Kortizon iğneleri ortopedide en yaygın şekilde uygulanan tedaviler arasındalar. Kortizon güçlü bir anti-inflamatuvar ilaçtır ve pek çok ağrılı rahatsızlığın inflamatuvar tepkisinin azalmasını sağlar. Farklı türlerde artrit, tondonit, bursit ve rahatsızlıklar için etkilidir.

Bazı hastalar bedenlerinde kortizon kullanımına dair endişelere sahipler ve en çok duyulan endişeler şu şekildeler:

  • Kortizon doğal değil.
  • Kortizon eklem ve kıkırdak hasarına sebep olur.
  • Kortizon tendon yırtılmasına sebep olur.
  • Kortizon iğneleri acı vericidir.

Kortizon pek çok çeşitli ortopedik problem için kullanılabilir. Bu ilaç inflamasyonu azaltma yoluyla fayda gösterir. Anti-inflamatuvar ilaçlar ağız yoluyla da alınabiliyorlar ancak bu uygulama ilacı vücudun bütününe çok küçük dozlarda dağıtıyor.

Kortizon iğnesi ise büyük, güçlü bir dozu doğrudan inflamasyon bölgesine yerleştirmeyi sağlıyor. Bu nedenle ilaç probleme karşı çok güçlü şekilde etki edebiliyor. Ayrıca lokal kortizon iğnesinin sistemik yan etkileri de pek yaygın değil.

Kortizon anti-inflamatuvar bir ilaçtır ve ağrı kesici değildir. Ancak inflamasyon azalınca ağrı genelde azalır.

Kortizon iğneleri güçlü, hızlı etkilerinden dolayı genelde ortopedik problemlerde önerilen yöntem olarak görülüyorlar. Bu iğnelerin en yaygın kullanıldıkları rahatsızlıklar şöyle:

  • Bursit, tendonit
  • Diz artriti
  • Tenisçi dirseği
  • Tetik parmağı

Kortizon iğneleri aynı zamanda lumbar ve servikal omurga problemlerinde de sık sık kullanılıyorlar. Bu durumlarda hastalar epidural kortizon iğnesi alabilirler.

Artıları

Kortizon iğneleri, potansiyel problemleri olmayan ama inflamasyona sebep olan pek çok rahatsızlık için mükemmel bir tedavi oluyorlar. Bazen küçük bir doz kortizon bile problemin olduğu bölgede inflamasyonu ortadan kaldırabiliyor ve ağrıyı hafifletiyor.

Kortizonu uygulaması kolay ve yan etkileri az. Kortizon vücut tarafından doğal olarak üretilen bir madde ve her ne kadar verilen doz bedenin normalde üreteceğinden fazla olsa da, bu maddeye karşı çoğu insanın toleransı yüksek.

Kortizonun diğer faydaları arasında şunlar var:

  • Kortizon doğal bir madde
  • Kortizon iğneleri minimum rahatsızlık ile yapılabiliyorlar
  • Kortizon iğnelerinin sadece bir kaç yan etkisi var

Eksileri

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, kortizon iğnelerinde normalde bedende küçük miktarlarda bulunan bir madde çok yüksek konsantrasyonda bulunur. Laboratuvar çalışmaları kortizonun yüksek konsantrasyonlarının veya ilacın tekrar tekrar kullanımının bedendeki dokulara zarar verebileceğini gösteriyorlar. Bu da eklemlerdeki kıkırdakların yumuşaması veya tendonların zayıflamasına sebep olabilir.

Bu nedenle genç, sağlıklı eklem ve tendonlarda kortizon kullanımına dair endişeler var.

Fakat aşınmış eklemler ve hasar görmüş tendonlara sahip daha yaşlı hastalarda bu endişe daha az yaygın çünkü zaten hasar çoktan oluşmuştur. Fakat genç, sağlıklı insanlarda kortizon kullanımında dikkatli olunmalı. Bu yüzden lise-üniversite düzeyindeki sporculara genelde kortizon tedavisinden önce tüm tedavi seçeneklerini denemeleri önerilir ve sonrasında da uygulanacaksa iğneleri sınırlı adette tutmaları tavsiye edilir.

Ayrıca kortizon iğnesi tedavisinde yırtılma eğilimi yüksek olan bazı belli tendonlar da vardır. Bunlardan en sık karşılaşılanı aşil tendonu çevresinde kortizon kullanımıdır. Dikkatle uygulansa bile aşil tendonu çevresinde uygulanan krotizon, tendonun travmatik yırtılmasına sebep olabilir.

Sonuç Olarak

Kortizon iğneleri pek çok rahatsızlık için mükemmel bir tedavi seçeneği durumundalar. Hali hazırda hasar görmüş eklemlere sahip olan hastalarda, yani ağır diz artriti gibi rahatsızlıklara sahip hastalarda, kortizonun daha fazla eklem hasarı yaratması neredeyse imkansız. Bu hastalarda arada bir yapılan kortizon iğnesi eklem replasman ameliyatının ileri tarihlere alınmasını sağlayabilir.

Fakat genç sporcular gibi sağlıklı eklemlere sahip olan insanlarda kortizon iğnelerini düşünürken dikkatli olunmalı. Bu hastalarda ilk olarak diğer seçenekler denenmeli ve bunlar arasında oral anti-inflamatuvar ilaçlar, sıcak ve soğuk uygulamaları ve fizik terapi bulunuyor. Eğer bu tedaviler başarısız olurlarsa, kortizol sınırlı dozlarda ve ölçülü şekilde kullanılmalı.