Herkese merhaba! Bugün de, çok beğeneceğiniz bir konu ile karşınızdayım. Konumuz; tatlı krizlerini kesen pratik tarif. Bana gelen yorumlarda, “Hocam ne yaparsam yapayım tatlıyı aklımdan çıkaramıyorum”, “Hocam, lütfen bize tatlı krizi için bir tarif hazırlar mısınız? gibi mesajlar alıyordum. Ben de, sizlerle bu tarifi paylaşmaya karar verdim.

Birazdan, sizlerle tarifi ve ihtiyacınız olan malzemeleri paylaşacağım. Ancak, tatlı kriziniz olduğu zaman yapmanız gereken şey; kesinlikle basit şeker içeren besinlere yönelmemek. Çünkü; onlar sizi anlık olarak mutlu eder ve sonrasında tekrar şekeriniz düştüğü için tekrar canınız tatlı çeker ya da daha fazla yemek yemek istersiniz. Bu nedenle, bu tür besinler sizin tatlı krizinizi tetikler ve bunu kronik hale getirir. Bu nedenle, tatlı ihtiyacınızı meyve türü besinlerden karşılarsanız; bunların içerdiği şeker vücudunuza zarar vermez ve kan şekerinizi bozmaz. Sizi de bir tatlı bağımlısı haline getirmez. O yüzden, basit şeker içeren besinlerden uzak durmalı ve hep doğal besinlerden karşılamaya çalışın.

Tatlı Krizini Gidermek İçin Ne Yapılabilir?

Tatlı kriziniz varsa, mutlaka tarçınlı su kullanın. Bir litre sıcak suyun içerisine; bir adet çubuk tarçın ve bir dilim limon atın ve 10-20 dakika bekletip, gün içerisinde yavaş yavaş için. Tarçının içerdiği krom minerali ile, vücudunuz kendini tatlı yemiş gibi hisseder. Zaten şunu fark edersiniz; tarçın, içerisinde ne kadar uzun süre kalırsa, o suyun tadı o kadar şekerli gelir. Vücudumuz da o şeker ihtiyacını tarçından gidermiş olur.

Bunu, gün boyu yavaş yavaş içerseniz; hem iştahınız azalır hem de tatlı kriziniz geriler. Yine bunun yanında; biraz önce de bahsettiğim basit şekerli besinlerden tüketmeyin, öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka yoğurt tüketin, meyve yiyorsanız ve meyve sizi acıktırıyorsa yanında bir bardak ayran için, bu onun şekerini dengeleyecektir. Böyle küçük tüyolar ile de, tatlı krizini azaltmış olacaksınız. Şimdi, dilerseniz ihtiyacınız olan malzemelere göz atarak başlayalım…

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • ½ bardak laktozsuz süt
  • 1 adet küçük muz
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • ½ adet Trabzon hurması
  • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
  • 2 yarım ceviz içi

Yulaf ezmesi; tokluk süresini uzatır, midede sindirilmesi biraz daha zor olduğu ve mideyi daha yavaş terk ettiği için, sizi uzun süre tok tutacaktır. Bu tarifi yaparken, “yiyeceğiz, geçecek” değil, sizi 4-5 saat kadar tok tutmasını bekliyoruz.

Sütü laktozsuz tercih ettim. Belki, şunu fark etmişsinizdir; laktozsuz sütlerin şeker tadı biraz daha yüksek. Yani, içinde şeker yok ama daha şekerli bir his veriyor. Bu nedenle, bu tarifte laktozsuz süt tercih ettim. Siz isterseniz, normal süt de tercih edebilirsiniz.

Muzun da hafif şeker içeriğinden yararlanacağız. Ayrıca, potasyum ve lif de içerir, kan şekerini dengeleyerek tatlı krizini ve şeker isteğini azaltır. Kakaoyu da biraz daha tatlıya benzemesi için ekleyeceğiz. O da, ölçülü tüketildiğinde vücut için çok sağlıklı.

Trabzon hurması; kalsiyum, potasyum ve C vitamini açısından zengindir ve tok tutucu özelliğe sahiptir. Hindistan cevizi ise; en sağlıklı yağlardan biridir ve tarife tatlı özelliği verir. Süslemek için kullanacağımız ceviz de sağlıklı yağlar içerir ve oldukça faydalıdır.

Nasıl Hazırlanır?

  • Muzu ezin ve püre haline getirin.
  • İçerisine kakaoyu ilave edin ve homojen olana kadar güzelce karıştırın.
  • Bir kasede yulaf ezmesi ve sütü birleştirin ve karıştırarak yulafın sütü biraz çekmesini sağlayın.
  • Üzerine kakao ve muz karışımını ilave edin ve bir kaşık yardımıyla yavaşça etrafına doğru yayın.
  • Son katman olarak da ezdiğiniz Trabzon hurmasını üzerinden bırakın.
  • Üzerine Hindistan cevizi serpin ve cevizleri yerleştirerek servis edin.

Tatlı Krizini Gideren Tatlı Nasıl Kullanılır? Hangi Öğünde Tüketilmeli?

Bu tarifi yaparken, çok doğal bir tarif oldu ama kalorisi öyle çok da düşük bir kalori değil. Yalnızca, çok sağlıklı bir tatlı oldu. Çok da kolay bulabileceğiniz malzemelerden hazırladık.

1.Yöntem

Gün içerisinde; sabah kahvaltıda yumurta ve peyniri 1-2 dilim ekmek ile birlikte tüketebilirsiniz. Geç kahvaltı yapıyorsanız, öğle yemeği biraz muallakta kalıyor. Erken kalkıyorsanız da bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Öğle yemeği yerine ya da ikindide ara öğün yapmayarak, onun yerine bu tatlıyı tüketebilirsiniz.

Bu tatlı; hem tatlı krizini kesecek hem de lifli olduğu için sizi uzun süre tok tutacaktır. Yemek yeme ihtiyacınız olmayacaktır. Akşam yemeğinde de; et ve yoğurt ya da sebze yoğurt tüketerek, hem bu tatlı ile tatlı ihtiyacınızı karşılamış hem de diyetinizi bozmamış olacaksınız.

2.Yöntem

Kahvaltınızı 08:00-09:00 gibi yapıyorsanız ve öğle yemeği yiyecekseniz; ondan önceki ara öğünde bu tarifin yarısını tüketin.  Ekmek, makarna, hamur işi olmayan bir öğle yemeğinden sonra, ikindi ara öğününde de diğer yarısını tüketebilirsiniz. Eve gidip akşam yemeğini yiyin ve günü bu şekilde kapatın. Bu şekilde de, öğle yemeğini kaldırmadan ikiye bölerek tüketebilirsiniz.

Son zamanlarda şöyle bir düşünce de var, “Akşam yemeğinden sonra asla meyve yemeyelim. Gün içinde meyve yemeyelim. Hep protein içeren besinler yiyelim. Doğal şeker de olsa vücudumuza zarar verir”. Böyle bir düşünce, gerçekten yanlış; çünkü, doğal meyveler, içerdiği früktoz ile vücudun ihtiyacı olan şekeri karşılamış oluyor.

Şekeri Tamamen Kesmeyin

İnanın ki, bizim vücudumuzun az tuza ihtiyacı olduğu kadar şekere de ihtiyacı var. Bunu da; basit şekerden almak yerine doğal şeker olarak, meyve ile alın. Bir de, ben kendi danışanlarımda da fark ediyorum; artık, ne yazık ki kimse meyve tüketmiyor. Meyvedeki antioksidanlar, vitamin ve mineraller bizim için çok önemli. Menopoz döneminde daha az menopoz etkisi yaşanmasını sağlıyor, içerdiği antioksidanlar ile kansere karşı koruyor, tatlı krizlerini kesiyor.

Bu nedenle; meyvelerden çok fazla uzak kalmamalı, gün içerisinde mutlaka tüketmelisiniz. Spor yapıyorsanız; bu tatlıyı spora gitmeden yaklaşık 1.5 saat önce tüketirseniz, sporda gayet yüksek enerjiyle spor yapabilirsiniz.

Sporda, genelde glikojen depolarını doldurmadan spor yapmaya çalışıyorlar. Onun sonucunda da, vücutta sakatlanmalar meydana geliyor. Buna da çok dikkat etmenizi öneriyorum. Şimdiden afiyet olsun. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!