Rastalı saçlar özellikle rahatına düşkün ve tarz sahibi olmak isteyen kişilerin tercihi olan bir uygulama olarak yıllardır yerini koruyor. İngilizcede aslında rasta kelimesi kişiler için kullanılırken saç modelinin adı “deadlock” olarak geçiyor. Türkçede ise aynı modelin ismi rasta olarak kabul edilmiş durumdadır.

İnsanlar önceden rastaya karşı mesafeli olsa da özellikle gençler arasında oldukça tercih ediliyor. Önceden rastalı saçın kirli olduğu algısı varsa da artık günümüzde bunun doğru olduğu pek söylenemez. Özellikle uzun ve çok saçlarınız varsa ya da saçlarınız kıvırcık ve çok karışıyorsa rastaya şans vermek isteyebilirsiniz. Çünkü rastalı saçlar şeklini koruduğu için ekstra bir uygulama yapmanıza gerek kalmıyor. Sadece hijyenine dikkat etmeniz yeterli oluyor.

Nasıl rasta yapılır?

Aslında rasta yapmanın iki yolu var. Biri tığ ile diğeri de balmumu kullanarak yapmak. Ancak balmumu kullanılan rastalarda saç hijyeni yeterince sağlanamadığından en mantıklı olanı uzun süre alsa da tığ ile yaptırmak olacaktır. Bu yöntemde bir profesyonele başvurmanız gerekiyor. İşlemin yaklaşık 15-20 saat sürebileceğinin farkında olarak giderseniz sizin için daha iyi olur. Tabi bu sürenin hepsi tek günde yapılmayacaktır. Rastanızı yapacak olan kişiler bu işlemi muhtemelen 2-3 günde tamamlayacaklardır. Rasta yapılacak saçlarınız için enseden başlanarak saçınız farklı tutamlara ayrılır ve hepsi tığ ile tiftilip son haline getirilir.           

Rastalı saçlar yıkanır mı? 

En sık sorulan sorulardan biri ise rastalı saçın yıkanıp yıkanmadığı. Genelde yıkanmaması gerektiği düşünülse de aslında rastalı saçlar yıkanabiliyor. Tabi bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Öncelikle saçınızı rastalı ya da rastasız olsun saç derinizin temizliği için yıkamanız gerekir. Böylece yağlanan saçlar temizlenmiş olur ve bu kepeklenmemesi için de önemlidir. Saçınızı yıkamazsanız zamanla saç deriniz kaşınmaya başlar ve rahatsız hissedersiniz. Rastalarınızı yıkamak daha güzel görünmelerine neden olur. Çünkü yıkadığınızda saçınızda oluşan yağlı görüntüden kurtulmuş olursunuz. Son olarak da insanların rastalı saç pistir düşüncesini yıkmanız noktasında saç yıkamanız oldukça önemli olacaktır.

Rastalı saçlar nasıl yıkanır?

  • Kalıntı bırakmayan şampuan kullanmalısınız

Burada kalıntıdan kasıt şampuanınızın içindeki saç kremi gibi ek maddeler. Ya da sabun kullanıyorsanız sabunun ardında saçınızda bıraktığı kalıntılardır. Rastalı saçlarınızda bu tip kalıntılar bırakan bir şampuan kullanırsanız bunu saçınızdan çıkarmanız mümkün olmayacaktır. Kalıntılar zamanla saçınızda birikip rastalarınızda istenmeyen oluşumlara neden olacaktır. Ayrıca bu tip şampuanlar, saçınızda içinde özellikle krem gibi şeyler varsa yağlanmalara neden olacaktır. Bu nedenle kalıntı bırakmayan şampuanları araştırıp içlerinden size uygun olanı bulup rastalarınızı onunla yıkamanız daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

  • Rastalarınızı diplerinden kıvırarak duşa öyle girmeniz gerekir

Böylece saç diplerinizde oluşabilecek elektrikli ve kabarık görüntüden kaçınabilirsiniz saç derinizi yıkarken

  • Artık saçlarınızı yıkayabilirsiniz

Saç derinizi yıkarken özellikle kurumaya, kaşınmaya eğilimli yerleri yıkamaya dikkat edin. Rastlarınızı yıkamanıza çok da gerek yok. Saçınızın esas kirlenen ve temizlenmesi gereken kısmı saç deriniz olacaktır.

  • Saçlarınızı soğuk suyla yıkamayı deneyin

Kalıntı bırakmayan bir şampuanla saçlarınızı yıkadıktan sonra saç derinizi şampuandan arındırmak için güzelce yıkayın. Özellikle soğuk suyla yıkarsanız saçlarınızın yağlanması gecikecek ve bu durum sizin için avantaj yaratacaktır.

  • Saçlarınızın iyice kuruduğundan emin olun

Rastalarınız ıslakken onları toplamamaya dikkat edin. Kurumadan saçlarınızı atkuyruğu yapmaya kalkarsanız saçlarınızda kurumayan yerler kalabilir ve bunlar ilerde rastalarınızda küflenmeye neden olabilir.

Rastalı saçlar hangi sıklıkta yıkanmalıdır?

Saçlarınız rastalıysa onları yıkama sıklığınız en az haftada bir olmalı. Tabi yaşam tarzınıza göre bu sıklığı siz de belirleyebilirsiniz. Örneğin spor yapıyor ve terliyorsanız saçlarınızı haftada birden sık yıkamanız gerekmektedir. Saçlarınızı ilk kez rasta yaptırdıysanız onları yıkamaktan çekiniyor olabilirsiniz. Ancak haftada bir yıkarken rastalarınız yerine saç diplerinize yoğunlaşırsanız hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.

Saçlarınızı yıkadıktan sonra özellikle diplerde kabarma ve elektriklenme gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Saçlarınız uzadıkça diplerden kendi rastasız saçlarınız çıkacağı için 3-4 ayda bir diplerdeki saçlarınızı rasta yaptırmanız bu tip sorunlarla karşılaşmamanız açısından iyi olacaktır.

Düzleştirilmiş saçlara rasta yapılabilir mi?

Saçlarınızda rasta öncesi kalıcı saç düzleştirici işlemler uygulandıysa rasta yaptırmak için saçlarınızı kesmenize gerek yok. Bazı profesyonel ürünler, düzleşmiş olan saçlarınız üzerinde uygulanarak rasta yapılabilmesine olanak sağlıyor.

Saçlarımı kırılmaktan nasıl koruyabilirim?

Rastalarınız eğer çok kurumuşlarsa kırılma eğiliminde olacaklardır. Bunun olmasını engellemek için hasarları onarıcı ürünler ya da ayda birkaç kez uygulayabileceğiniz tedaviler bulunmaktadır. Ayrıca olası zararların önüne geçmek için rastalarınızı her seferinde değişik bağlamak yerine en azından haftada bir farklı şekil verirseniz kırılmaların önüne geçebilirsiniz.

Saçlarım sabah kalktığımda istediğim gibi durmazsa ne yapabilirim?

Öncelikle saçlarınız rastalı da olsa rastadan çıkan ya da dipteki saçlar sizi rahatsız edebilir. Bunun için yastık kılıfınızın sentetik olmamasına dikkat edin. Pamuk ya da ipekten yapılmış kılıflar saçlarınız için daha iyidir. Hatta yatmadan önce saçlarınıza iptek eşarp sararsanız sabah dağınık olmayan saçlarla uyanabilirsiniz.

 

En Güzel Rasta Saç Modelleri

Rasta ile yapılan saçları merak ediyorsanız sizin için seçtiğimiz modellere göz atabilirsiniz.

Atkuyruğu yapılmış rastalar

Rastalı saçlar ile yapılan yüksek topuz

İki renk yapılmış rastalar

Bob kesim saçlar için rasta

Kıvrılarak elde edilmiş rastalar

Rastalarla yapılan balerin topuzu

Pin-up modeli rastalar

Rastalı kahküller ile atkuyruğu

Tek bir tarafta toplanmış rastalar

Yarısı toplanmış rasta saçlar