Herkese merhaba! Bugün de çok güzel bir konu ile karşınızdayım. Genelde, herkesin derdi bir an önce kilo vermek. Ben de, bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim: hızlı kilo vermek için 8 pratik diyet önerisi.Herkes kilo vermek ve bir an önce yağ yakmak istiyor. Peki, nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Bu yazıda, sizlere biraz onlardan bahsetmek istiyorum. Hadi başlayalım!

1.Her Gün Mutlaka 1 Saat Tempolu Yürüyüş Yapın

Ben ofiste de şunu görüyorum; spor yapan ile yapmayan arasında çok fazla fark var. Her gün mutlaka bir saat yürümenizi istiyorum, bu yürüyüş de mutlaka tempolu olsun. Çünkü, yarım saatten sonra siz de fark edersiniz, içeriden bir ısı gelir ve termik ısınız yükselir. Bu da, sizin yağ yakmaya başladığınız anlamına gelir. Dolayısıyla, yarım saat sonra başlayan bu ısıyı, en az 15-20 dakika daha devam ettirmelisiniz.

Hatta, mümkünse bir saat kadar yaparsanız; göreceksiniz, 300-350 kalori yakacaksınız. Benim kendi danışanlarıma da her zaman önerdiğim şey yürüyüş oluyor. Eğer, yürüyüş alanınız yoksa spor salonuna da gidebilirsiniz. Benim gözlemlediğim, her gün bir saat yürüyüş yapanlar, spor yapanlar arasında en hızlı kilo verenler oluyor. Bu nedenle, hızlı kilo vermek istiyorsanız, mutlaka tempolu 1 saat yürüyüş yapmanızı öneriyorum.

2. Her Gün Mutlaka Protein İçeren Besinler Tüketin

Her gün mutlaka protein almalıyız. Bazı kişiler, öğlen de akşam da sebze yiyor ve sürekli bu şekilde devam ettiriyor. Bu, size belki 1-2 hafta kilo verdirip daha sonrasında kilo verme dönemini tıkayabilir. Biliyoruz ki protein; metabolizmayı hızlandırıyor, kas yapımını arttırıyor, kasların çalışmasını sağlıyor.

Bu nedenle, her gün 1 öğünde mutlaka protein almalısınız. Proteinler; yağsız etten köfte, haşlanmış tavuk, tavuk göğüs eti, balık eti olabilir ama kızartma işlemi uygulamayın. Balık da; çipura ya da levrek gibi balıklarda miktara karışmıyoruz. “Hocam, ben et yemiyorum, ne olacak?” diyen vejetaryen ve veganlar da var. Vejetaryenseniz; yumurta ve peynir, vegansanız da mutlaka bakliyat tüketmelisiniz.

3. Öğlen ve Akşam Öğünlerinde Yoğurt Tüketin

Yoğurt tüketiminiz hem öğle hem de akşam yemeklerinde olsun. Çünkü yoğurt, kan şekerini dengeler ve sizin gün içerisinde acıkmamanızı sağlar. Dolayısıyla, acıkmadığınız için de herhangi bir yeme isteğine girmezsiniz. Bu, insanların en çok zorlandığı konulardan biridir. Diyet yaparken, küçük bir şey atıştırmak istiyorlar.

Minik bir şey atıştırsanız bile, bu sizin kilo vermenizi azaltır. Dolayısıyla, yoğurt yediğinizde, kan şekeriniz dengeli kalacağı için gün içerisinde biraz daha az acıkırsınız. Bir de, yoğurdun içerisindeki kalsiyum yağ yakımını hızlandırdığı için; özellikle göbek bölgesindeki yağ yakımına destek sağlıyor. İmkanınız varsa, yoğurdu mutlaka evde mayalamanızı öneririm. Bu şekilde, daha doğal oluyor ve içerisindeki mikro bakteriler daha fazla oluyor.

Bu da, bağırsak sağlığımız açısından daha faydalı oluyor. Ancak, evinizde yapamıyorsanız da marketten kaymaksız yoğurt almalısınız. Ben, danışanlarıma light yoğurt kullandırmıyorum. Ev yoğurdu ya da kaymaksız yoğurt yeterlidir. Yarım yağlı olmasına da gerek yok.

4. Öğlen ve Akşam Öğünlerinde 1 Kase Salata Tüketin

Salata, midemizi şişirir ve bizi tok tutar. Tabi, öyle aşırı salata tüketmenizi de istemiyorum, o da gaz yapacaktır. Birer küçük kase, hem öğle hem akşam yemeğinde tercih edilebilir. İçerisine bir yemek kaşığı zeytinyağı koyarsanız, o da bağırsakların hızlanmasını sağlar.

Salata, yeşillik olduğu için kalorisi olmadığı için, vücuda girdiği anda metabolizmayı hızlandırmaya başlar ve vücut daha fazla enerji yakar. Salatadan bahsetmişken, gün içerisinde bir öğününüzde mutlaka sebze yemeye de özen gösterin. Sebzeler; lifli olduğu için bağırsakları hemen çalıştırır. Bu da, metabolizmanın hızlanması anlamına gelir.

5. Gün İçinde Mutlaka 2 Litre Su Tüketin

Biz, buna 6-8 bardak da diyebiliriz. Kış aylarında 1.5 litre, yaz aylarında 2 litre suyu mutlaka içmenizi öneriyorum. Çalışmalar gösteriyor ki; su içtiğiniz zaman, düzenli bir şekilde tuvalete gitme isteğiniz oluyor. Bu da, metabolizmanın çalışmasını hızlandırıyor. Araştırmalara göre; gün içerisinde su içtiğiniz zaman, metabolizmanız %5 daha hızlı çalışır.

Bu da, gün içerisinde 1 dilim ekmeği yememiş gibi olacağınız anlamına geliyor. Dolayısıyla, yediğiniz besinlerden daha az yemiş gibi olacağınız için, mutlaka kilo verirsiniz. Bir avantajı da; su içtiğiniz zaman, mide şiştiği için vücut kendini tok olarak algılar ve gün içerisinde gereksiz kalori almaktan kaçınmış oluyorsunuz.

6. Ara Öğün Yapın

Benim danışanlarımın da çoğu ara öğün istiyor. Çünkü, genel olarak insanlar mide kapasitesi büyük, kilosu fazla, kan şekeri daha düzensiz olduğu için, sık sık acıkıyorlar. Dolayısıyla, ara öğün yapmak, bir sonraki ana öğünde daha az yemenizi sağlıyor. Diyelim ki; 10:30 da kuru kayısı ya da hurma atıştırdınız. Öğle yemeğinde, kan şekeriniz aşırı düşmemiş oluyor.

Bu nedenle, ara öğün yaparsanız hem da az acıkırsınız hem de vücuda sürekli besin girdiği için vücut “Enerji geldi, çalış” der ve metabolizma hızlanır. Ancak, bazıları da “Hocam, 6 öğün bana fazla geliyor” diyor. Siz de böyleyseniz, dört öğüne düşürebilirsiniz. Yani, kahvaltı, öğle yemeği, ikindi ara öğünü ve akşam yemeği yiyip günü bitirebilirsiniz. Dört öğünle günü kapatabilirsiniz.

7. Basit Şeker İçeren Besinlerden Uzak Durun

Abur cubur olan paketli gıdalardan ve basit şeker içeren bütün besinlerden uzak durun. Çikolata, pasta, kek, bisküvi gibi basit şeker içeren tüm besinler; hem kan şekerini bozar, hem de vücutta insülin salınımını arttırdığı için, vücut kendini sürekli yağ depolamaya yönlendirir. Dolayısıyla, siz kilo verirken böyle besinler tükettiğiniz zaman ya da günlük hayatınızda bu tür besinler varsa ve kilo veremiyorsanız; kesinlikle sorun bu besinlerden kaynaklanır. Bu nedenle, basit şeker içeren tüm besinleri beslenme programınızdan çıkarmalısınız. Bu şekilde, kan şekeriniz dengelenmeye ve daha güzel yağ yakmaya başlarsınız. Bu da, tabi ki sizin hızlı kilo vermenizi sağlar.

8. Yeşil Çay, Rezene Ihlamur Gibi Doğal Çayları Tercih Edin

Gün içerisinde metabolizmanızı hızlandıracak bitki çaylarını tercih edin. Bitki çayları; hem metabolizmayı çalıştırır hem de iştahı biraz daha azaltır. Bitki çayı içtiğiniz için, vücuda bir tokluk verdiği için, gereksiz kalori alımından kurtulmuş olursunuz. 1-2 tane kurabiye yiyeceğiniz yerde 1 fincan yeşil çay içtiğiniz zaman; ikisi de sizi tok tutar ama yeşil çay ile sıfır kalori almış olursunuz. Aynı zamanda, bağırsakları da hızlandırdığı için, metabolizmayı da hızlandırır ve sizin hızlı kilo vermenize yardımcı olur. Bu nedenle, bitki çaylarından mutlaka yardım alın. Rezene, yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu, papatya çayı içilebilir. Karışımlı bitki çaylarını kesinlikle internetten almayın. Biliyorsunuz ki, bunlarda çok fazla denetim olmuyor ve içerisine, insan sağlığı için çok zararlı maddeler girebiliyor. Özellikle, diyetisyeninize ya da doktorunuza sormadan, herhangi bir çayı kullanmanızı önermiyorum.

Ayda Kaç Kilo Vermek Doğrudur?

Kimi insanın metabolizması çok hızlı, kiminin da yavaş oluyor. Kilo kaybı, kişinin kilosuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diyelim ki; siz 60-70 kiloluk bir bireysiniz. Vücudunuz, ayda en fazla 5 kilo verebilir. Çok nadir, istisnalar var, onları saymıyorum. Örneğin; yaşı 15-16 olur, ergenlik çağında olur, metabolizması çok hızlı çalışabilir, onları istisna dışında tutuyorum. 60-70 kilolardaysanız, ayda 3-5 kilo arası verebilirsiniz ve bu en sağlıklısıdır.

Eğer; 70,80,90 kilolardaysanız, altı kiloya kadar çıkabilir. 100 kiloyu geçiyorsanız da, ayda 7-8 kilo verebilirsiniz. Ancak, tabi ki biz bunun uzman kontrolünde ve sağlıklı beslenerek olmasını istiyoruz. Diyelim ki, şok diyet yaptınız ve ayda 5 kilo verdiniz. Bu, doğru bir şey değil. Sizin, gerçek vermeniz gereken kilo aslında 3 kilodur. Siz, bunu şok diyet ile 5 kiloya çıkarmışsınızdır ve bu kiloyu korumak, gerçekten zordur. Genelde de, bu tür diyetlerle olan kas kaybıdır. Normal bir yemek yediğiniz zaman, hemen yerine geri gelir.

Bir danışanım vardı, normal diyetleri yaptı ve ayda yedi kilo kadar verip, bir olaydan dolayı bir süre ara verdi. Bana tekrar geldiğinde, “Hocam, ben 3-4 kilo aldığımı düşünüyorum, çok kötü bir süreç geçirdim, her şeyi yedim” dedi ama bir baktık 600 gram almış. Yani, sağlıklı bir şekilde, doğru bir diyetle kilo verdiğiniz zaman, hızlı bile verseniz geri gelmiyor. Ancak, şok diyetlerle hızlı kilo vermeye çalışmayın.

Eğer, benden yardım almak isterseniz; ofisim 4.Levent metro çıkışındadır. Başka şehirlerden beni izliyorsanız, online diyet sistemi ile de size yardımcı olabilir. Cepte Diyetisyen uygulamama girip, oradan diyetlere bakarak satın alma talep edebilirsiniz. Bunu yaparken; mutlaka kabızlık problemleri, yediğiniz ve yemediğiniz besinler gibi bilgileri mutlaka paylaşmanızı istiyorum. Sonrasında, mesaj kısmını mutlaka kontrol edin, size bir mesaj göndereceğim. Mesaj kısmında, size sorduğum soruları göreceksiniz. Buradan, sizinle iletişime geçerek, size göre bir diyet planı oluşturuyorum. Listelerim otomatik değildir. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!