Bir insanın başkasını beğenmesinin sebepleri arasında görünüş, espri anlayışı, kibarlık gibi birbirinden farklı özellikler yer alır. Tabi herkes için hangi faktörden daha çok etkilendiğinin sıralaması değişiyor. İki insan arasındaki kimya ilişkilerde büyük bir rol oynasa da karşımızdaki insanın kişiliğinden de etkilenebiliyoruz. Ancak kimi insanlarda ise bu durum kişilikten çok karşıdaki insanın zekasından etkilenmek şeklinde işliyor.

Son zamanlarda insan ilişkileri hakkında yeni bir kavram hayatımıza girdi: Sapyoseksüellik. Sapyoseksüellik kavramı, eş adayı olarak baktığımızda onun zekasından etkilenmeyi ve insan zihnini cinsel olarak en çok arzu edilen şey bulmak olarak açıklanıyor. Kelimenin kökenine indiğimizde sapyo kelimesinin ‘sapiens’ kavramından geldiğini görüyoruz. Sapiens ise akıl ya da mantık anlamlarına geliyor. Yani sapyoseksüel deyince karşıdaki insanın diğer bütün özelliklerini bir kenara bırakarak sadece zekasından etkilenmek olarak düşünülebilir.

Siz de zekaya mı aşık oluyorsunuz? Shakespeare ya da Einstein hakkında konuşmak ve entelektüel muhabbetler yapmak sizi her şeyden daha mı çok etkiliyor? O zaman siz de bir sapyoseksüel olabilirsiniz. Bir sapyoseksüeli dğer insanlardan farklı kılan onun cinsel tercihleri değil zekaya verdiği önemdir.

2012’nin sonları gibi sapyoseksüellik terimi ortaya çıktı ve giderek daha da popüler bir hale geldi. Günümüzde pek çok insan kendini sapyoseksüel olarak tanımlıyor. Hatta zaman zaman sapyoseksüellerin birbirlerini bulabilecekleri buluşma uygulamaları bile ortaya çıkıyor.

Peki, ilk olarak internette kullanılmaya başlanan sapyoseksüel kavramı gerçekten var mıdır? Bu sorunun cevabını vermek biraz zor. Bazıları bu terimi çok da gerçekçi bulmayabilir. Özellikle kendini sapyoseksüel olarak tanımlamayan kişiler, bu terimin kullanılmasını yanlış bulabilir ve kendilerinin aptal insanlara mı aşık olduklarını söyleyerek kavramı eleştirebilir. Ancak burada dikkat edilecek bir nokta var ki insanları neye göre zeki ya da aptal olarak etiketleyebileceğiniz değişmektedir. Zeka, oldukça kompleks ve pek çok faktörden etkilenen bir olgudur. Bu nedenle sapyoseksüellik biraz kafa karıştırıcı bir kavram olsa da bunu fazla karmaşık hale getirmeden açıklamak gerekiyor. Bu nedenle sapyoseksüelliği, kişinin zeki olduğunu düşündüğü kişilerden etkilenmesi olarak özetleyebiliriz. Hatta yapılan bir araştırmada, insanların çoğunluğunun karşısındaki insanın çekici olup olmadığına karar verirken zekayı en önemli etken olarak görmediği görülmüş. Ancak yine bununla birlikte insanların yüzde olarak küçük bir kısmının ise zekadan gerçekten etkilendiği gözlemlenmiş. Bu nedenle sapyoseksüelliğin en azından bir kısım insan için gerçek olduğu söylenebilir.

Sapyoseksüel olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Sapyoseksüller karşılarındaki insanın zekasından tahrik olabiliyorlar. Diyelim ki çok yakışıklı ya da güzelsiniz. Zekanızla bunu destekleyemiyorsanız bir sapyoseksüelin ilgisini çekemezsiniz. Ya da şu ana kadar okuduklarınızdan sapyoseksüel olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Zeki insanlardan etkileniyorsanız siz de bir sapyoseksüel olabilirsiniz. Ancak sapyoseksüel olup olmadığınızdan emin olmak için şu özellikleri taşıyıp taşımadığınıza bakabilirsiniz:

  • İnsanları tanıdıkça onlardan daha fazla etkileniyorsunuz

Televizyondaki ünlüleri ve hayran olduğu kişileri sadece dış görünüşleri yüzünden çok beğenen insanları görmüşsünüzdür. Siz bu insanların sadece dış görünüşünden etkilenmiyor ve onları izledikle ya da konuşmalarını dinledikçe etkileniyorsanız bu sizin sapyoseksüel olduğunuzu işaret ediyor olabilir.

Sapyoseksüelseniz bir kişinin dış görünüşü ilk görüşte sizi etkilemeyecektir. Onunla konuştukça ve zeka dolu konuşmalarına tanık oldukça ondan etkileniyorsanız ve hatta o insanı tanıdıkça size daha da çekici gelmeye başlıyorsa evet, siz de bir sapyoseksüelsiniz.

  • Birine hemen aşık olmuyorsunuz

Sapyoseksüel olmanın güzelliği aslında biraz da bu özelliğin altında yatıyor. Sapyoseksüelseniz birini görür görmez aşık olmuyorsunuz demektir. Birine aşık olmanız için onu iyice tanımanız gerekir. Siz sapsoseksüel değilseniz ancak karşınızdaki öyleyse sizin için kötü bir haberimiz var. Bu kişinin sizden etkilenmesi ve size yaklaşması için arkadaş olarak birlikte uzun zaman geçirmeniz gerekebilir.

Aslında bu durum kulağa biraz korkutucu gelebilir. Çünkü pek çok insan karşısındakinden bir işaret göremezse o kişiden hoşlanmaya devam etmeyebilir. Çünkü sapyoseksüeller karşısındaki kişiyle uzun zaman geçirmeden onunla bir ilişki düşünmezler. Tabi bunun sizin açınızdan olumlu bir yanı da olabilir. Çünkü bir insanla zaman geçirmek, onu her yönüyle tanımak ilerde yaşayacağınız hayal kırıklıklarından sizi koruyacaktır.

  • Uzun size bir şeyler katan konuşmalar sizin için cinsellikten daha önemlidir

Herkesin tarzı farklıdır. Kimi akşamlarını biraz çikolata ve bir fincan kahve ile geçirmek isterken kimileri de bir bardak şarabı tercih edebilir. Tıpkı bunun gibi, kimileri uzun ve beyin fırtınası yapılan muhabbetleri tercih ederken kimileri de tek gecelik ilişkiler yaşayabilir.

Sapyoseksüeller için anlamsız bir ilişkidense uzun ve anlamlı muhabbetler daha önemlidir. Bir sapyoseksüelin ilişki yaşayabilmesi için fiziksel çekicilik tek başına yeterli değildir. Onun yerine farklı fikirlerin tartışılması daha önemlidir. Sapyoseksüeller ayrıca tek gecelik ilişkilerin insanı değildirler. Çünkü bu tarz, zeka gerektirmeyen bir eylem onların ilgisini çekmez. Bunun yerine derin konuların konuşulduğu bir ilişki onların daha çok ilgisini çekecektir.

  • Beyin, sahip olunan diğer her şeyden daha önemlidir

Tabi ki altında son model bir spor arabası olan bir erkek sizi etkileyebilir, bu oldukça doğaldır. Ancak bu erkek sizi zekasıyla ve konuşmalarıyla etkileyemiyorsa isterse en lüks eşyalara sahip olsun yine de sizi etkileyemeyecektir. Yani karşınızdaki erkeğin ya da kadının parası sizin için hiçbir şey ifade etmeyecektir.

Çok ünlü bir söz vardır bilirsiniz: Para her şey değildir. Bu söz bir sapyoseksüel için yüzde yüz doğrudur. Tabi ki para hayatımızın her alanında önemlidir ancak bir ilişkiyi devam ettirmek için bundan çok daha fazlası gerekir. Bir sapyoseksüel için partnerinin entelektüel seviyesi ve zekası daima birinci plandadır.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr