Mikro iğneleme yöntemi, yaşlanma belirtilerini en aza indirmek için kullanılan kozmetik bir işlemdir. Standart bir mikro iğneleme seansında dermatoloğunuz cildinizde küçük delikler açarak cildinizdeki yeni kolajen üretimini teşvik eder. Bu nedenle mikro iğneleme, kolajen indüksiyon tedavisi olarak da geçmektedir.

Bazen ise PRP dediğimiz madde, mikro iğneleme yönteminde enjeksiyon olarak ya da cilde sürülerek kullanılabilmektedir. PRP, plateletten ya da pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma, kişinin kendi kanından elde edilir. PRP’de büyüme faktörleri yoğun bir şeklide bulunur. Büyüme faktörleri bakımından zengin olduğu için de kozmetikten sağlık problemlerine pek çok alanda PRP kullanılabiliyor.

Yapılan bazı çalışmalarda PRP’nin kullanıldığı mikro iğneleme yönteminde akne izlerinde iyileşmeler gözlemlenmiştir. Ancak yine de yeni bir yöntem olduğu için etkinliği hakkında çok sayıda araştırma yoktur.

Mikro iğneleme ne için kullanılır?

Geleneksel mikro iğneleme, yaş ile oluşan lekelerden kırışıklıklara ve yara izlerinden hiperpigmentasyonun bazı türlerinde kullanılabilmektedir. Bu yönteme PRP dahil edildiğinde ise istenilen sonuca daha hızlı ulaşılabilme olasılığı vardır.

Mikro iğneleme yara izlerinin ya da çatlakların iyileştirilmesinde kullanılsa da şimdiye kadar yapılan çalışmalar, PRP ile kullanımı genelde yüzde uygulanan tedavilerde olmuştur.

Vampire facelift ismi ise genellikle PRP’nin lokal olarak kullanıldığı mikro iğneleme işleminden bahsedilirken kullanılır. Bu işlemden genellikle herkes faydalanabilse de bazı durumlarda önerilmemektedir. Aşağıdaki durumları deneyimliyorsanız vampire facelift sizin için uygun olmayabilir:

  • Hamilelik
  • Akne tedavisi için yakın zamanda Accutane kullanmış olmak ya da hala kullanıyor olmak
  • Hala akne sorunu yaşıyor olmak ya da yeni izlerin olması
  • Yüz egzaması ya da rosacea gibi cilt sorunlarına sahip olmak
  • Yaraların iyileşmesinin zor olması
  • Son 12 ay içinde radyoterapi almış olmak

PRP ile mikro iğneleme işlemine uygun olup olmadığınıza doktorunuz yukardaki koşullara bakarak karar verecektir.

Vampire facelift için nasıl hazırlanmak gerekir?

Doktorunuz, tedavinize hazırlanmak için yapmanız gerekenlerin bir listesini size önceden verecektir. Bunlar arasında aşağıdakiler yer alabilir:

  • Güneş ışınlarına özellikle de güneş kremi kullanmadan maruz kalmamalı ve randevunuza birkaç hafta kalmışken güneşlenmekten kaçınmalısınız
  • Randevunuzdan önceki günlerde bol miktarda su tüketmelisiniz
  • Tedaviden sonra sizi alacak birilerinin olmalıdır
  • Tedavinin olacağı gün makyaj ya da nemlendirici gibi şeyler kullanmaktan kaçınmanız gerekmektedir.

Prosedür genellikle iki aşamalıdır. Mikro iğleneme kısmı, tedavi edilen bölgenin büyüklüğüne göre genelde 30 dakika sürmektedir. Bu zaman içerisinde doktorunuz FDA onaylı cihazlar ya da derma roller’lar kullanacaktır.

Mikro iğneleme işleminden sonra doktorunuz PRP solüsyonu ile tedavi edilen bölgeye masaj yapacaktır. Mikro iğneleme ile yüzünüzde mikro delikler açılacak ve bu sayede PRP’nin cildinize nüfuz etmesi sağlanacaktır.

Geçmişte bazı uygulamalarda PRP’nin cilde doğrudan enjeksiyonu yapılsa da son zamanlarda daha çok mikro iğneleme ile kullanılması tercih edilmektedir.

Yan etkiler neler olabilir?

PRP ile uygulanan mikro iğneleme, yaralara ve inflamasyonlara neden olabilir. Uygulama yapılan bölgede şişme ve kızarıklık en sık görülen yan etkilerdendir. Bu etkiler tedavinin hemen ardından görülmekle birlikte ve genelde 4-6 gün içinde kaybolmaktadır.

Tedavinin ardından yan etkileri gözlemliyorken güneş ışığından kaçınmanız iyi olacaktır. Ayrıca bu süreçte cildinizi sert bir şekilde temizleyecek ya da ovuşturacak işlemlerden kaçınmalısınız. Dışarı çıkarken ise mutlaka güneş koruyucu kullanmalısınız.

Vampire facelift yönteminde kullanılan PRP kendi kanınızdan elde edildiği için enfeksiyon gibi etkilerin görülmesi pek olası değildir. Ancak yine de bu tarz etkilerin görüldüğünü düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

İyileşme sürecinde neler yapmak gerekir?

Vampire facelift işleminden sonra dikkat etmeniz gereken çok fazla şey yoktur. İşlemden sonra ertesi gün okulunuza ya da işinize dönebilirsiniz.

İşlem sonrası kızarıklık gibi etkiler görülebilir bu nedenle kızarıklık geçene kadar yüzünüze çok fazla ürün uygulamaktan kaçınmanız iyi olacaktır.

Cilt bakımınız için yüzünüzü günde bir kere temizlemeniz ve nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Eğer kızarıklıktan çok rahatsızsanız hafif bir fondoten ya da pudra ile kapatmayı deneyebilirsiniz. Doktorunuz bunlar için gereken ürünlerin de neler olduğu konusunda sizi bilgilendirecektir.

İyileşme sürecinde alkol içeren ürünler ve temizleyicilerden kaçınmalısınız. Bunun yanında güneşe maruz kalacağınız zaman mutlaka en az SPF 30 olan bir koruyucu kullanmalısınız.

Cildiniz tamameln iyileşene kadar ısınmanıza ve bunun sonucu olarak terlemenize neden olacak aktivitelerden kaçınmanız gerekmektedir. Bu nedenle koşma ya da ağır egzersizler gibi şeylerden kaçınarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Çünkü terlemek, cildinizin tahiş olma riskini arttırırken ağır egzersizler ise şişme ve yaralanma riskini arttırabilir. Bu nedenle tedaviden sonra en az 72 saat bu tarz aktivitelerden kaçınmanız gerekmektedir.

Uygulamanın etkisi ne zaman görülmeye başlanır?

Mikro iğneleme ile PRP’nin bir arada kullanıldığı vampire facelift işlemi, cildinizdeki izlerin hızla iyileşmesini sağlayabilir. Ancak şimdiye kadar yapılan araştırmalar bunun kesin sonuç verdiğini ortaya koymamaktadır.

Tedaviden sonra doktorunuzla görüşüp tedavinin etkisini sürdürmek için neler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz. İlk işlemden soktorunuz ek seanslara ihtiyaç duyabilir.

PRP nedir?

Pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma yani kısaca PRP, enjekte edildiği bölgede iyileştirmeyi hızlandırdığı düşünülen bir maddedir. Plazma, kanda büyüme faktörleri içeren ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir bileşendir. Plazma bunun yanı sıra hücrelerin büyümesini de destekler. Araştırmacılar plazmayı kandan ayırarak ve yoğun bir hale getirerek PRP’yi elde ettiler.

PRP’nin tedavilerde kullanılmasının altında PRP’nin enjekte edildiği bölgede yeni ve sağlıklı hücrelerin büyümesini ve iyileşmeyi teşvik etmesi yer alıyor. PRP’nin içerisinde büyüme faktörleri yoğun bir şekilde yer aldığı için enjekte edildiği bölgenin daha hızlı iyileşmesini sağladığı düşünülüyor.

Bu yöntemin etkinliği henüz kesin olarak kanıtlanmamış olsa da özellikle sporcular yaralanma yaşadıklarında iyileşme sürecini hızlandırdığı için PRP enjeksiyonunu tercih etmektedirler.

PRP nasıl hazırlanır?

PRP’nin hazırlanması ve uygulanması şu şekilde olmaktadır:

  • Öncelikle kan örneğiniz alınır. Alınacak kan miktarı PRP’nin enjekte edileceği bölgeye göre değişebilmektedir.
  • Ardından kanınız santrifüje yerleştirlir. Santrifüj, kanınızı bileşenlerine ayırmak için çok hızlı dönen bir alettir. Bu ayrıştırma işlemi yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
  • Kanınız santrifüjden alındıktan sonra plazma alnır ve enjeksiyon için hazırlanır.
  • PRP’nin enjekte edilmesi genelde görüntüleme teknikleri ile birlikte kullanılır. Bunun için ise genelde ultrason kullanılarak PRP’nin enjekte edileceği bölgeye kesin olarak uygulama yapılır.

Vampire facelift hangi durumlarda uygulanır?

  • Kırışıklıkların, izlerin ve çatlakların görünümünde azalma sağlamak
  • Göz altı bölgesinin gençleşmesini sağlamak
  • Açık gözenekleri sıkılaştırmak
  • Elmacık kemiği gibi bölgelerin dolgunlaşmasını sağlamak

İşlem sırasında acı duyulur mu?

Mikro iğneleme işlemine geçilmeden önce lokal anestetik krem uygulanmaktadır. İşlem acısız olsa da dudak çevresine uygulanan enjeksiyonlarda biraz acı hissedilebilmektedir.

PRP tedavisinin riskleri var mıdır?

PRP cilde enjekte edildiği için enjekte edildiği bölgede yan etkilere yol açabilmektedir. PRP otolog bir maddedir, yani kendi vücudunuzdan alınan maddelerden oluşur. Kendi kanınızdan başka bir şey içermediği için de bu durum alerjik reaksiyonların görülme riskini azaltır. Ancak bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bunlar enfeksiyon, sinir yaralanmaları, enjeksiyon yapılan bölgede acı ve doku hasarları olabilmektedir.