Telefonlarımıza yıllar içinde giderek daha fazla bağlandık ve hepimiz onlarla bu kadar çok vakit geçirdiğimiz için suçluluk hissediyoruz. Ancak partneriniz telefonuna size gösterdiğinden daha fazla ilgi gösterirse, bu size kendinizi değersiz hissettirebilir. Sosyal medyada dolaşmak onun için sizinle bir sohbeti sürdürmekten daha önemli hale mi geldi?

Başka birisiyle konuştuğunu ve bu nedenle telefonuyla çok ilgili olduğunu düşünebilirsiniz. Elbette bu doğru olabilir ancak hemen bu sonuca varmanıza da gerek yok. Partnerinizin sürekli telefonda olmasının pek çok sebebi olabilir.

Başka Biriyle Konuşuyor Olabilir

Sevdiğiniz vaktini telefona ayırdığında aklınıza gelen ilk sonuç muhtemelen bu olacaktır ve bu nedenle önce bu seçeneğe bir göz atalım. Başka birisiyle konuşuyor olabilir.

Ancak birisinin sizi aldatması durumunda gösterdiği davranışlar ile telefonunu kullanmayı bırakamayan veya anlamsız şeylere bakıp duran insanların davranışları arasında büyük farklar var.

Eğer gerçekten başka birisiyle konuştuğundan endişe ediyorsanız, aşağıdaki işaretlere bakın ve bunların doğru olup olmadıklarını kontrol edin. Eğer işaretler gerçekten mevcutsa, daha fazla araştırma yapmak gerekebilir.

Telefonuna karşı aşırı koruyucudur

Eğer erkek arkadaşınız veya kocanız sizi aldatıyorsa ve başka birisi ile görüşüyorsa, bu yeni kadınla mesajlaşırken muhtemelen gelip de sizin karşınıza oturmayacaktır. Eğer telefonuna karşı bir anda koruyucu hale geldiyse, sizden gizlemek istediği bir şey olabilir.

Telefon çağrılarını sizden uzakta açar

Telefonu çalınca kalkıp sizden uzağa gidiyorsa veya siz çevredeyken telefonu meşgule atıyorsa, bu başka birisiyle konuştuğunun işareti olabilir. Ne konuştuğunu veya kimle konuştuğunu duymanızı istemiyor olabilir.

Kimle konuştuğunu sorduğumuzda garip davranır ve mırıldanır

Telefonunu çok kullandığını fark ederseniz normal tepkiniz ne yaptığı ve kimle konuştuğunu sormak olur. Eğer saklayacak bir şeyi yoksa, konunun ne olduğunu size söyleyecektir. Eğer garip davranışlar sergilerse veya doğrudan bir cevap vermezse, sizden bir şey gizliyordur ve endişe etmeniz hiç de haksız değildir.

İşiyle İlgili Ciddi Konular Olabilir

Pek çok insan telefonunu düzenli olarak işi için kullanır. Özellikle kocanız veya erkek arkadaşınız iş arkadaşları veya patronu ile iletişimde kalmak zorundaysa bu durum gerçek olur. Yeni bir işe başladıysa veya serbest bir çalışansa bu durum yine geçerli olabilir. Müşterilerle sürekli iletişimde kalması gerekir.

Bu konuda yapacak pek bir şey yok ve partnerinizi bu kadar sıkı çalıştığı için desteklemelisiniz. Bu duruma karşı size öncelik vermiyormuş gibi görünse de anlayışla yaklaşmalısınız.

Buna ek olarak, partneriniz normalde o kadar sıkı çalışabilir ki, boş zamanı olduğunda sizinle konuşmaya çalışmayabilir. Bu sırada tüm arkadaşları ve ailesi ile bağlantıda kalma çabası gösterebilir. Bunu da bir noktaya kadar anlayışla karşılamalısınız. Ancak sizinle konuşmak yerine vaktinin çok büyük kısmını arkadaşları ile telefonda geçiriyorsa, bu can acıtabilir. Bununla savaşmanın en iyi yollarından birisi aile ve arkadaşlarıyla birlikte gerçek hayatta buluşmayı önermek. Böylece herkes herkesle vakit geçirir.

Partnerinizin telefonda geçirdiği zamanı azaltmaya çalışmanın bir diğer yolu ise onun işi konusuna biraz dahil olmak. Bazı işler konusunda ona yardımcı olacak telefonda veya internette geçirdiği zamanı azaltabilirsiniz. Bu hem ona yardımcı olur hem de ikinizin birlikte çalışacak olmasından dolayı sizi daha yakın hale getirir.

Telefonuna Bağımlı Olabilir

Amerikan Bağımlılık Merkezi’ne göre, akıllı telefon bağımlılığı henüz resmi olarak bir ruh hastalığı olarak kabul edilmese de, kumar bağımlılığı ile karşılaştırılıyor. Partneriniz gerçekten telefonuna bağımlı olabilir.

Eğer telefonunu bir başkası ile konuşmak için kullanmadığından veya işi için kullanmadığından eminseniz, sebebi bu olabilir. Eğer sosyal medyada amaçsızca dolaşırken veya oyun oynarken onu bulursanız, bu iyi bir şey gibi görünebilir çünkü zararsız bir şey yapıyordur. Ancak yine de sizin yerinize başka bir şeyle ilgilenmesi can acıtabilir.

Telefon bağımlılığının işareti olan şeyleri ortaya çıkaran bazı sorular aşağıda. Eğer işaretlerin bazıları partneriniz için geçerli olurlarsa, telefonunu ne kadar kullandığını ona sormak ve bunun ne kadar sağlıksız olabileceğini söylemek faydalı olabilir.

  • Bildirim gelmese bile telefonunu kontrol edip duruyor mu?
  • Çevresinde olup bitenin farkına varmayacak kadar telefonuna odaklı mı?
  • Telefonu bırakmasını söyleyince kızıyor mu?
  • Telefonuna ne kadar vakit harcadığını fark etmiyor mu? Vakit algısı kayıp mı oluyor?

Bu Probleme Dair Ne Yapmalı?

İlk yapmanız gereken şey partnerinizle iletişime geçmek.

Telefonda bu kadar çok vakit geçirmesinin size nasıl hissettirdiğinden bahsedin. Eğer ona karşı gerçekten dürüst olursanız ve bu konuda yaşadığınız acılardan bahsederseniz, bunun sizi ne kadar etkilediğini fark edebilir.

Tüm erkeklerde olduğu gibi, onu suçlamaktan kaçınmak en iyisi. Bu nedenle ona yanlış yaptığını söylemek yerine sadece sizin hissettiklerinizden bahsedin. Günün sonunda sizi mutlu etmek için çaba göstermeye başlayabilir.

İkinci olarak, ikinizin de gün içinde telefonsuz vakit geçirme zamanınız olabilir. Birlikte oturun ve telefon için en çok zamanı ne zaman harcadığınızı konuşun. Örneğin pek çok insan sabah uyanır uyanmaz ilk olarak telefonunu kontrol eder. Başkaları için akşam yemeğine çıktıklarında bu geçerli olabilir.

Eğer telefonsuz zaman yaratırsanız, herhangi bir dikkat dağıtıcı olmadan birbirinize odaklanabilirsiniz.

Son olarak, telefonda daha az zaman geçirmek için kullanabileceğiniz araçlar var. Örneğin şu anda iPhone’larda uygulamalara zaman sınırı koyarak belli bir süreden sonra kullanmanıza engel olmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bununla birlikte apple cihazlarında her haftanın sonunda telefonunuzda ne kadar zaman geçirdiğinizi gösteren bir rapor almak mümkün. Android cihazlarda da bu takibi sağlayacak uygulamalar illa ki vardır.

Bunun yanında partnerinizi bir mücadeleye davet edebilir ve kimin hafta boyunca telefonunda en az vakti geçireceğini görmek isteyebilirsiniz. Bunu bir mücadele haline getirirseniz, kendini o kadar da saldırı altında hissetmez. Onun telefonda geçirdiği aşırı zamanla savaşmak için gerçekten iyi bir yol. Daha az negatif ve daha fazla pozitif.

Sonuç Olarak

Telefon kullanmak hepimizin yaptığı bir şey olsa da, bunun ilişkileri tehlikeye atmadığından emin olmak önemli. Bu nedenle umuyorum ki bu makale partnerinizin telefonda geçirdiği vakit nedeniyle size olan ilgisizliği konusunda yardımcı olacaktır.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr