Herkese merhaba! Yine çok güzel bir konu ile karşınızdayım. Bu yazıda; karaciğer yağlanmasında nasıl zayıflanır, nelere dikkat edilmelidir ve nelerden kaçınılmalıdır konularından bahsedeceğiz. Bu konuda, internette bir bilgi yığını var. Ben de sizlere, beslenme ile karaciğer yağlanmasının bağlantısından ve karaciğer yağlanmasında zayıflamadan bahsetmeye karar verdim. Beslenme ile olan bağlantısına geçmeden önce, gelin isterseniz karaciğer yağlanmasının tanımına bir göz atalım…

Karaciğer Yağlanması Nedir? Türleri Nelerdir?

Adından da anlayabileceğiniz gibi, karaciğerde yağ birikmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu da, karaciğerin suyunu dışarıya salmaya başlamasına neden olmaktadır. İsterseniz, internetten resimlerine de bakabilirsiniz. Çok kötü bir görüntü ama belki bunu görmeniz, işin ciddiyetini biraz daha ortaya çıkartabilir.

Karaciğer yağlanmasının iki çeşidi vardır; alkole bağlı karaciğer yağlanması ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması. Alkole bağlı da oluşabilir ama kilo problemi ile, yanlış beslenme ile ve bazı hastalıkların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.

Bazı hastalıkların yan etkisi derken; örneğin, Tip-2 diyabette %62 oranında karaciğer yağlanması ile karşılaşıyoruz. Kolesterol yüksekliğinde de %50 oranında karaciğer yağlanmasının eşlik ettiği bilinmektedir.

Bunların yanında, bizim şimdi bahsedeceğimiz konu; obeziteye bağlı, yani yanlış beslenme ve kilo alımına bağlı karaciğer yağlanması. Hadi başlayalım!

Karaciğer Yağlanmasında Nelere Dikkat Edilmeli?

1.Kilo Kaybı Sağlanmalı

Kilo kaybının, karaciğer yağlanması üzerinde çok pozitif etkileri vardır. Yani, kilo verdiğiniz zaman karaciğer yağlanma derecenizin azaldığını görürsünüz. Bu nedenle, önceliğiniz kilo kaybını sağlamak olmalı. Zaten, genelde de obezitede kilo aldığınız için ortaya çıkan bir hastalıktır, yemeğe bağlıdır.

2. Alkol Tüketimi Sonlandırılmalı

Alkol, karaciğerde metabolize olduğu için; zaten karaciğer yıpranmış durumda olduğundan, onun üzerine çok fazla yük bindirmemek gerekir.

3. Baharat Tüketiminden Uzak Durulmalı

Baharat ve aşırı bitki çayı tüketiminden biraz daha uzak durmak gerekir.

4. Hayvansal Gıda Tüketimini Sonlandırın

Et, tavuk, balık türü, yani proteinler de karaciğerde metabolize olduğu için karaciğere zarar verebilmektedir. Dolayısıyla, bu besinlerin tüketimini biraz daha azaltmalısınız. Bunu ön plana çekmemin sebebi; Dukan Diyeti, Karatay Diyeti ya da ketojenik diyet gibi protein ağırlık diyetlerden kaçınmanızın gerekmesidir. Zaten çalışmakta zorlanan ve suyunu dışarıya veren bir karaciğer varsa, onun üzerine yük bindirmemelisiniz.

Bir öğünde; kadınsanız üç köfte büyüklüğünü ve erkekseniz de beş köfte büyüklüğünü geçmemeye çalışın. Diğer öğünde de, mutlaka vücudunuzu detoks edecek bir sebze yemelisiniz.

5. Günlük Protein İhtiyacı İçin Süt Ürünleri Tüketimi Arttırılmalı

Et, tavuk ve balıktan bahsettik. Diğer hayvansal gıdalar, yani süt ve süt ürünleri ile ilgili herhangi bir sıkıntı yoktur, onları tüketebilirsiniz. Kahvaltıda peynir, öğle ve akşam yemeklerinde yoğurt yiyebilir, süt içebilirsiniz. Bunlarda çok büyük bir problem yok. Yani; et, tavuk ve balığı azaltırken süt ürünlerini biraz daha arttırarak, günlük protein alımınızı dengeleyebilirsiniz.

6. Yumurta Tüketimine Ara Verilmeli

Özellikle ilk iki haftada, mümkünse hiç tüketmeyin. Yani, karaciğer yağlanmanızı öğrendiyseniz, ilk iki hafta yumurta tüketimini bırakın. Daha sonrasında, gün aşırı olarak hayatınıza yeniden sokabilirsiniz. Ancak, her gün tüketmenizi önermiyoruz.

7. Yağda Kızartılmış Gıdalardan Uzak Durulmalı

Patates kızartması, kızarmış patlıcan ya da çok yağlı etler gibi besinler de yine karaciğerde metabolize olduğu için, karaciğere yük bindirecektir. Dolayısıyla, yemeklerinizi yağda kızartarak pişirme yöntemi yerine haşlama ya da sote şeklinde yapmalısınız.

8. Hazır Gıdalardan Uzak Durulmalı

Hazır gıda olan besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Hazır gıdalarda, katkı maddeleri ve koruyucu maddeler var. Bunlar da, karaciğere zarar vermektedir.

9. Basit Şeker İçeren Besinlerden Uzak Durulmalı

Basit şeker de karaciğere zarar vermektedir. Bu nedenle, karaciğer yağlanmasında basit şekerden uzak durulmalıdır.

10. Her Gün 1 Saat Yürüyüş Yapılmalı

Her gün 1 saat düzenli yürüyüş yaptığınız zaman, kilo kaybını ve yağ kaybını hızlandıracaktır. Bu da, karaciğerin bir yandan rahatlamasını ve yağı azaltmasını sağlayacaktır. Bu nedenle, her gün mutlaka bir saat yürüyüş yapmaya özen göstermelisiniz.

Bir Uzmandan Yardım Alın

Karaciğer yağlanması, alkol ya da fazla kiloya bağlı olabilir. Ya da, sadece protein tüketimine de bağlı olabilir. Bu üçüncü maddeyi belki internette bulamayabilirsiniz. Ancak, benim şöyle bir danışanım vardı: ve et türü besinler yediği zaman sürekli kaşıntısı oluyordu. Bunu çok ayırt edemiyorduk.

Gut hastalığına benzemiyordu, karaciğer enzimleri de normaldi. Onun dışında, alerji de değildi. Daha çok protein olan şeyleri yediği zaman zarar görüyordu. Et ve tavuk yiyemiyordu ama balık yiyebiliyordu. “Protein dokunuyorsa balık neden dokunmuyor?” gibi karmakarışık bir vakaydı. Daha sonra, bu kişi 10-15 kilo verdiği zaman, bütün belirtileri ortadan kalktı.

Tahlillerde hiçbir sıkıntı yok, karaciğer yağlanması olsa tahlillerde çıkardı. Alerji olsaydı, bu kişi zayıfladığı zaman geçmezdi. Alerji olsa başka besinler de dokunurdu. En sonunda, biz bunun karaciğere bağlı bir kaşınma olduğunu düşündük ve kişi kilo verdiği zaman bütün belirtileri ortadan kalktı. Böyle karışık vakalar da var.

Bu nedenle, eğer vücudunuzda bir sıkıntı varsa ve nedenini bulamıyorsanız, iyi bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bunun paralelinde, sağlıklı beslenmek de önemli. Eğer böyle bir sıkıntınız varsa, diyet listesi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz. Şimdilik benden bu kadar. Hoşça kalın!