Güçlü, uzun süreli arkadaşlıklar oluşturmanın yetişkinler için çok kolay olmadığı bir gerçek. Okul günleri bitti ve belki de yeni bir şehre taşındınız ve artık sizi hemen sevecek ve kabullenecek insanlar arasında değilsiniz.

Bu noktada sağlık devreye giriyor. Yogaya bağımlı mısınız? Ya yürüyüşlere? Sokakta yeni açılan vejeteryan restoranına? Buralar size uygun insanları bulabileceğiniz noktalar ve aslında sandığınızdan çok daha önemliler. Bir destek grubu oluşturmaya zaman ayırmadan ve çevre edinmeden yaşamak, fiziksel ve ruhsal sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.

Yalnız başına yapabileceğimiz şeyler bir yere kadar ve iyileşmeye devam etmek için yardım aramamız gerekiyor ve daha derin bir seviyeye doğru gelişmeliyiz. Böylece genel sağlığımızı iyileştirebiliriz.

Brooklyn’de bir sağlık merkezinin eş kurucusu olan Elisa Shankle bu durumu şöyle açıklıyor: “Çevrem çok güçlü ve iki yıl önce kardeşimi kaybettiğimde bütün kasabanın harekete geçmesi bunu ortaya çıkardı. Bunun gibi kolay incinir bir pozisyondayken yalnız yapamayacağınızı kabullenmek zorunda kalırsınız ve yardım istersiniz.”

İyi ve kötü anlarınızda size gülümseyecek güçlü bir destekçi grubu kişisel gelişiminiz konusunda çok büyük farklar yaratabilir. Shankle şöyle devam ediyor: “Merkezimizdeki görevimiz, iyileşmeyi kişinin bir kere denediği bir şey olmaktan çıkartmak ve onu günlük yaşama sokmak. İyileşmenin bir yaşam tarzı olduğuna gerçekten inanıyoruz ve sağlık konusundaki kültürü değiştirerek onu daha erişilebilir ve modern hale getirmeye çalışıyoruz.”

Shankle’a kendi arkadaş topluluğumuzu oluşturmanın uygulanabilir yollarını sorduk ve o da 4 farklı yöntem önerdi. İşte bu yöntemler:

Farkındalık İlk Adım

Başka insanlarla bağlantılar inşa etmeden önce kendi durumunuzu iyi kavramanız gerekiyor. Bu nedenle farkındalık sizin için neyin gerekli olduğunu anlamaya başlayabilmeniz için gerekli.

Kendinizle daha iyi bağlantı kurduğunuzda, başka insanlarda ne aradığınıza dair beyin fırtınaları yapabilecek konuma gelirsiniz. Sağlığın tek bir tarifi yok ve sizin için iyi olan şey bir başkası için iyi olmayabilir. Biraz kendinizi düşündükten sonra sağlık yolculuğunda yanınızda olmasını istediğiniz arkadaş türünü daha iyi bulabilirsiniz.

Kim Olduğunuz Konusunda Gerçekçi Olun

Gerçekten içten olduğunuzda insanlar size daha iyi tepki verirler. Bu nedenle arkadaş aramaya başlamadan önce kim olduğunuzu yansıtan şeyler yapın, sadece diğer insanların sizden istediklerini düşündüğünüz şeyleri yapmayın.

Zihnimize hapsolmak ve her şeye sahip olduğumuzu veya yeterince şeye sahip olmadığımızı düşünmek kolay. Kendinizi ifade etmek her zaman kolay değil ancak artık kendinize biraz daha fazla sevgi göstermeyi deneme zamanı. Kim olduğunuzu zaten biliyorsunuz ve artık tek yapmanız gereken bu bilgiyi dışarı yansıtmak ve ilk başta biraz korkutucu olabilse de faydaları onu denemeye değer hale getiriyor.

Konfor Alanınızdan Çıkın

Şimdi biraz eyleme geçme vakti. Shankle normalde etkileşime geçmeyeceğiniz insanlar ile etkileşime girmenizi öenriyor. Bu birisinin Facebook paylaşımına yorum yapmak da olabilir, spordan sonra sohbet etmek de olabilir.

Kendinizi açtığınızda, spor salonundaki su damacanasının önünde takıldığı için garip hisseden tek kişi olmadığınızı fark edeceksiniz. Tek yapmanız gereken buzu kırmak.

Toplumsal Etkinliklere Katılın

Sizinle uyumlu olan şeyleri deneyin ve kendinize çok yüklenmeyin. Özellikle toplumsal odaklı olan etkinliklere katılmak, sizinle aynı şeylere dikkat eden insanları tespit etmek için çok ideal noktalardır: yeni, anlamlı bir topluluk.

Ayrıca bu tip buluşmalar konusunda kendinizi eğitmek için sosyal medyayı da kullanabilirsiniz. Bunu çevrenizdeki spor salonunu takip etmek için de Instagram’da çevredeki kahvecileri takip etmek için de uygulayabilirsiniz. Yerel mesaj tahtalarına ve Facebook gruplarına girerek etkinlik sayfalarını kenara kaydedin. Toplumsal gruplarda gerçekleşen etkinlikleri arayın ve sonra bunu gerçek hayatınıza dahil edin.

Başkaları ile birlikte olmak ve hikayenizi paylaşmak, bedene, zihne ve ruha kolektif bir güç verir.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr