Evliliğinizin artık kurtaramayacağınız derin bir kuyuya doğru düşmekte olduğundan mı endişe ediyorsunuz? Yoksa sadece planladığınız gibi gitmediğine mi inanıyorsunuz? Bunun sizin için zor ve kafa karıştırıcı bir şey olduğunu tamamen anlıyorum. İşlerin bu noktaya gelmesine izin verdiğiniz için sinirli olabilirsiniz veya bu karanlık aşamaya nasıl gelindiğini merak ediyor da olabilirsiniz.

İlk yapmanız gereken şey hemen umutsuzluk safhasına geçmemek ve panik yapmamak. Bu işin sonuna kadar gideceğiz. Bu makale size yardımcı olacak ve evliliğinizin gerçekten bitip bitmediğini görebileceksiniz. Sonrasında evliliğinize dair gerçekten nasıl hissettiğinize karar vereceğiz ve en iyi şekilde yaşamınıza devam etmenizi sağlayacağız.

Bu nedenle ilk olarak evliliğinizin bitebileceğini gösteren 10 uyarı işaretini bir görelim.

Eşinizle Vakit Geçirmekten Artık Keyif Almıyorsunuz

Bu oldukça açık görülebilir ancak bu cümle karşınıza konulana kadar böyle bir şeyi düşünmek aklınıza gelmemiş olabilir. Eşinizle vakit geçirmekten hala keyif alıyor musunuz? Yoksa başka insanlarla daha fazla vakit geçirmeyi mi seviyorsunuz? Kendinize bu soruları sorun ve dürüstçe cevaplayın.

Elbette hepimiz eşimizin bizi gıcık ettiği dönemlerden geçeriz ve bu dönemlerde arkadaşlarımızı tercih ederiz. Fakat uzun vadede böyle hissetmemeniz gerekiyor. Eşiniz vaktinizin büyük kısmını geçirmek istediğiniz insan olmalı çünkü onun çevresindeyken mutlu ve huzurlu hissetmelisiniz. Eğer durum  öyle değilse, onunla vakit geçirmekten daha kötü bir şey düşünemiyorsanız, bu evliliğinizin en azından duygusal olarak bittiğinin kesin işaretlerinden birisidir.

Devamlı Tartışıyor Gibi Görünüyorsunuz

Sürekli olarak tartıştığınızı hissediyorsanız, bu kötü bir işarettir. Elbette hepimiz eşimizle tartışırız ancak bu sadece arada bir olmalı. Ne hakkında konuşursanız konuşun daima bir tartışmanın ortaya çıktığını fark edebilirsiniz.

Özellikle birbirinize gıcık oluyorsanız ve alakasız konuları gündeme getiriyorsanız işler daha kötü hale gelir. Bu tip bir tartışma muhtemelen özellikle ev işleri söz konusu olduğunda ortaya çıkacaktır. Örneğin eşinizin bulaşık makinesini boşaltmadığından şikayet edebilirsiniz ancak bu işin sonucunda çok daha derin ve ciddi konular hakkında haykırırken kendinizi bulabilirsiniz.

Siz ve eşinizin basitçe mutlu bir hayat yaşadığı dönemleri gerçekten hatırlayabiliyor musunuz? Eğer hatırlayamıyorsanız ve tüm aklınıza gelen şey sinirli veya tartışmalı olduğunuz zamanlarsa, bu gerçekten büyük bir mesele haline gelmiştir.

Hiç Tartışmıyorsunuz

Önceki noktanın tam tersi şekilde, hiç tartışmıyorsanız bu da evliliğinizde işlerin kötüye gittiğinin bir işareti olabilir. Belli bir noktaya kadar tartışmak önemli çünkü bu ilişkinizde hala ateşli bir tutkunun var olduğunu gösterir.

Eğer anlaşmazlığa düştüğünüz en son zamanı hatırlamıyorsanız, bu durum sıkıcı evliliğinize alışmaya başladığınız anlamına gelir. Ortak noktada buluşmak yerine eşinizin söylediklerine uyum göstermenin daha kolay olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu ilişkinizde sadece tutkunun yok olduğunu değil, aynı zamanda sizin uyum gösterdiğinizi ve gerçek düşüncelerinizi söylemediğinizi gösteren büyük bir kırmızı bayraktır. Evlilikler böyle olmamalı.

Artık Yakın Değilsiniz

Yakınlık her ilişkide olması gereken şeyler arasında. Yakın olmak duygusal bağımızın birisine fiziksel olarak da yapışmasını sağlar. En son cinsellik yaşadığınız zamanı hatırlıyor musunuz? Eğer bir aydan daha önce olduysa bu biraz endişe verici olabilir ancak altı aydan daha fazla zaman geçtiyse, bu hemen dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kişisel tercihiniz olmadığı ve ikiniz de bununla mutlu ve tamamlanmış hissetmediğiniz sürece cinsellik yaşanmayan bir evlilik içerisinde olmamalısınız.

Sadece cinsellikten bahsetmediğime de dikkat edin çünkü cinsellik yakınlığın sadece bir parçası. Yürürken en son ne zaman el ele tutuştunuz. Her gün öpüşüyor musunuz? Bu sorular evliliğinizdeki yakınlığı düşündüğünüz zaman kendinize sormanız gereken sorulardır.

Yakınlığın pencereden uçup gittiğini gösteren en büyük işaretlerden bir tanesi ikinizin de ayrı odalarda uyumayı tercih etmesi. Bu sadece cinsel yaşamı bir kenara koyduğunuzu değil, birbirinizin yanına yatmayı bile istemediğinizi gösterir.

İlişkide herhangi bir yakınlık olmaması ihanetlere sebep olabilir. Evliliğinde cinsellik yaşamayan ve yakın bağlantıyı korumayan insanlar başka yerlere bakmaya başlayabilirler. Bu büyük bir mesele çünkü aldatmak evliliğin bittiğini gösteren tek seferlik bir bilet gibidir.

Elbette yakınlığın olmaması sadece evliliğin başarısız olmasından kaynaklanmaz. Eşinizin yatak odasındaki cinsel performans problemlerinden de kaynaklanabilir. Ona biraz güven verebilir ve daha ciddi problemlerin olmadığından dem vurabilirsiniz.

İlk Olarak Eşinize Ulaşmıyorsunuzdur

Mutlu bir evlilikte eşiniz bir numara olmalı ve çocuklar varsa o zaman birden fazla bir numaranız var demektir. Ancak evliliğiniz bittiyse veya bitme yolundaysa, herhangi bir şeyi yapmak için ilk tercihiniz eşiniz olmayacaktır.

Örneğin şu sorulara hemen cevap verin:

  • İyi bir haber aldınız. Kimi ararsınız?
  • Kötü bir durumdasınız. Kime dönersiniz?
  • Bedava tatil kazandınız. Kiminle gitmek istersiniz?

Eğer tüm sorular için eşinizi seçtiyseniz, endişe edecek bir şey yok. Ancak seçmediyseniz, bu ciddi bir endişe sebebi. Eşiniz listenin en üstünde olmalıydı ancak onu listenin en dibine attınız.

Yalnız Hissediyorsunuz

Evlilikte hissetmemeniz gereken en büyük duygu yalnızlıktır. Her gün her şeyden daha fazla sevdiğiniz bir insanla birliktesiniz. Birlikte yaşıyor, hayattaki her şeyi paylaşıyorsunuz. Eğer ilişkinizde yalnız olduğunuzu hissetmeye başlarsanız, bu kötü bir şeylerin olduğunun işareti olur.

Belki eşinizle bir şeyler paylaşmak için daha az çekim hissettiğinizden dolayı yalnız hissediyorsunuz. Belki de ayrı çok vakit geçirmek zorundasınız. Evlilikteki en rahatsız edici şeylerden birisi evli değilmiş gibi hissetmektir. Evliliğinde yalnızlık çeken pek çok insan gerçekten yalnızmış gibi davranmaya başlar. Hemen başka insanlar ile flört etmeye başlamazlar ama bu bile olabilir. Demek istediğim, günlük yaşamlarında bekarmış gibi davranmaya başlayabilirler. Örneğin ne isterseniz yaparsınız, finansal kararları kendi başınıza vermeye başlarsınız ve sadece kendinizi düşünürsünüz.

Bu nedenle şimdi iyice düşünme ve eşiniz yanınızda olduğunda tamamlanmış gibi hissediyor musunuz öğrenme zamanı. Yoksa evliliğinizde yalnız mı hissediyorsunuz?

Daha Az İletişim Kuruyorsunuz

Mutlu ilişkilerde çiftler genelde birbirleri için zaman yaratırlar ve böylece günlerine dair veya başka şeylere dair sohbetleri olur. İletişim ilişkide temeldir ve genelde iletişimin tartışmaktan kaçınmak ve her şeyi barışçıl şekilde çözmek için gerekli olduğunu sansak da, burada günlük iletişimden bahsediyorum. Gün içinde ne yaptığınız, iş yerinde yaşadığınız şeylere dair paylaşımlarınız, endişe ettiğiniz bir konuda eşinize söyledikleriniz buna dahil.

Evlilik başarısız olduğunda, daha az iletişim kurmaya başlarsınız. Özellikle de tartışmalardan başka birbirinizle konuşma sebebiniz kalmaz. İkiniz de bir diğerinin söylediği ile ilgilenmezsiniz ve bu nedenle aranızda birbirinizle konuşmamanızı gerektiren yazılı olmayan bir kural oluşur. Deneyimlerin ve duyguların paylaşımı da bu nedenle bitmeye başlar. Eğer bu durumu hemen fark etmezseniz işler kötüye gidebilir.

Ayrı Olarak Çok Zaman Geçirirsiniz

Elbette bazı çiftler çok bağımsız yaşamayı severler ve bazen de iş gibi konular araya girebilir ve bu nedenle birlikte pek vakit geçiremeyebilirsiniz. Ancak evlilikte tipik olarak insanlar vakitlerinin büyük kısmını eşleri ile geçirmek isterler. Bu zaten evlenmenizin sebebi değil midir? Sağlıklı evliliklerdeki insanlar haftada 3 defa dışarı çıkmazlar belki ama çoğu akşam yemeğini birlikte yerler, birlikte TV izlerler ve haftasonlarını birlikte geçirirler.

Eşinizle konuşmak ve onunla vakit geçirmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle eşinizle pek vakit geçirmediğinizi fark etmeye başlarsanız, bu ilişkinizin parçalanmaya başladığı anlamına gelebilir. örneğin bazı çiftler evde olmalarına karşın akşam daima farklı odalarda otururlar ve yatakta beraber yattıkları zaman haricinde partnerleri ile kaliteli zaman geçirmezler.

Elbette hepimizin zaman zaman kendimize ait bir zamana ihtiyacı olur. Ayrı geçirilen zaman da önemli. Ancak bu düzenli bir hale gelmemeli. İkiniz de mümkün olduğunca birlikte vakit geçirme peşinde olmalısınız.

Onun Hakkında Her Şey Sizi Sinirlendirir

Eskiden tatlı ve güzel bulduğunuz özellikleri artık onlara bağırmak istemenize sebep olur. Bu birden sizi gerçekten rahatsız edecek şekilde güldüğünü fark etmenizden kaynaklanmaz. Esasında onlara kızgın olmanıza sebep olan daha derin konuların işaretidir.

Sebebi olmaksızın hakaretlere başlayabilirsiniz ve o da sizi rahatsız edecek şeyleri bilerek yapmaya başlayabilir. Bu özellikleri geçmişte onu sizin için çekici yapmıştı ancak artık bunları garip bulduğunuzu fark etmek de garip gelebilir.

Evlilikte artık çok zayıf bir noktadaysanız muhtemelen eşinizin yaptığı her şey size rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Eğer bu oluyorsa, evliliğinizin sonuna doğru yaklaştığından neredeyse emin olabilirsiniz.

Ancak yaşamımızın bazı noktalarından her şeyden ve herkesten rahatsızlık duyduğumuz dönemler olabileceğini unutmayın. Bazı günler sadece kendimizle başa çıkmaya gücümüz olur. Fakat bu sadece bazı günlerde olmalı. Eğer eşiniz sizi uzun vadeli olarak rahatsız ediyorsa, konu daha ciddidir.

Gerçekten Mutsuzsunuzdur

Eşinizi ve kendinizi tanıyorsunuz ve bu nedenle ikinizin de bu durumdan gerçekten mutsuz olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bir an durup da düşününce uzun süredir mutsuz olduğunuzu fark edebilirsiniz ancak bunu fark ettiğinizde artık geri dönüşü yoktur.

Evlilikte sadece bir taraf mutsuz olabilir ancak genelde iki taraf da mutsuz olur. Bu daha sonra bir kişiden diğerine geçen negatif enerji döngüsü oluşturur ve ikiniz de bunu yok etmenin tek yolunun evliliği parçalamaktan geçtiğini bilirsiniz.

Hangi Sonuca Vardınız?

Yukarıdaki evliliğe dair 10 işareti okuyup düşündükten sonra artık evliliğinizin tehlikede mi yoksa güvende mi olduğunu söyleyebilirsiniz.

Eğer yukarıdaki noktalarla bir bağlantı kuramadıysanız, evliliğinizde sorun yoktur ve ilişkinizden keyif almaya devam edebilirsiniz. Eğer bazı noktalarla ilişki kurduysanız ancak hepsi size uygun değilse, evliliğiniz yavaşça bozulmaya başlamış olabilir ancak işleri tekrar yoluna koymak için hala vaktiniz olabilir. Eğer tüm noktalar size uygunsa, üzgünüm ki evliliğinizin sonuna çok yaklaştığınıza dair işaretler var demektir.

Hangi Adımı Atmalı?

Eğer evliliğinizin sonuna yaklaştığını fark ettiyseniz veya daha kötüye gittiğine dair işeretler varsa, durumu düzeltmek için eyleme geçmelisiniz.

Kendinize sormanız gereken ilk ve en önemli soru ise şöyle:

İlişkiyi toplamak mı istiyorsunuz yoksa ayrılmak mı?

Bu gerçekten ağır bir soru ve bunu okurken cevaplamanızı beklemiyorum. Eğer emin değilseniz daima güvendiğiniz insanlara da sorabilir veya ilişkinizin pozitif ve negatif yönlerini listeleyebilirsiniz. Fakat gerçekten ilişkide kalıp kalmayacağınızı düşünmeniz gerekiyorsa muhtemelen kalmamanız gerektiğini de belirtmek gerek.

Ayrılmaya Karar Verdiyseniz Ne Yapmalı?

  • Boylu boyna düşünün. Sizi mutsuz bir evlilik içinde kalmaya ikna etmeye çalışmıyorum ancak tüm yaşamınızı bu kişiyle geçirmek istediniz ve bu nedenle iyi düşünmeniz gerekli.
  • Güvendiğiniz arkadaş ve aile bireyleri ile konuşun. Güvendiğiniz ve öneri alabileceğiniz kişilerle konuşmanız önemli. Bazı iyi tavsiyeleri olabilir ve en önemlisi de eşinizle ayrılmak için konuşmanız gerektiğinde size destek olabilirler.
  • Eşinizle konuşun. Özellikle evli insanlar ayrıldıklarında işler biraz kötüye gider. Fakat bir noktada bu kişiyi sevmiş olduğunuzu unutmayın. Ona karşı açık olun ve ayrılmak istediğinizi söylerken kibar olun.
  • Ayrılın ve ardınıza bakmayın. Evliliği sona erdirirken bu durum kalbinizi kıracak ancak mutlu olmayı hak ettiğinizi ve evliliğinizin sizi bundan geri tuttuğunu unutmayın.

Kalmaya Karar Verdiyseniz Ne Yapmalı?

  • Eşinizle konuşun. Eşiniz muhtemelen evliliğinizin şu anda iyi durumda olmadığının farkında olacaktır ve bu nedenle onunla konuşmanız gerekli. O da muhtemelen sizinle aynı aşamalardan geçiyor. Onunla konuştuğunuzda ikiniz de başka bir insanın yargılamalarının olmadığı ve dürüst olabileceğiniz bir yerde olun. Ayrıca konuşmanız pozitif şekişlde bitmeli ve ikiniz de evliliği daha ileri taşımak için çalışmaya gönüllü olmalısınız.
  • Birlikte terapiye gitmeyi önerin. Profesyonel bir terapist ile görüşmek evlilik problemlerini çözmede mucizeler yaratabilir. Bu özellikle de birbirinize karşı tartışma başlatmadan dürüstçe konuşmakta zorlanıyorsanız işe yarar. Terapist ikinizin de evliliğinizin neden bu hale geldiğini açıkça görmenize yardımcı olabilir. Ayrıca terapiste sadece birlikte değil, ayrı ayrı gittiğiniz zamanların olması da işe yarayabilir.
  • Eşinize karşı kibar olun ve onun da aynısını yaptığından emin olun. Bu gerçekten basit görünse de işe yarar bir öneridir. Eşinize söylediğiniz şeyler konusunda dikkatli olmaya odaklanmalısınız. Negatif bir şey söyleyecek gibi olursanız, ondan biraz uzaklaşın. Daha kibar olmak için çaba gösterdiğiniz zaman kendi eylemlerinizi daha fazla fark edeceksiniz ve daha az tartışma olacaktır. Özellikle de ikiniz de aynı şeyi yapıyorsanız.
  • Daha romantik olun ve buluşmalar ayarlayın. Evliliğinizdeki daha büyük problemleri çözünce buna odaklanabilirsiniz. İlişkinizi tekrar ilk aşamalarına döndürmeniz gerekli. Birlikte dışarı çıkın, romantik olun ve birbirinizi mutlu etmeye çalışın. Eğer ikiniz de daha romantik olmak için çaba gösteriyorsanız, ilişkinizin daha eğlenceli ve keyifli hale geldiğini fark edeceksiniz.

Sonuç Olarak

Bu makalenin evliliğinizin sonuna yaklaştığını görmeniz konusunda size yardımcı olduğunu umuyorum. Fakat böylesi bir durumda nasıl devam edeceğinizi belirlemek tamamen size kalmış ancak sevmek ve sevilmek için mükemmel bir insan olduğunuzu bilin.