Genç kızlar ergenliğe girdikten sonra yumurtlama ve adet dönemleri başlar. Bu şekilde de üreme çağı başlamış olur, hormon salınımları yaşanır. Ergenlikten menopoza kadar olan dönem “üreme çağı” olarak adlandırılır ve bu süreçte zaman zaman artan ya da azalan dokusu, kokusu, yoğunluğu, rengi değişen akıntılar olur. Bu akıntılar genellikle doğal hormonsal değişimin bir sonucudur ve çoğunlukla zararsızdır. Ancak vajinal akıntıların kokusunun çok kötü olması, miktarının normale göre artması gibi normal dışı durumlar bir sorunun varlığına işaret edebileceğinden doktora gitmek gerekir.

Vajinal akıntıların arttığı ya da farklılaştığı dönemler bulunmaktadır. Bu bağlamda yumurtlama döneminde, adet dönemi yaklaştığında, gebelik ve emzirme dönemlerinde vajinal akıntıda farklılıklar olur. Hamilelik döneminde vajinal akıntıları takip etmek, farklılık olduğunda gebeliği takip eden doktora bilgi vermek önemlidir.

Hamilelikte akıntı nasıl olur?

Gebelikte genellikle vajinal akıntının rengi beyaz, sarı ya da koyu renkli olur. Akıntının miktarı, görüntüsü ve yapısı dönem dönem farklılık gösterebilmekle birlikte, yine akıntının çok kötü kokulu olması, yoğun olması durumunda doktora başvurmak önerilir.

Hamilelikte vajinal akıntı olması normal mi?

Hamilelik dönemi hormonların hızlı değişim gösterdiği, zaman zaman artıp azaldığı bir dönemdir. Bu bakımdan da vajinal akıntılar olması, bunların arada farklılaşması da normal sayılabilir. Vajinal akıntının hafif kokulu olması durumu da, tıp dilinde “lökore” olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde bu akıntının miktarında hamilelik öncesine göre artış olması da normaldir, endişelenmeye gerek yoktur.

Hamilelikte vajinal akıntı ne zaman başlar?

Her kadın zaman zaman iç çamaşırında vajinal akıntı görür. Hamilelikte ise akıntı genellikle gebeliğin ilk 6 -8 haftalarında fark edilir düzeyde olur. Çünkü gebeliğin ilk 2 ayında anne adayının vücudundaki hormonlar ciddi oranda değişim yaşar.

Hamilelikte akıntı ne zaman biter?

Kadınların yaşamı boyunca zaman zaman artan ve azalan vajinal akıntı olur. Hamilelikte ise akıntı artıp azalarak devam eder, hatta hamilelik sonrasında emzirme döneminde de akıntı olur. Bu durum ise hormonlarla ilgilidir. Bir kadın doğum yaptıktan sonra, lohusalık akıntısı (löşi) adı verilen akıntı olur. Bu akıntı başlangıçta koyu kıvamlı iken 3 -4 gün sonra rengi açılır ve kahverengimsi bir renk alır. Aradan zaman geçtikçe, yaklaşık 10 gün sonra da sarımsı bir renge bürünür ve bu şekilde doğum sonrası akıntı 2 – 8 hafta kadar sürebilir. Bu süreçte zaman zaman pıhtı da gelerek, doğumdan sonraki 2 ay içinde akıntılar devam eder. çünkü doğumdan sonra annenin vücudunun gebelik ve doğum olaylarının yarattığı hormonal durumların etkisinden kurtulması için 2 aylık bir zaman gerekir.

Hamilelikte akıntı neden olur?

Kadınların yaşamları boyunca dönem dönem yaşadıkları akıntıların temel sebebi hormonlardır. Bu bağlamda hamilelikte akıntı sebepleri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Gebelik sırasında genişleyen vajina duvarına hormonların yaptığı etki akıntıya sebep olur.
  • Deri ve kaslara giden kan akışının artması akıntılara yol açar.
  • Doğum sonrasında yaşanan hormonsal değişimler lohusalık akıntısına neden olur.

Hamilelikte vajinal akıntıların renkleri ne anlama gelir?

  • Hamilelikte kahverengi akıntı

Hamilelikte kahverengi akıntının iç çamaşırında lekelenme şeklinde olması normaldir. Ancak kahverengi akıntının kötü kokulu, fazla miktarda ve yoğun kıvamlı olması durumunda doktora başvurmak gerekir

  • Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı

Vajina, hamilelik süresince rahim ağzını ıslak tutmak ve onu enfeksiyonlara karşı korumak için daha fazla akıntı üretir ve bu da sağlıklı olandır. Bu bakımdan hamilelikte beyaz sümüksü akıntı da normaldir ve gereklidir. Özellikle gebeliğinin son dönemlerine doğru beyaz renkli sümük benzeri akıntı daha fazla olur. Ancak bu süreçte akıntının açık beyaz olduğundan ve akıntının kötü kokulu olmadığından emin olmak gerekir.

  • Hamilelikte yeşil akıntı

Hamilelikte vajinal akıntının yeşil renkli olması normal değildir ve genellikle bakteriyel enfeksiyonun habercisidir. Bu tür bir durumda vakit kaybetmeden doktora gitmek önerilir.

  • Hamilelikte sarı akıntı

Hamilelikte tıpkı yeşil renkli akıntı gibi sarı renkli akıntı da genellikle enfeksiyon olduğunu gösterir. Sarı renkli akıntı çoğunlukla kötü kokuludur ve acilen doktora gitmeyi gerektirir.

  • Hamilelikte pembe akıntı

Hamilelikte pembemsi renkte bir vajinal akıntı lekelenme şeklinde olur, iç çamaşırında birkaç damla pembe, kahverengi arası leke oluşur. Bu tür akıntılar hamilelikte normaldir ve genellikle hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunma veya yerleşme kanamaları olarak değerlendirilir. Bunlar anne adayının biraz dinlenmesi ve bol su içmesiyle kendiliğinden geçer ve müdahaleye gerek kalmaz. Ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde olan pembe akıntı anne adayının; kabızlık, idrar yolları enfeksiyonu, yalancı doğum sancıları gibi sorunlar yaşadığına işaret olabilir. Bu tür bir durumda ve de akıntının rengi kırımıza döndüğünde mutlaka doktora haber verilmelidir.

Hamilelikte akıntı gerekli mi, normal mi, faydalı mı?

Hamilelikte beyaz, şeffaf renklerde olan, iç çamaşırında hafif ıslaklık yaratan akıntının bir zararı yoktur, hatta yararlıdır. Ancak akıntının renginin koyu, kokusunun kötü, miktarının fazla olması ise bir sağlık sorununa işaret olduğundan doktora başvurmayı gerektirir. Hamilelikte açık renkli, hafif akıntının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum kanalını enfeksiyonlardan korur.
  • Vajinada sağlıklı bakteri dengesinin oluşmasını sağlar.
  • Akının içerdiği yüksek asit oranı, zararlı bakterilerin üremesini engeller.

Hamilelik akıntılarından rahatsız olmamak için öneriler

  • Günlük ped kullanılabilir (bunların gün içinde sık sık değiştirilmesi gerekir).
  • Vajinaya mikropların girmesine neden olabileceği için tampon kullanılmamalıdır.
  • Vajinanın ve vücudun hava almasına engel olduğu için külotlu çoraplar ya da naylon çoraplar giyilmemelidir. Hamilelikte daha çok pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
  • Vajinanın içini temizlemek amacıyla vajinaya su tutulmamalıdır, sabunlarla temizlenmemelidir. Aksi halde vajinadaki normal mikroorganizma dengesi bozulabilir. Bu da birtakım sorunlara yol açabilir.
  • Vajina sadece dıştan su ile temizlenmeli ve her defasında iyice kurulanmalıdır.

Hamilelikte akıntı enfeksiyona yol açar mı?

Genel olarak hamilelikte akıntının enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için kötü kokulu olup olmadığına ve çok yoğun olup olmadığına bakmak önerilir. hamilelikte vajinal akıntının vajinal enfeksiyon belirtisi olduğunun göstergeleri akıntının; renginin sarı veya yeşil olması, kötü kokulu olması, vajinada kızarıklık olması, kaşıma isteği yaratması ve tahriş olması şeklindedir.

Hamilelikte vajinal akıntı ile ilişkili enfeksiyonlardan birisi “bakteriyal vajinit” adlı yaygın bir enfeksiyon türüdür. Bu durumda vajinal akıntı pis kokulu gri ve yeşil renklidir ve de erken doğuma yol açabilir.

Hamilelikte sık görülen enfeksiyonlar

  • Bakteriyel vajinit,
  • Kandidiyazis (pamukçuk),
  • Trikomoniyaz şeklinde sıralanabilir. Bu enfeksiyonlar erken dönemde teşhis edilirse bebeğe zarar vermez ve tedavi edilebilir.

Hamilelikte enfeksiyon riskini azaltmak için gerekli önlemler

  • Vajina su tutarak yıkanmamalı, bu sayede mikroorganizma dengesi korunabilir.
  • Rahat ve bol kıyafetler tercih edilmeli, dar pantolonlardan, taytlardan uzak durmalı.
  • Hava almayan naylon iç çamaşırları yerine pamuk olanlar tercih edilmeli.
  • Vajinal akıntı olduğunda günlük ped kullanılmalı ve sık sık değiştirilmeli.

Hamilelikte vajinal akıntıda hangi durumlarda doktora başvurulması gerekir?

  • Vajinal akıntıyla birlikte karın ağrısı ve yüksek ateş varsa,
  • Peynir kıvamında, yeşilimsi ve kötü kokulu akıntı varsa,
  • Akıntı ile birlikte acı, kızarıklık, kaşınma varsa,
  • Akıntı sürekli, yoğun bir şekilde devam ediyorsa,
  • Yakın zamanda amniyosentez yapıldıysa ve vajinal akıntında artış olduysa,
  • Baş dönmesi varsa,
  • Kanama şeklinde akıntı olursa,
  • Kan pıhtısı varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.