Yeni arkadaşlıklar mı edinmek istiyorsunuz? Aşağıdaki ipuçları insanlara tanışma, sohbet başlatma ve yaşam kalitenizi arttıracak sağlıklı bağlantılar geliştirme konusunda size yardımcı olacaklar.

Arkadaşlar Neden Bu Kadar Önemli?

Toplum romantik ilişkilere ağırlık verme eğiliminde. Sadece doğru insanı bulmanın bizi mutlu ve tamamlanmış hale getireceğini düşünüyoruz. Ancak araştırmalar esasında arkadaşların psikolojik sağlığımız için daha önemli olduklarını gösteriyorlar. Arkadaşlar neredeyse her şeyden çok mutluluk getiriyorlar.

Arkadaşlıklar zihin sağlığınız ve mutluluğunuz üzerinde büyük etkiye sahipler. İyi arkadaşlar stresi azaltır, rahatlık ve keyif verir, yalnızlığı ve izolasyonu önlerler. Yakın arkadaşlıklar geliştirmek fiziksel sağlığınız üzerinde de güçlü etkilere sahip olur. Sosyal ilişkilerin yoksunluğu sigara içmek, çok alkol almak veya hareketsiz yaşamak kadar risk doğurabilir. Arkadaşlar uzun yaşamla bile bağlantılılar. İsveç’te yapılan bir çalışmada fiziksel aktivite ile birlikte yaşama en uzun yılları katan şeyin zengin bir arkadaşlar ağı olduğu keşfedildi.

Ancak yakın arkadaşlıklar öylesine ortaya çıkmıyorlar. Pek çoğumuz yeni insanlar ile tanışma ve kaliteli bağlantılar kurma konusunda sorunlar yaşıyoruz. Yaşınız ve durumunuz ne olursa olsun, yeni arkadaşlar edinmek, eskileri ile tekrar görüşmek ve sosyal yaşamınızı, duygusal sağlığınızı ve genel olarak sağlığınızı büyük miktarda iyileştirmek için asla çok geç değil.

Arkadaşlığın Faydaları

Arkadaşlıklar geliştirmek ve sürdürmek zaman ve efor gerektirse de sağlıklı arkadaşlıklar şu konuda fayda sağlayabilirler:

Ruh halini iyileştirme: Mutlu ve pozitif arkadaşlar ile vakit geçirmek sizin de ruh halinizi iyileştirir ve görünümünüzü canlandırır.

Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur: Fit olmaya da çalışsanız, sigarayı bırakmaya, yaşamınızı iyileştirmeye de çalışsanız, bir arkadaştan gelecek olan cesaretlendirme davranışı, iradenizi gerçekten güçlendirebilir ve başarı şansınızı arttırır.

Stres ve depresyonu azaltır: Aktif bir sosyal yaşama sahip olmak bağışıklık sistemini güçlendirir ve izolasyonu azaltır. İzolasyon depresyon için büyük bir faktördür.

Zorlu zamanlarda destek olur: Sadece problemlerinizi paylaşacağınız birisi olsa bile, arkadaşlar ciddi hastalıklar, iş kaybı, sevilen birisinin kaybı, ilişkinin sona ermesi ve yaşamdaki diğer zorluklar gibi konularla başa çıkmanıza yardımcı olurlar.

Yaşlandıkça size destek olurlar: Yaşlanınca, emekli olunca, hastalıklarda ve sevilen kişilerin ölümlerinde sık sık izole olmuş hissedersiniz. Destek için başvurabileceğiniz insanların olduğunu bilmek yaşlandıkça size bir amaç verir ve depresyon, engellilik, zorluklar ve kayıplar için bir tampon görevi görür.

Öz değerinizi arttırır: Arkadaşlık iki yönlü bir sokaktır ve alma-verme sürecindeki verme tarafı, öz değer hissinizin artmasını sağlar. Arkadaşlarınız için orada olmak size ihtiyaç duyulduğu hissini yaratır ve yaşamınıza bir amaç katar.

Online Arkadaşlar Neden Yeterli Değiller?

Teknoloji arkadaşlık tanımını son yıllarda biraz değiştirdi. Bir butona tıklamakla yeni arkadaşlar ve bağlantılar edinebiliyoruz. Ancak yüzlerce online arkadaşa sahip olmak, birebir zaman geçirebileceğiniz bir tane yakın arkadaşa sahip olmak gibi değil. Online arkadaşlar bir kriz anında size sarılamazlar, hasta olduğunuzda ziyaret edemezler veya sizinle bir şeyi kutlayamazlar. En önemli ve güçlü bağlantılarımız yüzyüze olduğumuzda oluşurlar. Bu nedenle gerçek dünya ile bağlantıda kalmayı bir öncelik haline getirin.

Bir Arkadaşta Bakılacak Şeyler

Arkadaş güvendiğiniz, aynı derin anlayışı ve iletişimi paylaştığınız kişidir. İyi bir arkadaşta şu özellikler bulunur:

  • Yaşamınızda olan bitenlere, söyleyeceklerinize, nasıl düşünüp hissettiğinize dair gerçek bir ilgi gösterir.
  • Sizi olduğunuz gibi kabul eder.
  • Sizi yargılamadan, nasıl düşünüp hissedeceğinizi söylemeden ve konuyu değiştirmeden dikkatle dinler.
  • Sizinle kendisine dair bir şeyler paylaşma konusunda rahattır.

Arkadaşlıklar her iki yönlü olduklarından, bir arkadaş desteklemekten ve kabullenmekten keyif alacağınız birisi olmalı ve o kişiyle güven ve sadakat bağını paylaşabilmelisiniz.

Arkadaşlığın Hissettirdiğine Odaklanın, Nasıl Göründüğüne Değil

Bir arkadaşlıktaki en önemli özellik bu ilişkinin size nasıl hissettirdiğidir, kağıt üzerinde nasıl göründüğü, yüzeysel olarak ne kadar benzer göründüğünüz veya başkalarının ne düşündüğü değil. Kendinize şunu sorun:

  • Bu kişiyle vakit geçirince daha iyi hissediyor muyum?
  • Bu kişinin yanındayken kendim oluyor muyum?
  • Güvende hissediyor muyum yoksa ne söyleyip yaptığıma dikkat mi etmem gerekiyor?
  • Kişi destekleyici mi ve saygıyla mı davranılıyorum?
  • Bu kişi güvenilir mi?

İşin özeti: eğer bir arkadaşlık size iyi hissettiriyorsa, iyidir. Ancak kişi sizi kontrol etmeye çalışıyor, eleştiriyor, eli açıklığınızı suistimal ediyor veya yaşamınıza gereksiz drama ile negatif etkiler getiriyorsa, arkadaşlığınızı yeniden değerlendirmenin vakti gelmiş demektir. İyi bir arkadaş değerlerinizden taviz vermenizi, onlarla daima anlaşmanızı ve kendi ihtiyaçlarınızı gözardı etmenizi gerektirmez.

Daha Arkadaş Canlısı ve Sosyal Olmak İçin İpuçları

Eğer içe dönük veya utangaç biriyseniz, sosyal olarak aktif olmak size rahatsızlık verebilir. Ancak yeni arkadaşlar edinmek için parti yaşamına geçmeniz veya sürekli dışarıda olmanıza gerek yok.

Kendinize değil başkalarına odaklanın: Diğer insanlara bağlanmanın temellerinden birisi onlara ilgi göstermektir. Başka birinin düşünceleri, hisleri, deneyimleri ve tercihlerine dair gerçek bir ilgi gösterdiğinizde, bu belli olur ve bunun için sizi severler. İnsanların ilgisini çekmeye çalışmak yerine ilginizi gösterdiğiniz zaman daha fazla arkadaş edinebilirsiniz. Eğer diğer kişi hakkında gerçekten meraklı değilseniz, bağ kurmaya çalışmayı bırakmalısınız.

Dikkat gösterin: Akıllı telefonunuzu ve diğer dikkat dağıtan şeyleri kapatın ve karşınızdaki kişiyi gerçekten dinleyin. Söyledikleri, yaptıkları ve etkileşime girdikleri şeylere dikkat ederek hızlıca onları tanımaya başlarsınız. Küçük çabalar çok yol aldırır. Örneğin birisinin tercihlerini, anlattıkları ve yaşamında olan bitenleri hatırlamak gibi.

Tanışıklığı Arkadaşlığa Dönüştürmenin Temelleri

Hepimizin tanıdıkları vardır. Gün içinde küçük sohbetler ettiğimiz insanlar, şaka yaptıklarımız ve internetten tanıdıklarımız. Bu ilişkiler kendilerine has bir şekilde sizi tamamlarlar ancak sıradan bir tanışıklığı gerçek bir arkadaşlığa dönüştürmek isterseniz ne olur?

Arkadaşlık yakınlık ile karakterize edilir. Gerçek arkadaşlar diğerinin değerlerini, mücadelelerini, hedeflerini ve ilgilerini bilirler. Eğer tanışıklıktan arkadaşlığa geçmek istiyorsanız karşınızdaki insana açılmalısınız.

En gizli sırlarınızı açmak zorunda değilsiniz. Normalde paylaşacağınızdan birazcık daha kişisel olan küçük şeyler paylaşarak başlayın ve diğer kişinin nasıl tepki verdiğini görün. İlgili mi görünüyorlar? Kendilerine dair bir şey söyleyerek katılıyorlar mı?

İlgiyi Değerlendirmek

Arkadaşlık iki kişi gerektirir ve bu nedenle diğer kişinin yeni arkadaşlıklar arayıp aramadığını değerlendirmek gerekiyor.

  • Sizi daha iyi tanımak ister gibi size dair sorular soruyorlar mı?
  • Küçük sohbetlerin ötesinde kendilerine dair şeyler anlatıyorlar mı?
  • Onları gördüğünüzde size dikkatlerini veriyorlar mı?
  • Diğer kişi iletişim bilgisi paylaşma konusunda ilgili mi veya birlikte özel planlar yapıyor mu?

Eğer bu sorulara evet cevabını veremiyorsanız, o kişi sizi sevse bile arkadaşlık için şu anda en iyi aday olmayabilir. Bunun pek çok sebebi olabilir ve bu nedenle kişisel algılamayın.

Yeni İnsanlarla Tanışmanın Yolları

Düzenli olarak yollarımızın kesiştiği insanlar ile arkadaş olma eğilimimiz vardır: okula birlikte gittiklerimiz, çalışma arkadaşlarımız, yakınında yaşadıklarımız. Bir insanı ne kadar çok görürsek, arkadaşlığın gelişmesi ihtimali o kadar artar. Bu nedenle potansiyel arkadaşlar ararken en çok bulunduğunuz yerlere göz atarak başlayın.

Arkadaşlıktaki bir diğer büyük faktör ise ortak ilgi alanları. Benzer insanlar bizi kendilerine çekerler ve ortak hobiler, kültürel geçmiş, kariyer durumu ve aynı yaştaki çocuklar gibi faktörler etkili olurlar. Keyif aldığınız aktiviteler hakkında veya önem verdiğiniz konular hakkında düşünün. Benzer ilgilere sahip insanlar ile nerelerde tanışabilirsiniz?

Yeni Arkadaşlıklar Edinmek: Nereden Başlamalı?

Yeni insanlar ile tanışmaya çalışırken, genellikle kendinizi yeni deneyimlere açarsınız. Denediğiniz her şey başarı getirmez ancak daima deneyimlerinizden bir şeyler öğrenebilir ve biraz eğlenebilirsiniz.

Gönüllülük yeni insanlar ile tanışırken başkalarına yardımcı olmanın iyi bir yolu olabilir. Gönüllülük aynı zamanda sosyal yeteneklerinizi de düzenli olarak uygulama ve geliştirme fırsatı yaratır.

Bir kursa gitmek veya bir kulübe dahil olmak da ortak ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışmanıza yardımcı olur. Bunlar arasında kitap okuma grubundan tutun da akşam yemeği grubuna ve spor takımlarına kadar her şey var. Sosyal medya siteleri yerel grupları bulma konusunda çok yardımcı olabiliyorlar ve böylece çevrenizdeki ortak ilgi alanlarına sahip insanlar ile tanışabiliyorsunuz.

Köpek gezdirme. Köpek sahipleri köpekleri birlikte oynarken genelde durup biraz sohbet ederler. Eğer köpek sahibi olmak size göre değilse barınaklardaki köpekleri gezdirebilirsiniz.

Sanat galerisi açılışlarına, kitap okuma seanslarına, derslere ve müzik rezitallerine ve diğer toplumsal etkinliklere katılabilir ve sizinle benzer ilgilere sahip insanlar ile tanışabilirsiniz. Etkinlikleri takip için yerel gazeteleri ve interneti kullanın.

Bölgede yeniymiş gibi davranın. Tüm yaşamınız boyunca aynı yerde yaşamış olsanız bile, mahalleyi tekrar keşfetmek için biraz zaman ayırın. Şehre yeni gelenler de genelde buraları keşfederler ve genellikle yeni insanlar ile tanışma ve arkadaşlık kurma peşinde olurlar.

Takımınızı destekleyin. Bara tek başına gitmek korkutucu görünebilir ancak bir spor takımını destekliyorsanız maçları birlikte izleyecek diğer taraftarları da görebilirsiniz. Otomatik olarak bir ortak ilgi alanınız vardır ve bu da sohbetlerin başlangıcını daha kolay hale getirir.

Fişi çekin. Çevrenizdeki insanlar yerine telefonunuzla ilgilenirken yeni insanlar ile tanışmak pek mümkün olmaz. Kulaklıklarınızı çıkarın, telefonu bir kenara koyun ve otobüsü veya sırayı böyle bekleyin. Göz bağlantısı kurmak ve yabancılar ile küçük sohbetlerde bulunmak bağ kurmak için iyi bir uygulamadır ve bunun nereye varacağını asla bilemezsiniz.

Tanışıklıkları Güçlendirmek İçin İpuçları

Komşunuzu veya meslektaşınızı bir şeyler içmeye veya film izlemeye davet eedin. Pek çok insan sizin gibi insanlara ulaşmak ve yeni arkadaşlıklar edinmek konusunda kendini rahatsız hissediyor. Buzu kıran kişi olun. Komşunuz veya meslektaşınız size daha sonra teşekkür edecektir.

Alumni derneklerine katılın. Pek çok okulun alümni derneği olur ve düzenli olarak görüşürler. Hali hazırda okul deneyimi gibi ortak bir noktanız var ve geçmişten bahsetmek kolayca sohbet başlatmanıza yardımcı olur. Bazı dernekler insanlarla tanışabileceğiniz toplumsal hizmet etkinlikleri veya çalıştaylar da düzenleyebiliyorlar.

Sosyal medyada eski arkadaşlarınızı bulun. Onlarla tekrar bağ kurmaya çalışın ve sonra online arkadaşlığınızı Facebook’ta sohbet etmek yerine bir kahve içerek gerçek dünya arkadaşlığına dönüştürün.

İşe birlikte gidin. Pek çok şirkette ortak araç etkinlikleri oluyor. Böylece işe birlikte tek araçla gidip gelebilirsiniz. Bu iyi bir sohbet başlatıcıdır ve size yakın yaşayan insanlar ile bağ kurmanıza yardımcı olur.

Arkadaşlık Kurmak İçin Engellerin üstesinden Gelmek

İstediğiniz arkadaşlığı kurmanızın önünde bir engel mi var? İşte bazı yaygın engeller ve üstesinden gelmenin yolları.

Çok Meşgul Bir İnsansanız…

Arkadaşlık kurmak ve sürdürmek zaman ve efor gerektirir ancak kalabalık bir takviminiz olsa bile daima arkadaşlar için vakit ayırabilirsiniz.

Takvimize yazın. Arkadaşlarınız için gerekli zamanı işleriniz gibi takvime yazın. Haftalık veya aylık buluşma ile otomatik hale getirin.

İş ve arkadaşlığı bir araya getirin. Sosyalleşmeyi yapmak zorunda olduğunuz işler ile bir araya getirmenin yolunu bulun. Bu birlikte spor salonuna, kuaföre ve alışverişe gitmek bile olabilir. Yapılacak işler üretken olurken birlikte zaman geçirmek için iyi bir fırsat yaratabilirler.

Gruplaştırın. Eğer arkadaşlarınızla birebir görüşmek için vaktiniz yoksa, bir grup buluşması düzenleyin. Bu arkadaşlarınızı birbirleri ile tanıştırmanın da iyi bir yoludur. Elbette ilk önce herkesin uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Reddedilmekten Korkuyorsanız…

Yeni arkadaşlar edinmek kendinizi öne çıkarmayı gerektirir ve bu korkutucu olabilir. Özellikle geçmişte ihanete uğradıysanız, travmatize olduysanız, istismar edildiyseniz veya güvensiz bir bağınız olan insanlar varsa. Ancak doğru terapist ile çalışarak varolan ve gelecek arkadaşlıklarınız için güven inşa etmenin yollarını keşfedebilirsiniz.

Reddedilme korkusu veya diğer genel güvensizlikler için yaklaşımınızı değerlendirmenize yardımcı olur. Herhangi bir reddedilme sizi ömür boyu korkutacakmış gibi hissediyor veya arkadaş edinilecek kadar sevilecek birisi olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Bu korkular tatmin edici ilişkiler kurmanıza engel olurlar ve kendini gerçekleştiren kehanete dönüşürler. Kimse reddedilmeyi sevmez ancak onunla başa çıkmanın sağlıklı yolları var:

  • Birisi sizinle konuşmak veya takılmak konusunda ilgili olmadığından dolayı sizi kişi olarak reddediyor anlamı çıkarmamalısınız. Meşgul, dikkatleri dağılmış halde olabilirler veya başka sorunları olabilir.
  • Eğer birileri sizi reddederse, bu sizzin değersiz veya sevilemez birisi olduğunuz anlamına gelmez. Belki de kötü bir gün geçiriyorlardır. Belki de sizin söylediğiniz şeyi yanlış yorumlamışlardır. Belki de onlar iyi bir kişi değillerdir.
  • Tanıştığınız herkesi sevmeyeceksiniz ve onlar da sizi sevmeyecek. Randevularda olduğu gibi sağlam bir arkadaşlık ağı geliştirmek uzun bir süreç olabilir. Eğer tanıştığınız yabancılar ile düzenli olarak sohbet etme alışkanlığınız varsa, reddedilmek daha az acıtır. Daima başka bir insan olur. Uzun vadeli kaliteli bağlantılar kurmaya odaklanın, kısa süren ve kalıcı olmayanlara değil.
  • Reddedilmeyi bakış açınızda tutun. Asla iyi hissettirmez ancak sandığınız kadar da kötü değildir. Başkalarının oturup bundan bahsetmeleri pek muhtemel değil. Kendinizi hırpalamak yerine denediğiniz için gurur duyun ve bu deneyimden neler öğrenebildiğinizi düşünün.

Daha İyi Arkadaşlıklar İçin Kendiniz de Daha İyi Bir Arkadaş Olun

Yeni bir arkadaş edinmek yolculuğun sadece ilk adımı. Arkadaşlıkların oluşumu zaman alır ve derinleşmeleri daha da çok zaman alır. Bu nedenle yeni bağlantıları beslemeniz gerekir.

Sahip olmak istediğiniz arkadaş olun. Arkadaşlarınıza onların size davranmalarını istediğiniz gibi davranın. Güvenilir, düşünceli, kendinizi ve zamanınızı paylaşmaya niyetli olun.

İyi bir dinleyici olun. Onların sizi dinleyip desteklemesini istediğiniz gibi siz de arkadaşlarınızı dinleyin ve destek olun.

Arkadaşlarınıza alan bırakın. Çok fazla ihtiyaç duymayın ve çok yapışkan olmayın. Herkesin kendine dair bir alana ve başkaları ile zaman geçirmeye ihtiyacı vardır.

Çok fazla kural ve beklenti oluşturmayın. Bunun yerine arkadaşlığın doğal yoldan gelişmesini sağlayın. Her ikiniz de özel bireylersiniz ve bu nedenle arkadaşlığınız muhtemelen beklediğiniz şekilde gelişmeyecek.

Affedici olun. Kimse mükemmel değil ve her arkadaş hata yapar. Hiç bir arkadaşlık yolda engeller olmadan yumuşak şekilde gelişmez ve bu nedenle problemleri aşacak yolları keşfedin ve devam edin. Bu genelde aranızdaki bağı da güçlendirir.