar zor gelmeyecektir. İlk başlarda saçlarınız temizlenmemiş gibi hissetseniz bile sonradan alıştıkça saçlarınızın çok daha güzel görünmeye başladığını farkedeceksiniz. Ancak saçlarınız yağlı veya kepekliyse sülfatlı şampuanlar sizin için daha iyi bir seçim olabilir. Çünkü sülfat sayesinde saçınızdaki fazla yağdan kurtularak daha etkin bir temizlik sağlayabilirsiniz. Saç tipinize göre, sülfatsız şampuanların size iyi geleceğini düşünüyorsanız daha az köpük ve daha fazla ovalama ile temiz saçlara sahip olabilirsiniz. Ancak yine de sülfatlı şampuanınızdan memnunsanız ve saçınıza iyi geldiğini düşünüyorsanız sülfatsız bir şampuana geçmek için bir zorunluluğunuz yok.

Bazı şampuanlarda ise coco betain denilen hindistan cevizi yağından üretilen, sülfat içermeyen ve saçı temizlemeye yarayan bir madde bulunur. Bu tarz şampuanlarla, özellikle kuru ve kıvırcık saçlarınız varsa daha nazik bir temizleme sağlayabilirsiniz.