Herkese merhaba! Bugün de, çok seveceğiniz bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; iştah kapatan ve yağ yakan çay!

Bana gelen yorumlardan birkaç tanesinde şunu gördüm, “Hocam, dikkat ediyorum ama ne oluyorsa akşam oluyor. Diyetimi bozuyorum, kendimi durduramıyorum. Sürekli yemek yemek istiyorum”. Birçok kişinin sıkıntısı şu; gündüz saatlerinde bir şey yok, kahvaltıya normal başlıyor ve öğleden sonra her şey değişiyor. Bunun için, sizlere bir tarif hazırlamak istedim.

Yavaş yavaş havalar soğumaya ve evde kaldığımız süreler de uzamaya başladı. Yaz aylarında dışarıda daha çok vakit geçiriyoruz, hava çok sıcak olduğu için su içiyoruz, bunlar bizim iştahımızı kapatıyor ve bizi yemekten biraz daha uzaklaştırıyor.

Kışın ne oluyor? Hava soğuk, işten çıkıyoruz, koştur koştur eve gidiyoruz, yemekler erken yeniyor, arkasında da kocaman bir süre kalıyor. Bu sürede de atıştırmalıklar, abur cubur, tatlı gibi şeyler çok fazla tüketiliyor. Televizyon karşısında çaylar içiliyor, çayın yanı illa ki doluyor. Bu süre çok fazla olduğu için de, çok fazla şey yiyebiliyoruz ve kilo alıyoruz. Bunun önüne nasıl geçeceğiz? İştahımızı kapatan bir çay hazırlayıp onu akşamüzeri içeceğiz ki, iştahımız kapansın ve bir şey yeme isteğimiz olmasın. Aynı zamanda, biliyoruz ki su midemizi şişiriyor ve beyne tokluk sinyali gönderiyor. O etkisinden de yararlanmış olacağız.

İştah Kapatan Çay Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler

  • 1 fındık büyüklüğü kadar taze zencefil
  • 4 adet karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 1 adet kiraz saplı çay
  • 1 dilim limon
  • 2 litre kaynar su

Hangi Malzemeyi Neden Kullanıyoruz?

Taze zencefilin metabolizma hızlandırıcı etkisi var. Aynı zamanda, hastalıklardan koruduğu için kış aylarında çok fazla avantajı var. Zencefili demleyip içtiğiniz zaman, vücudunuzun ısısının arttığını fark edersiniz. Bu ne demek oluyor? Metabolizma çalışmaya başlıyor ve vücut ısısı artıyor. Yürüyüş yaparken bir süre sonra terlemeye başlamak gibi düşünün!

Karanfilin de etkisi tarçına benziyor. Vücuda mineral almamızı sağlıyor ve iştahımızın kapanmasını sağlıyor. Bir avantajı da, tatlı krizini engelliyor. En çok sıkıntı yaşadığımız noktalardan biri de bu. İştahımız açılıyor, tatlı yemek istiyoruz, canımız şeker istiyor. Karanfil ile bunu biraz daha engellemiş olacağız.

Tarçının içerisinde krom minerali var. Bu mineral, insülin reseptörlerine bağlanıyor ve vücudumuz kendisini şeker yemiş gibi hissediyor ve kan şekerini dengeliyor. Ve vücudumuz, herhangi bir açlık krizine girmeden iştah kapanmış oluyor. Bir de, gün içerisinde canımız tatlı çekmiyor. Bu nedenle, bu çayın içerisinde 2 tane de tarçın çubuğu kullanacağız. Ancak, tatlı şeylere çok yatkın değilseniz, tarçını 1 adet de kullanabilirsiniz.

Daha aromatik bir çay olması, iştah kapatması ve aynı zamanda yağ yakması için de kiraz saplı çay kullanıyoruz. Kiraz sapı, vücuttan ödem atıyor ve bağırsakları hızlandırıyor. “Hocam, kendim yazın kuruttuğum kiraz saplarını kullanabilir miyim?” soruları alıyorum. Tabi ki, onları kullanırsanız daha da iyi olacaktır.

Vücudu alkali yapsın, ödem atsın diye de limon kullanıyoruz. Tansiyon düşüklüğünüz varsa, önerdiğim miktarının yarısı kadarını kullanabilirsiniz. Tansiyonunuz çok düşüyorsa, onun yerine maydanoz ya da nane de kullanabilirsiniz. Bu tarifte, kaynar su ile hazırlamanız önemli. Hem tarçının hem zencefilin hem de kiraz sapının kaynar su ile buluşup çaya özelliğini vermesi gerekiyor.

Nasıl Hazırlanır?

  • Zencefili sürahinin içerisine atın.
  • Tarçın çubuklarını, kiraz saplı çayı, karanfili, limonu da ekleyin.
  • Son olarak kaynar suyu da ilave edin ve sürahinin kapağını kapatın.

İştahınız çok fazla yoksa ya da tatlıya çok düşkün biri değilseniz; malzemeleri suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip çıkartabilirsiniz. Ancak, canınız çok tatlı çekiyorsa, akşam yemeğinden sonra aşırı yeme isteği geliyorsa, insülin direnciniz varsa, malzemeleri yarım saat kadar suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Tarçın, zencefil ve karanfil ne kadar uzun süre suyun içerisinde beklerse, özelliklerini suya o kadar fazla verecektir. Bu su dahil, günlük toplamda 2-2.5 litre su içmeniz yeterli olacaktır.

İştah Kapatan Çay İşe Yarıyor Mu?

Bu çay neden önemli ve gerçekten işe yarıyor mu? Benim kendi ofisime gelen danışanlarımda da ben bu çayı çok sık kullanıyorum. Bazen, tarçın ya da karanfili değiştiriyorum ama malzemeler genel olarak aynı.

Danışanlarım arasında ilk günlerde aşırı acıktıklarını, diyet yapamadıklarını söyleyenler de oluyor. Ben de, “Vücudun, diyete üç gün içerisinde alışacak ama sana takviye bir çay vereceğim. Bunu içersen gerçekten iştahın kapanır” diyorum ve ilk haftanın sonunda geldiklerinde, “Hocam, gerçekten hiç acıkmadım. Ben önceden diyet yapamıyordum, ne oldu?” gibi tepkiler ile karşılaşıyorum.

Bazen, mucize olarak tanımlayan kişiler de oluyor. İlk hafta böyle tepkiler alıyorum ve birinci ayın sonunda, “Hadi, bir hafta ara verelim, çayı bırakalım” diyorum. Bu kişiler de bana, “Hocam, çayı bıraktığım hafta çok acıktım. Gerçekten iştahım açıldı ve o çay benim için çok işe yarıyormuş” gibi yorumlar yapıyor.

Siz de gün içerisinde çok acıkıyorsanız, akşamları sürekli bir şeyler yemek istiyorsanız, ofiste öğleden sonra atıştırmalar yapıyorsanız, bunlardan kaçmak için, bu çayı içebilirsiniz. Öğle yemeğinden bir saat sonra bu çayı yapın ve içmeye başlayın. Akşama kadar yavaş yavaş bitirin. Göreceksiniz ki; akşam yemeğine tok oturacaksınız, akşam yemeğinden sonra atıştırmalık yapmak istemeyeceksiniz ve gerçekten çok faydasını göreceksiniz.

Birçok şeyden bahsettim ama sorularınız olursa bana yorum olarak iletin. Bahsetmemi istediğiniz bir konu varsa da yazabilirsiniz. Bunun yanında, bu suyu ne kadar yapabileceğinizden de bahsedelim… Yaklaşık olarak bir ay kadar düzenli yaptıktan sonra, bir hafta ara verip bir hafta yap şeklinde devam edebilirsiniz. Bir de, eğer bir uzman kontrolüne ihtiyaç duyarsanız, “Kilo veremiyorum”, “Motivasyonum düşüyor” diyorsanız, benimle iletişime geçebilirsiniz.

İstanbul’daysanız, ofisim 4.Levent’te, metro çıkışındadır, buraya gelebilirsiniz. Bunun dışında, online diyet hizmetim ile de sizlere yardımcı olabilirim. Online diyet hizmetim kişiye özel olmaktadır. Bunun için, Cepte Diyetisyen uygulamasına girerek diyet paketlerine bakabilirsiniz. Bunu yaparken; lütfen sağlık bilgilerinizi, kullandığınız ilaçları, yediğiniz ve yemediğiniz besinleri soran formu da doldurmalısınız. Sonrasında, ben sizinle iletişime geçiyorum ve sizinle mesajlaştıktan sonra da listenizi oluşturuyorum.Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!