Dünya çapında ev bitkilerini yerlerde ve pencere önlerinde tutma konusunda yaşanan kültürel obsesyon, artık yerini tavana asılan bitkilere bırakmaya başladı. Evde bitki yetiştirmeye dair yüzbinlerce takipçi ve bunun üzerine yazılmış bir o kadar kitap, evde bitkiye uygun yerlerin artık tükenmeye başladığını gösteriyor.

Biyofilik tasarım dükkanı sahibi Rebecca Bullene şöyle diyor: “Yaşam alanında bu kadar çok bitki yetiştirme trendi yükselişteyken, bitkileri o kadar yer kaplamayacak şekilde yerleştirme fikri de önem kazanıyor.” Ayrıca estetiğin de bu konuda önemli olduğunu belirtiyor: “Bitkiler yerdee durdukları zaman onlara yukarıdan bakmak zorundasınız. Onu bir yere astığınız zaman, her zaman görüş alanınızda kalıyorlar.”

Asmak İçin En İyi Bitkiler

Elbette ilk olarak göstermek istediğiniz doğru saksıyı bulmanız gerekli. Sevimli olduğu için gerçekten küçük bir saksı seçerseniz, çok su istemeyen sukulent veya kaktüs gibi bir bitki seçmeniz gerekli. Saksı küçüldükçe toprak azalır ve daha az su tutabilir. Bir iki hafta boyunca susuz kalması problem olmayan bitkiler uygunlar.

Diğer yandan yoğun, ormansı bir doku istiyorsanız su tutacak ve kök büyümesine destek olacak yeterince büyük bir saksınız olmalı. Bu nedenle sarmaşık veya monstera yetiştirecekseniz en az 20 cm’lik bir saksınız olmalı.

Bir Sebepten Asılması Önerilmeyen Bitkiler Var mı?

Her şey duruma bağlı. Konu her zaman yeni bir bitki seçmekle alakalı ve bu konuda hem kendiniz hem de bölgenizdeki ışık konusunda dürüst olmalısınız. Herhangi bir bitki asılı saksıda yetişir ancak her bitki doğrudan pencere önündeki ışıkta veya karanlık bir odada yetişmez.

Sulamak İçin Askıdan Almak Gerekli mi?

İlla ki gerekli değil. Her zaman bakım işinin süresini kısaltmak benim en büyük hedefim. Onları askıdan almak ve sonrasında tekrar asmak harcamak istemediğim bir ekstra zaman anlamına geliyor. Evim için seçtiğim tüm saksılarda alt delikler yok ve böylece oldukları yerde sulamak mümkün oluyor. Tek yapmam gereken çok istedikleri suyu onlara vermek.

Eğer dibinde drenaj delikleri olan saksılarınız varsa onları saksıdan almak ve lavabonun içinde sulamak daha doğru olur.

Ayrıca bitki büyüdükçe onu destekleyecek daha büyük bir saksı da edinmek önemli.

Doğru Saksı Nasıl Seçilir?

İstediğiniz saksıyı seçebilirsiniz.

Ancak neon askılara asılı duran bitkiler gördüm ve aradan geçen yıllar boyunca su ve güneş ışığına maruz kalan bu askılar bozulabilir ve bir güvenlik problemi haline gelebilirler. Bu yüzden sağlamlık önemli. Bitki büyüdükçe onu destekleyecek bir saksı gerekli.

Eğer metal askı seçecekseniz, galvanize olduğundan veya kaplamalı olduğundan emin olun çünkü sık sık suyla temas edecekler. Su geçirmez olmalılar ve eğer bir şeyin paslanmaya başladığını görürseniz muhtemelen bu işe yeterince önem vermemiş ucuz bir üreticinin ürününü kullanıyorsunuz demektir.

Kendiniz Yapmak İsterseniz Ne Yapmalı?

Biraz metal satın alarak veya makrome alarak kendi askınızı yapabilirsiniz. Makrome iyi bir tercih çünkü içine herhangi bir saksıyı oturtabilirsiniz.

Her Şey Hazır Olunca Nereye Asmalı?

İlk olarak mekansal tasarımla başlamalı. Evimde arka bahçe var ve ayrıca perdeleri kapalı tutmuyorum çünkü doğal ışık istiyorum ama aynı zamanda pencereye gidip dışarıda komşuyu görünce de garip bir durum oluyor. Bu nedenle bitkileri bir görsel engelleyici olarak kullanıyorum ve farklı yüksekliklere asılı beş saksım var. Bunlar yükselen bitkiler ve bu nedenle neredeyse kapalı perde kadar etkililer. Yine de gizliliği sağlarken ışığı da geçiriyorlar. Güneş doğarken ışık gelince ve duvarda bu yaprak perdeleri olunca, gerçekten ev konforlu ve hoş bir görünüm kazanıyor.

Eğer daha küçük bir alanınız varsa veya bol bol yeşillik ile büyük bir görsel etki yaratmak isterseniz ikili veya üçlü şekilde onları asmak uygun olabilir.

Askıda Bitkiler İçin Yapılmayacaklar

İnsanların oturduğu mobilyaların üstüne asmamalısınız. Bu onlara rahatsızlık verebilir çünkü başlarının üzerinde sallanan bir şey olur. Masanın üstüne asmak başka bir şey, doğrudan sandalyenin üzerine asmak başka. Köşe ve pencere öneri daha uygun yerler.

Evde Bitkiyi Güvenle Asmaya Dair Son Düşünceler

Tavana askının ucunu taktıktan sonra halkayı geçirebilirsiniz. Pek çok insan ucu vidalı bir askı takıp geçiyor ve az ağırlıklı bitkiler asacaksanız bu yeterli. Ancak bitkinin boyutuna göre ağır yükleri çekebilecek bir çapa asmanız gerekebilir. Ayrıca bitkilerin sulanıp büyüdükçe daha ağır hale geleceklerini unutmayın.