Herkese merhaba! Yanımda, çok değerli dostum ve medikal estetik alanında Türkiye’deki en iyi isimlerden bir tanesi, Doktor Sevgi Ekiyor var. Sevgi Ekiyor ile, daha önce medikal estetik, medikal detoks ve yüz mimarisi üzerine daha önce de konuşmalar gerçekleştirdik. Bu kez, farklı bir nedenden dolayı bir araya geldik: Fibrocell ile Kök Hücre Tedavisi.

Son yıllarda, kök hücreyi pek çok farklı rahatsızlığın semptomlarının giderilmesinde kullanılırken bulmuştuk. Artık, iyi yaşlanma ve yaşlanma karşıtı olarak da kullanılmaya başlandı. Bu yazıda, Doktor Sevgi Ekiyor ile birlikte kök hücre uygulamasından bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

Kök Hücre Nedir?

Kök hücre, aslında çok uzun yıllardan beri duyduğumuz bir şey. Biz bunu; kanserden alzheimer’a pek çok farklı yerde görüyorduk. Sonra, iş estetik uygulamalara da geldi. Peki, kök hücre nedir ve medikal estetik alanında nasıl uygulanır?

Kök hücrenin, aslında birçok farklı tipi var; yağdan kök hücre, kulak arkasından kök hücre, fibroblasttan kök hücre, kıkırdaktan kök hücre, saçtan kök hücre. Nereye kullanmanız gerekiyorsa, aslında birçok farklı tipi var. Bu yazıda ele alacağımız konu; kulak arkasından biyopsi ile alınan, daha sonra laboratuvara götürülüp bir sürü tahlili yapıldıktan sonra en iyi hücrenin bulunup, o hücrenin üremesinin sağlanarak, her seansta 40-50 milyon arasında hücre nakli yapabildiğimiz bir sistemdir.

Genellikle, kişinin ihtiyacına göre 1-2-3 seans yapılan bir işlemdir. Kök hücre biyopsi ile alınır, laboratuvara gönderilir, üretilir, 4-5 hafta sonra bir kürü enjekte edilir, bir daha üretilir, bir daha enjekte edilir ve bu işlem, ortalama 3 kez tekrarlanır.

Sonuçta, bu kadar milyon hücre bize; bizim otomatik olarak yaş almamızın nedeninin bizim hücre sayımız ve hücre kalitemizin azaldığını göstermektedir. Kaliteli bir hücreden milyonlarca adet alınıp yıpranan bölgelere enjekte edilir. Bu kök hücre uygulamasına aslında aşinayız. Türk toplumunda da pek çok insan bunu öğrendi ve uygulatmaya başladı. Bu yazıda, yeni bir şeyden daha bahsedeceğiz; fibrocell ile kök hücre.

Fibrocell ile Kök Hücre Tedavisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Fibrocell; kendi kanından dolgu yapmak demektir. Yani, PRP’de olduğu gibi, kişiden tüplerle kan alınır. Alınan kan ayrıştırılır ve özel bir cihaz ile jel, dolgu kıvamına getirilir. Dolayısıyla, birçok rahatsızlığı olan insanın ya da dolguya karşı reaksiyonu olan insanın, aslında kullanabileceği de bir sistemdir. Ancak, bunun fibroblast ile birlikte kullanılmasının ana nedeni; Yüzün gençleştirilmesi için mutlaka dolgu uygulamasına ihtiyaç olmasıdır.

Yaş almakla ve kilo alıp vermekle, mutlak suretle yağ kaybederiz. Dolayısıyla, o yüzü gençleştirmek için de mutlak suretle doygu uygulaması yapılmalıdır. Diğer sistem kullanıldığında, dolgu alt taraflara enjekte edilir. Göz altı, elmacık kemikleri, çene hattı, dudak kenarları çizgilenir, düşer ve volüm kaybeder ve oralara dolgu enjekte edilmesi gerekir. Dolayısıyla, hastaya kök hücre+ dolgu maliyeti çıkıyordu.

Bu sistemde ise, yalnızca kök hücre maliyeti ve işlemin maliyetini çıkartarak; hem dolgu kişinin kendi kanından üretilebiliyor hem de kök hücre de aynı seansta enjekte edilebiliyor. Bir diğer pozitif etkisi de; kök hücrenin çekildikten sonra cilde enjekte edilmesi. Hücreyi, cilt altına, boşluğa, yani kemik üzerine bırakamayız. Kendi kanınız ile dolgu yapıldığında ve içine hücre hapsedildiğinde, yüzün pek çok bölgesine enjekte edilebilir. Böylelikle hücreler, yüzün birçok noktasına dağılabilecek fonksiyona sahip olur.

Yüz mimarisinde de anlattığımız nokta; yüzümüzü gençleştirmek istiyorsak, bütün tabakaların gençleşmesini ve sağlıklı hale kavuşmasını desteklersek verimlilik en yüksek hale gelirdi. Bu mantık, bütün tabakalara ulaşmayı da sağlar.

Kök Hücrelere Uzun Vadeli Yatırım Yapıyoruz!

Diğer bir pozitif etkisi; ileride yaşayacağınız herhangi bir rahatsızlık ile, hücre kaliteniz daha fazla düştüğünde, biz bir kez bu uygulamayı yapıp, her yıl laboratuvarda depolama ücretini ödediğimizde, 10 yıl sonra bile bu yaşınızdaki hücrenizi kullanabileceksiniz. Kanser geçirmiş olursanız, artık size kök hücre yapamayız. Ancak, 5 yıl ya da 10 yıl önceki taze bir hücrenizi sakladığımızda, kansersiz hücrelerinizi yine aynı şekilde, tedavi amaçlı kullanabiliriz.

Çok daha genç yaştaki bir hücreyi, ileride yaşayacağımız problemlerden, daha yüksek sonuçlar alabileceğimiz şekilde de saklamış oluyoruz. Ben, bu işlemi son beş yıldır takip ediyorum. Karar vermem çok kolay olmadı, ailemde çok fazla kanser vakası ve çok fazla hastalık vardı. Kök hücrenin ne boyutlarda, ne işlere yaradığını da çok iyi biliyorum. Gelişim bozukluğundaki çocuklarda, omurilik felçlilerinin yürümesinde, farklı konularda şifalarını gördüm.

Türkiye’de çok fazla bilgi kirliliği var. Pek çok insan hücrelerin alınması nedeniyle, kanserli hücreler konusunda endişe duyuyor. Burada, tamamen medikal bir şey yapılıyor, doktorlar tarafından, laboratuvar ortamında yapılıyor. Alınan hücreler arasından seçiliyor. Hatta, bence daha da iyi bir şey var; belki orada hastanın kanserli olduğu bile teşhis edilebilir. Bazı tektiklerde görülemeyecek hassas kanser türleri de var.

Bu bilgi kirliliği hakkında aklınıza gelen soruları da biraz netleştirmek istedim. Araştırmalarım sonucunda, Türkiye’de farklı uygulamalar vardı. Fibrocell uygulamasını tercih ettim; çünkü, geçmişte bunu yaptıran arkadaşlarım vardı, bunu yapan doktorlar vardı, onları da takip ettim. Medikal estetik için farklı kök hücre uygulamaları da yaptırılıyordu, ancak ben sonuçlarını çok doğal bulmadım. Yine, dolgu yapılmış gibiydi. Ben, doğal yaşlanmak istiyorum. Derdim, yaşımız gibi görünmek ama yaşımızdan daha iyi görünmek. Dolayısıyla, bu işlemi ve firmayı görür görmez, Sevgi Ekiyor’a geldim.

“Ben kararımı verdim. İyice araştırdım, yapalım mı?” dedim, “Yapalım” dedi. Altı hafta önce, kulağımın arkasından biyopsi aldık. Uygulamamı da yaptık. Türkiye’de bunu yapan firmalar var. Biraz, onlardan, maliyetinden, yaptırmak isteyenleri neler bekliyor ve kimler yaptırabilir konularına da değinelim…

Fibrocell Teknolojisi

Fibrocell teknolojisi, Genkord adındaki bir firma ile ortaya çıkan bir teknoloji. “Benim de şöyle bir arayışım vardı; ben hastaya kök hücre yapıyorum ama dolgu da enjekte etmem gerekiyor. Bunu nasıl birleştirebilirim? Bir de, dolgu yapılan bölgeye kök hücre koyamıyordum ama gençleşmesi için oraya da kök hücre koymak istiyordum. Dolayısıyla, firma sahipleri ile bir tanışıklığımız oldu. Sonrasında, kafama çok yatan patentleri alınmış, ultra düzeydeki bu laboratuvar teknolojisini kliniğimde kullanmaya başladım. Sonuçlar da çok tatmin edici olduğu için şuanda en çok severek yaptığım işlemler arasında başa koymuş durumdayım” diyor Sevgi Ekiyor.

Maliyeti Nedir?

Maliyetini konuşmak için, dolgu üzerinden gidelim. İyi, kaliteli, akıllı dolgular kullanarak yapacağınız bir yüz gençleştirme işleminde, yaklaşık 10-12 tüp dolguya denk gelecek bir maliyeti vardır. Dolgu, akıllı dolgu da olsa 24 aylık bir ömre sahip. Belki, biraz daha uzayabilir. 10-12 tüp kullanıp, sizi otomatik olarak 6-8 yaş gençleştirecek ve 5-6 yıl bu gençliğinizi korumayı sağlayacak, 5-6 yıl içerisindeki yaşlanmanızı da durduracak müthiş bir teknolojiden bahsediyoruz. Dolayısıyla; 10-12 tüp dolgu ve fibrocell teknolojisini kıyaslamak gerekiyor.

Bir parantez de açalım; eğer ki, ciltte fazla bir boşlama varsa, fibrocell yapıldığı halde kişiye 1-2 yıl sonra yeniden dolgu uygulaması yapılması gerekebilir. Bu kişiler; hiçbir anti-aging uygulaması yapmamış, kötü alışkanlıklara sahip, ileri yaştaki kişiler olabilir. Burada, yüzde otuzluk bir dilimden bahsediyoruz. Kulağınızın bir kenarında dursun. “Fibrocell yaptırdım, 5-6 yıl hiçbir şey yaptırmayacağım” gibi bir şey değil. Botoksunuzu, iki ayda bir cilt bakımınızı, Fibrocell’ler iyice emilip ve hala boşluklar varsa, lifting yapılması gereken yerler varsa, tekrar dolgu uygulamanızı yaptırmanız gerekebilir.

Rejenerasyon için gençlik aşıları yapılıyor. PRP, GRP, mezoterapiler, Aquashine, H100 gibi bir sürü çeşitler var. Bir sürü kokteyl hazırlanabiliyor, damardan anti-aging için serumlar verilebiliyor. Bu paket programlar, 4-6 seansta hastaya yüklenir. Sonrasında 4-6 ayda bir devam ettirilir. Kök hücre yaptırdığınızda, bu kadar uzun soluklu gençlik aşısı yaptırmanıza da gerek kalmıyor. Belki, 6 ayda bir botoks gibi, lekelenme varsa ona uygun bir vitamin enjeksiyonu gibi takviye edici küçük dokunuşlar yetiyor.

Büyük bir maliyet gibi olmadığını anlatmaya çalışıyorum. 10-12 tüp dolguluk bir şey ile alt yapınız çok iyi yerleşiyor, sonrasında zamana bölünmüş, küçük idameler ile daha da iyi olsun diye devam ettirebilirsiniz.

Yıllar Sonra Bile Aynı Hücreler Kullanılabiliyor!

45 yaşındaki birini, 35 yaşındaki bir cildin kalitesine getirdik diye düşünün. 5-6 yıl sonra, yaşı 50’lere gelmiş bile olsa kök hücrenin etkisi ile o hala 35, 36, 37 gibi gözükmeye devam edecektir. Yaşlanma hızı arttığı için, 5-6 yıl sonra tekrar bir uygulamaya ihtiyacımız olabilecek. Her beş yılda, bizim yaşlanma hızımız artar.

Dolayısıyla, beş yıl önce alınan kök hücreler laboratuvarda depolandığı için; 5-6 yıl önceki daha taze hücrelerin tekrardan kullanılma şansı olacak. Yaş ilerledikçe, ister 20-30 yıl geçsin, eğer depolama ücreti düzenli yatırılırsa, 20 sene sonra bile o yaşınızdaki kök hücrelerinizi kullanıyor olacaksınız. Bilim kurgu filmlerinde konuşuyor gibiyiz, ancak teknoloji ve bilim sayesinde, artık o bilim-kurgu filmleri de gerçek oldu.

Kimler İçin Uygundur? Ne Zaman Yaptırılmalı?

“Ben de, biyopsimi aldırıp hücremi ürettirip depolatmaya göndereceğim. Bu işin öncüsü olarak, 32 yaşında bunu yapıp 60 yaşımda bile 32 yaşımdaki hücremi kullanmaya çalışacağım” diyor Sevgi Ekiyor. Bu, kendi kendine yapılan bir teknoloji olduğu için;

  • Kök hücre üretim protokolünde yapılan tahlillerde problem çıkanlar (Hepatit, HIV gibi bulaşıcı hastalıklar),
  • Kanser hastalarına ve
  • Ciddi kanama bozuklukları olanlara yapılamıyor.

Bunların haricinde; ister tansiyon probleminiz, şeker hastalığınız, yaşınız yüksek ya da düşük olsun, gebe ya da emziren anne olun, hiç fark etmeden kök hücre tedavisinden yararlanabilirsiniz. Tabi ki, o hücreleri ne kadar erken toplatırsanız, o kadar iyi olur.

Kök hücre tedavisi, her yaş kategorisine uygundur. Eğer, ileri yaşlarda problem yaratacak bir ameliyat izi varsa, bebeklerde bile uygulanabilir. Gençleşmek ve o hücreyi saklatmak için, 30’lu yaşlarda “Bunu düşünmeliyim” demelisiniz.

Sonrasında, duruma bakılır. Belki 30’unda, belki 35’inde yapılmaya karar verilir. Belki, o döneme kadar yalnızca mezoterapi yapılır. Ancak, ne kadar erken yaşlarda başlatıp, o hücreleri ileriki yaşlara saklarsak da, o kadar kendinizi garantide hissedebilirsiniz.

Fibrocell Uygulaması Nasıl Yapılır?

Başvuru yapıldıktan sonra, ayırıcı tanılar ( daha önce geçirilen hastalıklar, kanser, bulaşıcı hastalıklar) yapıldıktan ve cevapları Hayır olduktan sonra, kulak arkasından biyopsi alınır.

Alınan doku, özel solüsyonun içerisine konulur ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda, 3-4 gün içerisinde tahlilleri yapılır. Genelde, 4.-5. günlerde hücrenin üretilmesi safhasına geçilir. Kişinin, yine sağlık parametrelerine göre; 40-50 milyon hücre, 4 haftada da üreyebilir, 6 haftada da üreyebilir.

Garanti olması açısından, hastalara 5-6 hafta sonrasına randevu verilir. Laboratuvardan da haber geldikten sonra, ilk seans için hastalar çağırılır. İlk seansta da, botoks ve dolgu işlemlerinde olduğu gibi anestezi kremi sürülür, 15-20 dakika bekletilir, kanınızdan da dolgu hazırlanıp, dolgu yapılacak yerlere saf hali ile enjekte edilir.

Yani, dolgu + mezoterapi yapıyor kadar zaman harcayıp, tekniğimiz aynı şekilde olacak. Ortalama 30 dakikalık bir işlemdir. Tamamen kendi malzemeniz ile yapılan bir uygulama olduğu için; ödem, aşırı morarma, alerjik reaksiyon gibi durumlar olmaz. Alerjik reaksiyon ya da yabancı cisim reaksiyon riski sıfırdır. Her şey steril bir şekilde üretilmiş ve dolgusu yapıldığı için, enfeksiyon riski sıfırdır.

Bu yöntemleri, zaten üst düzey hekimlere yaptırabildiğiniz için, uygulama sonrası riskler sıfır düzeydedir. Onun haricinde; iğne yapılan her bölgede kızarma, morarma ve ödem riski vardır. Burada da, ehli ellerle çalışırsanız, gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.

Değerli bilgiler için, Sevgi Ekiyor’a çok teşekkür ederim. Şimdilik benden bu kadar, Sorularınız varsa, yorum kısmına bırakırsanız, cevaplamaktan memnun olurum. Hoşça kalın!