Yunan felsefeci Aristo, 2000 yıl önce şöyle demiş: “Mutluluk yaşamın amacı ve anlamı, insan varlığının hedefi ve sonucu.” Bu sözün hala doğru olduğu ise bir gerçek.

Mutluluk keyif, memnuniyet ve tatmin gibi pozitif duygulardan oluşan bir deneyimi tanımlayan geniş bir kavram.

Son araştırmalar ise daha mutlu olmanın sadece daha iyi hissettirmediğini, aynı zamanda sağlığa pek çok potansiyel faydasının olduğunu gösteriyorlar.

Sağlıklı Yaşam Tarzını Destekler

Mutlu olmak genel sağlık için önemli olan pek çok yaşam tarzı alışkanlığını destekler. Mutlu insanların sağlıklı beslenme, daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl tüketme ihtimalleri daha fazla.

7000’den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir çalışma, pozitif bir varlık hissine sahip olanların taze sebze ve meyveleri tüketme ihtimallerinin daha az pozitif kişilere göre %47 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Meyve ve sebzeler bakımından zengin bir beslenmenin daha düşük diyabet, inme ve kalp hastalığı riski gibi pek çok sağlığa faydasının olduğu düzenli olarak görülüyor.

7000 yetişkinden oluşan aynı çalışmada araştırmacılar, pozitif varlık algısına sahip olan bireylerin fiziksel olarak aktif olma ihtimallerinin %33 daha fazla olduğu ve haftada 10 saat veya daha fazla fiziksel aktivitede bulundukları belirtiliyor.

Düzenli fiziksel aktivite daha güçlü kemiklerin yapımına imkan tanıyor, enerji düzeylerini arttırıyor, beden yağlarını azaltıyor ve tansiyonu düşürüyor.

Bunun yanında mutllu olmak uyku alışkanlıklarını ve uygulamalarını iyileştirebilir ve bu da konsantrasyon, üretkenlik, spor performansı ve sağlıklı kiloyu korumak için önemli.

Uykuya dalma zorluğu olan ve uykuda kalma problemleri yaşayan 700’den fazla yetişkinle yapılan bir çalışmada, uyku problemlerinin düşük düzeyde pozitif algıya sahip olanlarda %47 daha fazla görüldüğü gözlenmiş.

Bununla birlikte 2016 yılında 44 çalışmadan oluşan bir değerlendirmenin sonuçlarına göre, pozitif hissetme ve uyku arasında bir bağlantı görülse de, bu ilişkiyi onaylamak için daha iyi tasarlanmış çalışmaların olması gerektiği belirtiliyor.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirdiği Görülüyor

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi genel sağlık için önemli. Araştırmalar daha mutlu olmanın bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyorlar.

Bu ise soğuk algınlığı ve göğüs enfeksiyonları geliştirme riskini azaltabilir.

300 sağlıklı insanla yapılan bir çalışmada, bireylere burun damlaları ile soğuk algınlığı virüsü verilmiş ve soğuk algınlığı geliştirme riski gözlemlenmiş.

En az mutlu olan bireylerin soğuk algınlığı geliştirme ihtimalleri en mutlu bireylere göre 3 kat daha fazla çıkmış.

Bir diğer çalışmada ise araştırmacılar 81 üniversite öğrencisine karaciğere saldıran hepatit B virüsüne karşı aşı verilmiş. Mutlu öğrencilerde antikor tepkisi iki kat daha yüksek olmuş ve bu da güçlü bir bağışıklık sistemine işaret ediyor.

Mutluluğun bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri henüz tam olarak anlaşılmış da değil.

Bunun sebebi mutluluğun hipotalamus-hipofiz-adrenal bezler eksenindeki etkileri olabilir ve bu bezler bağışıklık sistemini, hormonları, sindirimi ve stres düzeylerini etkilerler.

Bunun yanında mutlu insanların bağışıklık sistemini güçlü tutacak sağlıklı davranışlarda bulunma ihtimalleri de daha yüksek. Bunlar arasında sağlıklı yeme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel aktivite bulunuyor.

Stresle Savaşa Yardımcı Olur

Mutlu olmak stres düzeylerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Normalde, fazla stres kortizol hormonu düzeylerinde artışa sebep olur ve bu hormon stresin pek çok zararlı etkisine katkıda bulunur. Bunlar arasında uykunun bozulması, kilo alımı, tip-2 diyabet ve yüksek tansiyon bulunuyor.

Pek çok çalışmada kortizol düzeylerinin mutlu olan bireylerde daha düşük olduğu gösteriliyor.

Hatta 200’den fazla yetişkinle yapılan bir çalışmada, katılımcılar bir seri stresli laboratuvar görevi yapmışlar ve en mutlu bireylerdeki kortizol düzeyleri mutsuz olanlara göre %32 daha düşük çıkmış.

Bu etkilerin zamanla kaldıkları da görülüyor. Araştırmacılar aynı yetişkinler grubunu 3 sene sonra takip ettiklerinde, kortizol düzeyleri arasında %20’lik bir fark en mutlu ve en mutsuz bireyler arasında hala varlığını sürdürüyormuş.

Kalbinizi Koruyabilir

Mutluluk tansiyonunuzu düşürerek kalbinizi koruyabilir çünkü tansiyon kalp hastalıkları için büyük bir risk faktörü.

Yaşı 65’ten yukarıda olan 6500’den fazla kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, pozitif hissetmenin yüksek tansiyon riskini %9 oranında düşürdüğü görülmüş.

Mutluluk ayrıca dünya çapında en büyük ölüm sebebi olan kalp hastalıklarının riskini de azaltabilir.

Pek çok çalışmada mutlu olmanın kalp hastalıkları riskinde %13-26 düşüşle ilişkilendirildiği görülüyor.

1500 yetişkinle yapılan uzun süreli bir çalışmada mutluluğun kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olduğu görülüyor.

10 yıllık çalışma süresince mutluluk %22 daha az risk ile ilişkilendirilmiş ve bu yaş, kolesterol düzeyleri ve tansiyon gibi risk faktörleri de dikkate alındıktan sonra ortaya çıkmış.

Öyle görünüyor ki mutluluk hali hazırda kalp hastalıkları olan insanları korumaya da yardımcı oluyor. 30 çalışmanın sistematik bir analizinde, daha fazla iyi hissetmenin yetişkinlerde kalp hastalıklarından ölüm riskini %11 oranında azalttığından bahsediliyor.

Bu etkilerin bazılarının fiziksel aktivite, sigaradan kaçınma ve sağlıklı yeme alışkanlıkları gibi kalbe iyi gelen davranışlardakki artışlardan kaynaklanabileceği unutulmamalı.

Bununla birlikte tüm çalışmalarda mutluluk ve kalp hastalıkları arasında bağlantı bulunmuyor.

Hatta 1500 bireyle 12 yıllık periyotta yapılan son çalışmalardan birisinde, iyi hissetme ve kalp hastalıkları riski arasında bir bağlantı bulunmamış.

Bu alanda daha fazla yüksek kaliteli ve iyi tasarlanmış araştırma gerekiyor.

Yaşam Beklentinizi Uzatabilir

Mutlu olmak daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.

2015 yılında yayınlanan uzun vadeli bir çalışmada, 32.000 insan üzerinde mutluluğun hayatta kalma oranları üzerindeki etkileri incelenmiş.

30 yıllık çalışma süresince ölme riski oranları mutsuz bireylerde mutlu bireylere göre %14 daha fazla olmuş.

70 çalışma üzerinde yapılan bir değerlendirmede, pozitif hissetme ve uzun yaşam arasındaki ilişki hem sağlıklı bireylerde hem de kalp veya böbrek hastalıkları gibi önceden sağlık problemleri olanlarda incelenmiş.

Daha fazla pozitif hissedenlerde hayatta kalma üzerinde pozitif etkiler görülmüş ve sağlıklı bireylerde ölüm riski %18 azalırken, önceden hastalığı olanlarda %2 azalmış.

Mutluluğun yaşam beklentisi üzerinde nasıl etkide bulunduğu hala tam olarak bilinmiyor.

Bu yaşamı uzatan faydalı davranışlardaki artış ile kısmen açıklanabilir. Örneğin sigara içmemek, fiziksel aktivitelerde bulunmak, ilaçları doğru almak ve iyi uyku alışkanlıkları etkili olabilir.

Ağrıları Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Artrit eklemlerde inflamasyon ve dejenerasyona sebep olan yaygın bir rahatsızlık. Ağrılı ve sert eklemlere sebep oluyor ve genelde yaşla birlikte kötüleşiyor.

Pek çok çalışmada pozitif hissetmenin bu rahatsızlıktan kaynaklanan ağrı ve sertliklerde azalmaya sebep olduğu görülüyor.

Mutlu olmak artriti olan insanlarda fiziksel fonksiyonlarda iyileşme de sağlayabilir.

Dizinde ağrılı artrit olan 1000’den fazla kişi üzerinde  yapılan bir çalışmada, mutlu bireylerin her gün 711 daha fazla adım attıkları görülmüş ve bu mutsuz bireylere göre %8.5 daha fazla.

Mutluluk diğer rahatsızlıklarda da ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir. Neredeyse 1000 inme geçirmiş birey üzerinde yapılan bir çalışmada en mutlu bireylerin hastaneden çıktıktan 3 ay sonra %13 daha az ağrı yaşadıkları görülmüş.

Araştırmacılar mutlu insanların daha az ağrı çekmelerinin sebebinin pozitif duyguların perspektifi geliştirmeye yardımcı olmaları ve ayrıca yeni fikir ve düşünceleri cesaretlendirmeleri olduğunu düşünüyorlar.

Bu ise insanların ağrı algılarını azaltacak etkili başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Mutlu Olmanın Sizi Daha Sağlıklı Yapabilmesinin Diğer Yolları

Az miktarda çalışmada mutluluk sağlığa başka faydalar ile ilişkilendirilmiş.

Bu erken bulgular umut verici olsalar da, ilişkilerin onaylanmaları için daha fazla araştırma ile desteklenmeleri gerekli.

  • Güçsüzlüğü azaltabilir: Güçsüzlük güç ve denge yoksunluğu ile karakterize edilen bir durum. 1500 yaşlı bireyle yapılan bir çalışmada, daha mutlu olan bireylerin 7 yıllık çalışma süresince güçsüzlük risklerinin %3 daha az olduğu görülmüş.
  • Felce karşı koruyabilir: Felç, beyne giden kan akışında problem oluştuğunda ortaya çıkar. Yaşlı bireylerle yapılan bir çalışmada, iyi hissetmenin felç riskini %26 azalttığı görülmüş.

Mutluluğunuzu Arttırmanın Yolları

Mutluluk size sadece daha iyi hissettirmiyor, sağlığınıza da çok sayıda faydası var.

Daha mutlu olmanın bilimsel olarak kanıtlanmış altı yolu şöyle:

  • Minnettarlığınızı ifade edin: Minnettar olduğunuz şeylere odaklanarak mutluluğunuzu arttırabilirsiniz. Bunu uygulamanın bir yolu ise günün sonunda şükran duyduğunuz üç şeyi bir kağıda yazmak.
  • Aktif olmak: Kardiyo olarak da bilinen aerobik egzersizler mutluluğu arttırmak için en iyi egzersiz türüdürler. Yürümek veya tenis oynamak sadece fiziksel sağlığınıza iyi gelmeyecek, aynı zamanda ruh halinizi de iyileştirecek.
  • İyi bir gece uykusu: Uykusuzluk mutluluğunuzu negatif etkileyebilir.
  • Dışarıda vakit geçirmek: Bir parkta biraz yürüyün, bahçede ellerinizi kirletin. Dışarıdaki beş dakikalık bir aktivite bile ruh halinizi ciddi anlamda iyileştirebilir.
  • Meditasyon yapın: Düzenli meditasyon mutluluğu arttırabilir ve stresi azaltma, uykuyu iyileştirme gibi pek çok başka faydası da olur.
  • Daha sağlıklı beslenin: Çalışmalar daha fazla meyve ve sebze tüketmenin daha mutlu ettiğini gösteriyorlar. Ayrıca bunları tüketmek uzun vadede sağlığınızı da iyileştirecek.

Sonuç Olarak

Bilimsel kanıtlar mutlu olmanın sağlığınıza çok sayıda faydasının olduğunu gösteriyorlar.

Yeni başlayanlar için mutluluk sağlıklı yaşam tarzını destekler. Ayrıca stresle savaşma, bağışıklık sistemini güçlendirme, kalbinizi koruma ve ağrıları azaltma konusunda da faydaları olabilir.

Bunun yanında yaşam beklentinizi de arttırabilir.

Bu etkilerin nasıl oluştuklarını anlamak için daha fazla araştırma gerekli olsa da, mutluluğu şimdiden önceliğiniz haline getirmemek için hiç bir sebebiniz yok.

Sizi mutlu edecek şeylere odaklanmak sadece yaşam kalitenizi arttırmaz, onun süresini de uzatabilir.