Herkese merhaba! Yine bir tarif ile karşınızdayım. Daha önce sizlere, bronzlaştırıcı yüzde yüz doğal bir aroma terapi karışımı hazırlamıştım. Şimdi de, sizlere iki farklı formül vereceğim. Her ikisi de güneş sonrası ürünleri. Bir tanesi, güneş sonrası yüz ve vücudunuz için kullanabileceğiniz tazeleyici, nem koruyucu bir yüz misti. Diğeri de güneş sonrası kullanabileceğiniz bakım yağı. Hadi başlayalım!

Güneş Sonrası Yüz Misti

Gün boyu güneşlendikten sonra eve döndüğünüzde kullanabileceğiniz bu ürünü, dilerseniz küçük cam şişelere koyarak yanınızda da taşıyabilirsiniz. Gittiğiniz plajdaki mutfak yetkililerinden rica ederek, buzluğa koyup 5 dakika soğutup yüzünüze mist yapabilirsiniz. Ya da, evde buzdolabında tutarak hep soğuk kalmasını sağlayabilirsiniz. Güneş sonrasında, cildin kızarıklığını ve yanıklığını alacak harika bir ürün.

Yarı onarıcı, yanık tedavisinde kullandığımız bazı ürünler var. Bu karışımda, onlardan 1-2 tanesine de yer verdim. Bunların en başında, buğday özü yağı geliyor. Diğerleri de kalendula ve sarı kantaron yağı. Sarı kantaron, güneşte lekelenme yapabilen bir yağ. Güneş sonrası ürünlerde kullanmanızı tavsiye ederim. Buğday özü de, buğday rüşeyminden elde edilen çok besleyici bir yağ. Cildi onarıyor, özellikle bebeklerde, pişik kremlerinde bile kullanabileceğiniz bir yağ. Kalendula da, yara ve yanık tedavilerinde Osmanlılardan beri kullanılır. Yara ve yanık tedavisinde kullanılan, tıbbi bir bitkidir. Bu yağları, gül suyu ile birlikte onarıcı etkisini arttırmak için kullanıyorum.

Bu karışımı; bir pamuğa sürerek güneş sonrası ürünü olarak yüzünüze kullanabilir, çocuklarınızın cildini temizleyebilir, isilik ve sıcakta oluşan alerjilerin tedavisinde kullanabilirsiniz.

Malzemeler

  • Koyu renk cam şişe (Ben 200 ml’lik şişe kullandım)
  • 200 ml Gül suyu
  • 3-4 ml sarı kantaron yağı
  • 5 ml buğday özü yağı
  • 5 ml kalendula yağı
  • 1 ml ıtır yağı

Nasıl Hazırlanır?

Gül suyunu şişenin içerisine alın. Ardından sarı kantaron, buğday özü, kalendula ve ıtır yağını da ilave edin ve kapağını kapatıp güzelce çalkalayın ve buzdolabında soğutun.

Güneş Sonrası Bakım Yağı

Yara ve yanık iyileştirici etkili yağlara ihtiyacımız var. Bunlardan bir tanesi, kuşburnu çekirdeği yağı. Bu yağ, Şili’den çıkıyor ve klinik olarak da ispatlanmış bir yağ. Üçüncü derece, ileri derecedeki yanıklarda hemşirelerin, hastanelerin acil servislerinde bile yanık tedavisinde kullanıldığı için, ben de bu karışımda yer verdim.

Arnika yağı ise, daha çok morarmalarda kullanılan bir yağ. “Ayşe, bunu niye burada kullandın?” diyebilirsiniz. Morarmayı giderici etkisinden dolayı, aynı zamanda hücre onarıcı etkisi de var. Dolayısıyla, cildi besleyen bir yağ.

Bir diğer yağımız da aloe vera. Aloe vera’yı bilirsiniz. Amerikan Kızılderilileri, bu bitkiyi binlerce yıldır yara ve yanık iyileştirici etkilerinden dolayı zaten kullanıyorlar. Hazırsanız, bu onarıcı etkili güneş sonrası bakım yağını yapmaya başlayalım…

Malzemeler

  • Cam ya da plastik şişe (Ben 75 ml kullandım)
  • 15 ml Aloe vera yağı
  • 15-20 ml arnika yağı
  • 20-25 ml sarı kantaron yağı
  • 20 ml kuşburnu çekirdeği yağı
  • 40 damla lavanta öz yağı

Nasıl Hazırlanır?

Malzemeleri şişenin içerisinde birleştirdikten sonra kapağını kapatın ve güzelce çalkalayarak karıştırın. Üzerine, hazırladığınız tarihi belirten bir etiket yapıştırdıktan sonra güneş görmeyen bir yerde saklayın.

Güneşin zararlı etkileri, 11:00 ile 16:00 arası. Bu saat aralığında güneşe çıkmamanızı öneririm. Bugünlük benden bu kadar. Şimdilik hoşça kalın…