Herkese merhaba! Bugünkü konumuz, biraz ebeveynleri ve bebekleri ilgilendiriyor. Biliyorsunuz, bir süredir ev taşıma telaşı içindeydim. Büyük bir evden daha küçük bir eve taşındım. Kütüphanemi boşaltmaya karar verdim ve kızımı büyütürken, hamileliğimde, ebeveyn olarak kızımı yetiştirirken faydalandığım pek çok kitap açığa çıktı. Ben de, bu kitapları sizlere hediye etmeye karar verdim.

Ebeveynlik natural bir şekilde olmuyor. Bir önceki kuşağın bilgilerini tabi ki dinlemek istiyorum ama sağlıkla ilgili ya da ebeveynlik tarzı ile ilgili kendimizi sürekli güncellememiz gerekiyor. Bilgiyi de seven biriyim. Bu nedenle, hamile kaldığım andan itibaren kızımla ilgili, hamilelikle ilgili, doğumla ilgili, bebek bakımıyla ilgili, bebeğin ruhsal, fiziksel ve zihinsel gelişimiyle ilgili kitaplara kendimi çok açtım. İyi ki de açmışım. Çok fazla şey öğrendim.

Bu kitaplar, benim için çok değerli kitaplar. Aslında, kütüphanemde kalacaklardı. Sonra, yakın zamanda doğum yapmış arkadaşlarıma vereyim diye düşündüm ama neden sizlerle paylaşmayayım dedim. Herkese her kitabı yollama imkanımız olmayacak ama benim için değerli olan kitapları sizlerle paylaşacağım. Peki, nasıl yapacağız?

Önce, kitapları sizlere anlatacağım. Hangi kitabı istiyorsanız; Youtube’a yüklediğim videonun altındaki yorum kısmına, isminizle beraber yorumunuzu yazın. Bakalım, şanslı kişi siz olacak mısınız? Bir çekiliş yapmayacağım, yorum yapan herkese vermeye çalışacağım…

Mahallenin En Mutlu Yumurcağı

Dr. Harvey Karp, ünlü bir çocuk doktoru ve çocuk gelişimi konusundaki engin bilgisi ile birlikte gerçekten güzel bir kitap yazmış. Kas gelişimi, emekleme zamanı, konuşma, yemek yeme, uyku alışkanlıkları, tuvalet alışkanlığı gibi pek çok şeyi bu güzel kitaptan öğrendim.

Bilinçli Bebek

“Bebekler ne istediğini bilir, siz yeter ki dinlemeyi öğrenin” diyor yazarı. Gerçekten böyle bir kitap. Bebeklerin neden ağladığını, kucak ihtiyaçlarını, hepsini anlatıyor. Biliyorsunuz, bazen çocukları deneme tahtasına çevirebiliyoruz. Bunu istemiyorsanız, böyle bilinçli uzmanların kitaplarını almak gerekiyor. Yenidoğandan itibaren, bebeklerin gelişim süreçleri ile ilgili harika bir kitap.

Playful Parenting

İngilizce kitaplarım da var. Bu nedenle, bu kitapları İngilizce bilenlere vermek istiyorum. Bunları, Türkiye’ye Amazon’dan getirtmiştim. Bulunması da zor kitaplar. Lütfen, bu kitaba İngilizceniz iyiyse talip olun. Kitap, aslında çocukların bağlanma problemleri, sosyal becerilerinin gelişimi, zihinsel becerilerinin gelişimiyle ilgili harika bir ebeveynlik tarzını anlatıyor. Oyunla anlatıyor. Gerçekten de güzel bir kitap.

“Çocuklarla kaliteli zaman” diyoruz ama genelde, onları bir aktivite merkezine götürüp, kendimiz telefonlara bakıyoruz. Bu, kaliteli zaman değil. Göz göze, diz dize, başka hiçbir şey olmadan, telefonların bir kenarda bırakıldığı, çocukla çocuk olarak zaman ayırmak gerekiyor. Bu anlamda, bu kitaptan çok şey öğrendim.

Bebek Oyunları

Bu kitabı çok sevmiştik. Çoğunu oynayamadık ama ben kitabı çok beğendim. Jackie Silberg’ın Bebek Oyunları’nda, 225 farklı bebek oyunu var. Bunların çoğu, aslında oyun değil. Bebeklerin gelişim dönemlerine bağlı olarak; kas koordinasyonu, beyin, göz gelişimleri, sinir sistemlerinin gelişimi ve bebeklerin gelişimi için oyun çok önemli. Zaten, çocuk oynayarak büyür. Bu çok önemli.

Green Babies, Sage Mom

Bu kitabı da çok seviyorum. Biliyorsunuz, ben biraz doğal ve organik yaşamı seven biriyim. Bu nedenle, evimde de, mutfağımda da her zaman sağlıklı ve temiz gıda prensipleri ile hareket ediyorum. Green Babies, aslında çok ünlü bir kitap ve bu kitap onun devamı.

Yüzde yüz organik olarak bebeği nasıl yetiştiririz? Bebeğin kabızlık sorunlarından bez alternatiflerine, ilk gıdası, katı gıdaya nasıl geçeceğiz gibi konularına değinen, tamamen organik ve temiz beslenme prensiplerine dayalı bir kitap.

Lose That Baby Fat!

Bu kitap, bence yeni doğum yapmış annelerin ilgisini çekecek. Yine İngilizce bir kitap. Ancak, içindeki fotoğraflardan da rahat rahat anlayabilirsiniz. Bu konuyla ilgili olarak, ayrıca Youtube kanalımda da sizler için faydalı olacak bir videom var. Sevgili hocam Murat Bür’le birlikte çektiğimiz Hamilelik Egzersizleri’ni de izlemenizi öneririm.

Hamilelik sonrasında yapacağınız, özellikle karın bölgesini toparlayıcı, pelvik bölge dediğimiz rahmi toplayıcı egzersizler, bu kitapta da aynı prensiplerle anlatılmış. İngilizceniz varsa ve bebek kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu kitabı size verebilirim.

Top 100 Baby Purees

Harika bir bebek yemeği kitabı. “Yüz bebek püresi”. Bu, bizim için oldukça kolay, zaten mutfaklarda çok vakit geçiriyoruz. Ancak, Amerikalı ve Avrupalılar hayatlarında ilk kez bebekleri için mutfağa girebiliyorlar. Kitapta, güzel kombinasyonlar var. Bitki püreleri nasıl hazırlanır? Sebze kaynaklı, meyve kaynaklı püreler içeriyor.

Bebek Bakımı Sorunlarına Mucize Çözümler

Bu kitabı yattım kalktım okudum, bebek doğmadan okudum. Baya ilginçti. Ama, bazı şeylerinde, örneğin uyku ile ilgili konularda zorlandığımı belirtmek isterim. Pek çok şeyi bu kitaptaki metoda göre yaptığımı söyleyemem ama yine de faydalı bir kitap.

Bebekler İçin Acil Yardım

Bu, çok önemli bir kitap. Bu kitabı bir kişiye verebileceğim ama siz ismini lütfen aklınızda tutun. Önemli bir çocuk doktorunun, gerçekten de bebeklerin hayatını kurtaracak pek çok ilk yardım konusuna değindiği bir kitap. Burun kanamasından boğazına bir şey kaçmasına kadar pek çok konuya değiniyor.

Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler

Canım arkadaşım Şermin Çarkacı’nın bir kitabı. Kapağında, “Emzik, ısırma, inat gibi çocukları mest, anneleri deli eden şeyler hakkında denenmiş tüyolar” yazıyor. Kitabın yazarından imzalı versiyonunu size vereceğim.

“Çocuklar, annelerinin hayatına kuşlar gibi gelir… Hani yolunu şaşırmış da sanki açık bir pencereden girmiş evin içerisine, öyle şaşkın, öyle çaresiz, öyle uçarı…” diyor. Gerçekten çok doğru, çok da güzel bir kitap. Kalemine sağlık!

Çocuğunu Doğru Besle

Hocamız Ender Saraç’ın çok sevdiğim bir kitabı. Şişmanlatmayan, sağlıklı, besleyici tarifler kitabı. Çok güzel fotoğrafları var. Çocuklarınızı, nasıl sağlıklı besleyeceğinizle ilgili çok önemli şeyleri anlatıyor. İlk iki yaş beslenmesinden beslenme çizelgesine, bildiğiniz doğru şeylerden mevsimlerine göre gıdalara gibi, gerçekten çok faydalı bilgilerin olduğu bir kitap.

Hamilelikte Sağlıklı ve Güzel Kalmak

Sevgili Ebru Şallı’nın kitabı. Bu kitabı çok beğenmiştim. Biliyorsunuz, Ebru her şeyi çok iyi yapar. Uzun yıllar boyunca, Ebruli adında sabah programı hazırlamıştı. Ben de, defalarca programına konuk olarak katılmıştım. Hamileliği ay ay anlattığı ve sonrasında doğumla taçlandırdığı çok güzel bir kitap. Bu kitap, artık çok fazla ortada yok, aslında limitli bir kitap.

Doğumun Ruhu

Ayşe Öner’in kitabı. Ayşe Hemşire olarak da biliyor olabilirsiniz. Ben kitabı okudum, çok sevdim. Bendeki, Ayşe Öner imzalı. “Doğumuna sahip çık sevgili anne! Unuttuğun potansiyelini hatırla, çünkü milyonlarca yıllık genetik kodlarında doğumu nasıl yapacağın zaten mevcut. Sen, daha doğarken doğurmayı biliyordun aslında… Şimdi, sahip olduğun hamilelik, doğum ve annelik güdüsünü yeniden hatırlama zamanı…”

Ben, hamileyken Ayşe Öner’in bebek bakım ve doğum kurslarına gitmiştim. Çok faydasını görmüştüm. İstanbul’daysanız ve imkanınız varsa lütfen gidin. Bebeği yıkaması, göbek kordonu düştükten sonra bakımına dair her şeyi ondan öğrenmiştim. Bu kitap da, doğumun ruhunu ve doğal doğumu anlatıyor.

Çocuk Odaları

Bu, bir dekorasyon kitabı. Ben, bu kitaptan da çok faydalanmıştım. Evinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz güzel alternatifler var. Farklı tarzlarda, farklı bütçe ayarlarına göre dekore edilmiş, erkek ve kız çocuklar için bir kitap.

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı Kitabı

Bu kitap da çok faydalandığım bir kitaptı. Yine, Ayşe Öner’in bir kitabı. İnanılmaz bir kitap. Eğer hamileyseniz ve bu videoyu izliyorsanız, lütfen hemen alın. Çok şey öğreneceksiniz. Çünkü, içerisinde Ayşe hemşirenin saha tecrübeleri var. Binlerce, on binlerce bebek doğurdu. On binlerce anne, hamile ve lohusa ile çalıştı. Kitapta, beslenme de dahil her şey var. Bu da, sizlerden birine gidecek.

İsminizi, soy isminizi ve hangi kitabı istediğinizi yazmanız yeterli. Kitap hediyelerim ve kitap önerilerim devam edecek. Serinin devamı için beni takipte kalın ve şimdilik hoşça kalın!