Herkes, bir gün hazır hissettiğinde doğal yollarla kolayca çocuk sahibi olabileceğini düşünür. Ancak, günümüz şartlarında, dünya üzerindeki kısırlık vakalarının sayısı her geçen gün artarken; ebeveyn olmak isteyen çiftler, çareyi tüp bebek tedavisinde bulmaya başladı. Üreme teknolojilerindeki ilerlemeler, artık çok daha fazla çiftin çocuk sahibi olmasını sağlamaktadır.

Yine de doğurganlık, tüp bebek tedavisi ve doğurganlık tedavileri hakkında bilmeniz gereken ama çok fazla konuşulmayan şeyler de vardır. Bu alanda uzmanlaşmış doktorların, yumurta ve spermi vücudun dışında, laboratuvar ortamında birleştirmesi ve oluşan embriyoyu anne rahmine yerleştirmesi prensibi üzerine dayalı olan tüp bebek tedavisi hakkında belki de daha önce duymadıklarınızı öğrenmeye ne dersiniz? Doğal yolla gebelik elde edemediyseniz ve tüp bebek tedavisi olmaya karar verdiyseniz, bu 10 maddeyi bilmek, bu süreçte işinize yarayabilir!

Üremeye Yardımcı Tedaviler

Yukarıda da söylediğimiz gibi; toplumda ve dünya genelinde gideren artan kısırlık oranı ile aynı oranda artan yardımcı üreme teknolojilerindeki başarı oranları, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Anne ve baba adayının doğurganlığını arttırmayı hedefleyen yardımcı üreme teknolojileri arasında en çok tercih edilen yöntem ise tüp bebek tedavisi olmaktadır.

Anneden alınan yumurta ve babanın sperminin vücudun dışında döllenip, ardından oluşan kaliteli embriyolardan 1 ya da 2’sinin anne rahmine transfer edilmesini içeren tüp bebek tedavisinde başarı; anne yaşı ve hem anne hem de babanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle ilk kez yapılan denemelerde, gebelik oluşmayabilir ya da oluşan gebelikler düşükle sonuçlanabilir.

Bu gibi durumlarda, tedavinin olumsuz sonuçlanmasına neden olan faktör tedavi edilmeli ve yeni bir tedavi denenmelidir. Bir bebek sahibi olmak için tüp bebek tedavisi gibi üremeye yardımcı tedavi seçeneklerine başvuracak bir çiftin, bu süreçte nelerle karşılaşabileceğini bilmesi önemlidir. Gelin isterseniz, tüp bebek tedavisi hakkında her zaman konuşulmayan gerçeklere birlikte bir göz atalım…

1.Sonuçlarda Başarı Garanti Edilmez

Bir süredir denemenize rağmen doğal yolla çocuk sahibi olamadınız ve tüp bebek tedavisi olmaya karar verdiniz. Pek çok çift, daha ilk denemede tüp bebek tedavisinde başarılı olacağını düşünerek işe koyulur ama gerçekler her zaman böyle olmayabilir. Bir tüp bebek tedavisi, hiçbir zaman %100 başarı şansı vermez.

Tüp bebek tedavisi ile elde edilecek gebelik şansı; kadının yumurtasının kalitesine, kadının yaşına ve çiftlerin her ikisi için de pek çok özel faktöre bağlı olacaktır. Anne yaşının 35 yaşın altında olduğu çiftlerin ortalama %40’ı canlı doğum oranına sahiptir. Buradaki başarı oranları, annenin yaşı ilerledikçe daha da azalmaktadır.

2. Tedavi Uzun Bir Süreç Gerektirebilir

Bir kadının regl döngüsü ortalama 28 gün sürmektedir ancak tüp bebek tedavisinde bir döngü, bundan daha uzun bir süre alabilir. Daha önce tüp bebek tedavisi olan çiftler, genellikle insanların tedavinin ne kadar zaman aldığının farkında olmadıklarını söylüyor. Çiftler, anne adayının regl döneminin başladığı gün bir uzmanla görüşmeli ve 2-3.günlerde de ultrason muayenesi olmalıdır. Tüp bebek tedavisi süreci de bundan sonra başlamaktadır.

3. Ruhsal Sağlığınızı Etkileyebilir

Tüp bebek tedavisi gibi uzun ve zorlu bir süreç ile uğraşmak stresli bir olaydır. Bu nedenle, tedaviye başlayan çiftlerde depresyon ve anksiyete ile sık sık karşılaşılmaktadır. Uzmanlar, hastaların zihinsel sağlıklarını korumak için bu süreçte bir terapistten yardım almalarını önermektedir.

4. Yeni Bir Çocuk Sahibi Olmak İçin De Tedavi Gerekebilir

Birçok çift, bir kez doğal yolla gebelik elde ettiğinde, bunun her zaman böyle olacağını düşünür; ancak, durum her zaman böyle değildir. Daha önce bir ya da daha fazla çocuk doğurmuş bir kadın, doğal yollarla yeniden hamile kalamayabilir. İkinci ve daha sonraki doğumlarda, yaş ve sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak doğurganlık durumu da değişebilir ve daha sonraki gebelikleriniz için bir tüp bebek tedavisine ihtiyacınız olabilir.

5. Çocuk Fikrini Erkenden Düşünmeye Başlayın

Zaman içinde, bir kadının yumurtalarının kalitesi azalır ve bu da hamile kalmasını zorlaştırır. Bu nedenle, bir çocuğa hazır olup olmadığınızı düşünmek için mümkün olduğunca erken davranmalısınız. Yirmili yaşlarının ortalarındayken, bir kadın bebek sahibi olma fikrine sıcak yaklaşmayabilir ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde gebe kalmak giderek zorlaşabilir.

6. Tedavi Düşündüğünüzden Daha Yaygın

Her çift, bir uzmana göründüğünde ve kısırlık sorunu ile karşı karşıya olduğunu öğrendiğinde, buna fazlasıyla üzülür ve şaşırır; ancak, tüp bebek tedavisi olan çiftlerin sayısı düşündüğünüzden daha fazladır. Dünya genelinde, her 8 çiftten 1’i hamile kalmakla ilgili sorunlar yaşamaktadır.

7. Gülmeyi Unutmayın

Tüp bebek tedavisi süreci, sinir bozucu anlarla dolu olabilir ancak her ne olursa olsun gülmeyi unutmamalısınız. Gülmek ve üzerinizdeki stresi azaltmak, tedavide başarı şansınızı da olumlu etkileyecektir.

8. Tedavi Babayı Da Etkiler

Tüp bebek tedavisi ile ilgili tıbbi prosedürlerin çoğu ile uğraşması gereken taraf anne adayı olsa da, babalar da bu süreçle yakından ilgilidir. Sürecin duygusal yönü, erkekler için göz ardı edilse de, onlar da bu süreçten fazlasıyla etkilenmektedir.

9. Gebelik Testi Sonucu Sizi Rahatlatmayabilir

Tedavinin sonunda gebelik testi yapıp da pozitif bir sonuç ile karşılaşsanız bile, bu endişelerinizin sonlanmasını sağlamayacak. Şimdi de, sizi bambaşka bir süreç bekliyor ve bebeğiniz dünyaya gelene kadar, endişeleriniz her geçen gün artabilir.

10. Sonuç Buna Değer

Tüp bebek tedavisi pahalı, duygusal olarak zorlayıcı ve korkutucu görünse de, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda buna değdiğini anlayacaksınız.

 

Kaynak: Bülent Tıraş