Bazen doğrudan “hayır” demek istemeyiz. Bir arkadaşınız Cuma akşamı dışarı çıkmayı önerdi diyelim. Bunu çok istiyorsunuz ancak sabah erken kalkacaksınız ve işleri biraz sakin tutup kendinize ait hak ettiğiniz zamanı elde etmek ve hiç bir şey yapmamanın güzel hissine kapılmak da istiyorsunuz. Gitmek istediğiniz için mi boyun eğeceksiniz yoksa arkadaşınız istiyor diye mi?

Bazen gerçekten hayır demek içinizden geçer ancak bunu demeye korkarsınız. Meslektaşınız bir projede yardım ister, bir arkadaşınız eşya taşımada yardım ister ve bu tip şeyler sık sık olur. Karşıdaki kişinin nasıl tepki vereceğini bilmediğinizden ve hayıra vereceği tepkinin kötü olma ihtimalinden dolayı bunlara evet dersiniz.

Başkaları tarafından sevilmeyi istemek hepimizin anlayabileceği bir şey ve bunda yanlış bir şey yok ancak kendi benliğinizden, kim olduğunuzdan ve sizi mutlu eden şeylerden feragat ediyorsanız, bir adım geri atmanın vakti gelmiş demektir.

Çok meşgul, stresli veya alakasız olsanız da birisine hayır demekten korkmak ve bunun sizi bencil yapacağını düşünmek çok yaygın bir şey. Hayır demek evet demek kadar önemli. Aradaki fark, kendinize karşı dürüst olmaktır.

Eğer daha fazla hayır demeniz gerektiğini biliyorsanız ancak başka insanların sizi nasıl algılayacaklarından endişe ediyorsanız korkmayın. Saygı ve kolaylık ile hayır demenin de bir sanatı var.

Hayır Demeyi Pratik Edin

Hayır demek için iyi bir sebebiniz olmasına gerek yok ancak yine de korkuyorsanız biraz pratik yapmak işinize yarayacaktır.

Geçmişte karşınıza çıkmış durumları düşünün ve kibarca hayır demek için kendi kendinize denemeler yapın. Bu kelimeyi yüksek sesle ona aşina olana ve rahatça söyleyene kadar tekrar edin.

“İyi bir şey gibi görünüyor ancak yapacak zamanım yok”, “beni düşünmen çok güzel ancak şu anda daha fazla sorumluluk alamam” gibi cümlelere benzer cümleler kurun.

Takdir Ettiğinizi Gösterin

Hayır demenin endişe yaratan en büyük noktalarından bir tanesi, yardım isteyen kişiyi gücendirmektir. Başka insanın sizden bir iş istemesi veya vaktinizi almayı istemesi oldukça cesaret isteyebilir ve bu nedenle takdirinizi göstermelisiniz. “Beni düşünmeni takdir ediyorum ancak bugün yapamam” gibi şeyler söyleyerek “hayır, yapamam” cümlesinden çok daha sevgi dolu bir şekilde kişiyi reddedebilirsiniz.

Hayır Derken Açık Olun

Bazen gerçekten bir şeylere katılıp katılmayacağımız konusunda emin olamadığımız anlar olur ancak hayır demek isterken onun yerine belki demek kendimizi ifade etmenin sağlıksız bir yoludur. Diğer kişiye bize aynı soruyu daha sonra sorma fırsatı yaratır. İstedikleri şeyi yapmayacağınız insanlara umut vermek onun için de adil değildir. Bundan kaçınmak için cevabın hayır olduğundan emin olun. Bunu yapabilmek için “Teşekkürler ama reddetmek zorundayım” gibi cümleler kurun.

Referans Verin

Eğer birisi sizden bir proje için yardım isterse ancak zamanınız yoksa, bu görev için iyi olabilecek başka birisini önerin. “Takvimim çok dolu ancak bu iş için mükemmel olan şu kişiyi tanıyorum” gibi şeyler söyleyebilirsiniz.

Gerekliyse Açıklama Yapın

Eğer ifadenize yardımcı olacağını düşünüyorsanız neden hayır dediğiniz konusunda karşıdaki kişiye bir açıklama yapın. Açıklamalar genelde sahte sebepler olarak algılanırlar ve yalan söylemek asla iyi bir seçenek değildir. Bu nedenle açıklama yapmak istemezseniz sadece hayır deyin. Eğer başka öncelikleriniz olduğu için hayır diyorsanız ve karşıdaki kişiyi bu konuda bilgilendirmeniz gerektiğine inanıyorsanız onları bilgilendirin ancak bunu kısa tutun.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr