Plazma enerjisi, lazer kullanılmadan yapılan bir cilt gençleştirme yöntemidir. Bu yöntemde kullanılan aletin amacı, plazma şeklinde enerjiyi vererek ciltteki çizgiler ve kırışıklıklarda düzelme sağlamak ve cildin gençleşmesini sağlamaktır. Ayrıca ciltteki renk bozuklukları da düzeltilebilmektedir.

Plazma enerjisinin nasıl işe yaradığını anlamak için öncelikle cildin yapısını anlamak gerekmektedir. Cildimiz, üç katmandan oluşur. Bu katmanlar epidermis, dermiş ve hipodermistir. Epidermis, yani üst deri, pigment üretmekle sorumlu ve cilde rengini veren melanosit hücrelerini bulundurur. Orta katman olan dermis ise kolajen ve elastin liflerinden oluşmakta ve cilde sertliğini, elastikiyetini ve esnekliğini vermektedir.

Yaş ilerledikçe cildin görünümü ve özellikleri değişmeye başlar. Epidermis zamanla daha ince bir hale gelir ve bu nedenle kızarıklıklar daha görünür hale gelir. Dermisteki kolajen azaldığı için de çizgiler oluşmaya başlar, sarkmalar meydana gelir ve kırışıklıklar oluşur.

Plazma enerjisi, ışık ya da radyofrekans yerine plazmadan elde edilen enerjiyi kullanarak gençleştirme işlemini gerçekleştirir.

Plazma nedir?

 

Plazma, maddenin dördüncü hali olarak düşünülür. Maddenin diğer üç hali katı, sıvı ve gazdır. Plazma ise proton, nötron ve elektron bulutlarından oluşan iyone olmuş gazdır.

Pek çok insan için elastikiyetini yitirmiş ve sarkmış bir cilt estetik açıdan istenmeyen bir durum olabilir. Cildin sıkı olmasını sağlayan kolajen ve elastinin azalmasıyla birlikte cilt, elastikiyetini kaybetmeye başlar. Yaşlanma, güneşe maruz kalma ve genetik gibi faktörler cildin sıkılığını kaybetmesine neden olabilmektedir.

Plazma enerjisi, ameliyat gerektirmeyen bir yöntemdir. Bu yöntemde cildi sıkılaştırmak için plazma kullanılır ve yaşlanma ve güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaynaklanan cildin sarkması gibi durumlarda kullanılır.

Plazma enerjisi, gazın plazmaya çevrilmesiyle kullanılır. Plazma, epidermis ile bir araya geldiğinde ısı üretir ve cildinizin yüzeyindeki oksijen buharlaşmadan yok olur. Burada amaç, tedavi edilecek bölgedeki nemi ortadan kaldırmak ve o bölgenin kurumasını sağlayarak vücudun kendini iyileştirme sürecine yardımcı olmaktır. İşlem sırasında ortaya çıkan ısı, dermis katmanındaki kolajenlerin parçalanmasına ve fibroplazinin tetiklenmesine, yani vücudun yaralanmalara karşı gösterdiği iyileşme mekanizmasının çalışmasını sağlar. Fibroplazi süresince fibroblast aktivitesi artar ve yeni kolajen üretimi başlar.

Plazma enerjisi etkin bir tedavi yöntemi midir?

Plazma enerjisinin kullanıldığı yöntemde ortaya çıkan ısı, kolajen liflerinin sıkışmasına neden olur. Bu da cildin yapısında iyileşmeler sağlarken kırışıklıkların, ince çizgilerin ve kaz ayaklarının görünümünün azalmasına yardımcı olur.

Düşük enerjili plazma kullanılan cilt sıkılaştırmada birden çok kez seans görmeniz gerekebilir. Ancak bunun aksine yüksek enerjili olan yöntemlerde daha az seansta daha gözle görülür sonuçlar elde edilebilir. Ancak bu durumda da yan etkilerin görülme olasılığı artacaktır.

İşlem gerçekleştirildikten sonra ciltte yeni kolajen üretimi devam eder. Dokularda olan düzelme, bir yılın üzerinde bir süre devam eder ve sonuç olarak daha sıkı ve renk bozukluklarında düzelme olan bir cilt elde edilir.

Kimler yaptırabilir?

Plazma enerjisi, bütün cilt tipleri ve renkleri için uygundur. Ancak aşağıdaki durumları yaşıyorsanız plazma enerjisi ile cilt yenileme için uygun olmayabilirsiniz:

  • Tedavi edilecek alanda açık gözenekler varsa,
  • İyileşme sürecini etkileyecek kontrol edilemeyen diyabet ve otoimmün rahatsızlığı gibi durumlar mevcutsa,
  • Fazla deri ya da çatlaki yara izi ve lupus gibi şeyler varsa,
  • Tedavi görecek olan bölgede daha önce kozmetik tedaviler görüldüyse,
  • Geçmişte kleoid oluşumu varsa,
  • Vaskülogenez zayıf bir şekilde gerçekleşiyorsa,
  • Bunların yanı sıra hamileyseniz ya da emziriyorsanız plazma enerjisinden uzak durmalısınız.

Plazma Enerjisi ile Gençleşme Tedavisi

Plazma enerjisi ile cilt yenileme işlemine geçmeden önce anestezi yapılmaktadır. Düşük enerjinin kullanıldığı tedavilerde cilde sürülen anestetikler yeterli olmaktadır. Ancak daha yüksek enerjinin kullanıldığı tedavilerde genel anestezi ya da oral sedatif ilaçlar kullanılabilmektedir.

Tedavi yapılacak olan bölge, farklı alanlara bölünmektedir. Anestetik krem uygulandıktan bir saat sonra silinir ve plazmanın cilde daha iyi etki etmesi sağlanır. Krem silindikten sonra doktorunuz tek seferde tek bir bölge üzerinde çalışacaktır. Bu işlem gerçekleşirken alet cildinizden 5 mm uzakta tutulacak ve uygulama o şekilde gerçekleştirilecektir.

Plazma enerjisi uygulanırken kullanılan cihaz, tedavi edilen bölgenin neresi olduğuna ve ısının ne kadar derine ulaşacağına bağlı olarak değişik seviyelere ayarlanabilmektedir. Bu sayede cildin zarar görmesi sınırlanmış olur. Derinin daha ince olduğu göz çevresi gibi bölgelerde genelde alın ya da yanaklarda kullanılan plaza enerjisinden daha düşük miktarda bir enerji kullanılır.

Düşük enerjinin kullanıldığı işlemde her bir bölgenin tamamlanması genelde 15 dakika sürmektedir. Ancak daha yüksek enerjinin kullanılması gereken tedavilerde tek bir seans 45 dakika sürebilmektedir.

İyileşme Süreci

Tedavi sonrası iyileşme süreci genelde 7 gün sürmektedir. Bu sürede tedavi gören kişiler epidermis katmanının soyulduğunu gözlemleyebilirler. Bu süreç sayesinde eski epidermis yerine yeni ve daha sıkı bir epidermis oluşacaktır.

Tamamen iyileşme süresi, tedavi sırasında kullanılan enerjinin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi sonrası kişiler, güneşe maruz kalacakları zaman ciltlerini korumalı ve yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmalıdırlar.

Tedavinin sonuçları ne zaman görülür?

Tedavi sonrası sonuçlar hemen görülebilmektedir. Ayrıca fibroblast aktivitesi bir yıla kadar devam edebilmektedir. Bu süreçte cildin yeni kolajen üretimi devam eder ve cildin sarkmasında azalmalar meydana gelir.

Tedavi görüldüğü seans sayısına göre tedavinin etkinliği, özellikle de ilk seansta düşük enerji kullanıldıysa değişebilmektedir Daha hızlı ve gözle görülür sonuçlar elde etmek için daha yüksek plazma enerjisinin kullanıldığı tedaviler tercih edilebilir. Ancak bu tarz bir tedavi tercih edilirse iyileşme süresi uzayabilir.

Tedavinin sonuçları kalıcı mıdır?

Tedavinin sonuçları kalıcıdır, ancak cildiniz zamanla yaşlanmaya ve güneşe maruz kaldıkça hasar almaya devam eder. Her ne kadar tedavi sonrası cildin sıkılaşması sağlansa da doğal yaşlanma sürecinde bu etkiler görülmeye devam edecektir.

Yan etkileri var mıdır?

Tedavi sonrası bazı yan etkiler görülebilmektedir. Ancak bunlar genelde hafiftir ve bir ay sonra kaybolmaktadır. Bu yan etkiler şunlar olabilmektedir:

  • Hafiften orta dereceye kadar 2-3 hafta süren kızarıklık
  • 9 güne kadar süren ciltte soyulmalar
  • Bölgesel olarak cildin 1 aya kadar kararması (Çeşitli kremlerle kullanılarak düzelme sağlanabilmektedir.)