Herkesin özellikle de sevdikleri oyuncular söz konusu olduğunda onların yer aldıkları en iyi filmler konusunda fikri vardır. Ancak arka arkaya birbirinden iyi filmlerde oynamak çok fazla oyuncunun başarabildiği bir şey değil.

Sevdiğiniz ve başarılı bulduğunuz bazı oyuncular bu listede yer almıyor olabilir. Çünkü en büyük isimler bile peş peşe iyi filmlerde oynamayı başaramayabiliyorlar. Genelde yer alınan 3-4 iyi filmin ardından başarısızlık gelebiliyor.

Bu listede yer alan on ismin bunu şans, yetenek ya da her ikisi sayesinde mi kazandıklarını bilmiyoruz. Ancak seçtiği filmin iyi olmasıyla birlikte iyi bir oyuncunun oynadığı filmi de seviye olarak yükselttiği kesin. Ancak iyi oyuncuların yanı sıra ortalama bir oyuncunun da birbiri ardına iyi filmlerde oynaması mümkün oluyor.

Bir oyuncunun arka arkaya yer aldığı beş ayrı filmde beş farklı karakterleri canlandırmak ve bunu başarılı bir şekilde yapmak övgüyü hak eden bir durum. Bu nedenle listede yer alan bazı oyuncular sizi şaşırtabilir.

1- John Cazale

John Cazale, bu listenin en başında yer almayı hak eden bir oyuncu. Kısa süren oyunculuk kariyerinde Cazale sadece beş filmde yer alsa da bu filmlerin her biri günümüzde birer klasik sayılıyor.

Yayınlandıkları dönemde En İyi Görüntü ödülüne aday gösterilen bu beş filmin üç tanesi ödülü kazanmayı başarıyor. Cazale’nin ölümünden sonra yayınlanan altıncı filmi de başarılı oyuncunun en iyi işlerinden biri olduğu düşünülüyor. Cazale kuşkusuz ki hayatı boyunca sadece iyi işlere şans vermiş ve bu nedenle de yeteneğiyle her filmde kendini göstermeyi başarabilmiş.

Cazale’nin beş filminden her birine oyuncunun katkısı çok büyük oldu. Hem kendine güvensizlik hissini hem de güveni aynı tutkuyla karakterlerinde yansıtan oyuncu, bu karakterlerinin her birinin unutulmaz olmasını sağladı. Efsanevi oyuncunun kariyeri boyunca yer aldığı filmler şu şekilde oldu:

1) The Godfather – 1972
2) The Conversation – 1974
3) The Godfather Part II – 1974
4) Dog Day Afternoon – 1975
5) The Deer Hunter – 1978

2- Marlon Brando

Marlon Brando’nun sinema dünyasına girişi birbirinden iyi filmlerle olurken sonrasında çektiği filmlerle başarısını devam ettirmişti. Özellikle 1950’li yıllarda kariyerinde altın çağını yaşayan Brando, metot oyunculuğu ile öne çıkan oyunculardan biriydi.

Sonraları oyuncu olarak önceden yarattığı imajı yıkmaya çalışan Brando, kariyerinin ilerleyen dönemlerinde de ortaya iyi işler çıkarmış olsa da her zaman peş peşe klasik sayılabilecek filmlerde oynamayı başaramadı. Özellikle de ilerleyen zamanlarda Hollywood ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle eski ününü kaybeden Marlon Brando’nun 1950’li yıllarda çıkardığı en iyi beş film şunlar oldu:

1) A Streetcar Named Desire – 1951
2) Viva Zapata! – 1952
3) Julius Caesar – 1953
4) The Wild One – 1953
5) On The Waterfront – 1954

3- Ingrid Bergman

Hollywood’un altın çağı ruhunu yakalayabilmiş isimlerin başında Ingrid Bergman geliyor. Karizması ile hem kırılganlığı hem de kuvveti kolaylıkla yansıtabilmiş olan İsveçli oyuncu, dünya çapında herkesin sevgisini kazanmış bir isimdi.

Genelde Casablanca’yla ölümsüzleştirilen Bergman’ın yer aldığı pek çok başarılı film bulunuyor. Ancak Casablanca, Bergman’ın star olma yolunu açtığı için ayrı bir önemi bulunuyor.

Sonraları Amerikan seyircisinin gözünden düşmüş olsa da Bergman, rol aldığı filmlere kendini adamaktan vazgeçmedi. Bergman’ın en iyi beş filmi ise şu şekilde:

1) Dr. Jekyll and Mr. Hyde – 1941
2) Casablanca – 1942
3) For Whom the Bell Tolls – 1943
4) Gaslight – 1944
5) Spellbound – 1945

4- Al Pacino

Nesiller boyunca kendinden söz ettiren isimlerden biri olan Al Pacino, oyunculuk kariyerine büyük bir oyuncu olacağını kanıtlayan filmlerle başladı. Başarılı bir kariyeri olacağının işaretlerini en başından beri veren Pacino, pek çok klasik filme imza attı.

Yer aldığı birbirinden güzel filmlerde Pacino’nun yeteneği gözler önüne serilmiş oldu. Pacino, Dog Day Afternoon filminden The Godfather filmlerine kadar farklı karakterleri ve duyguları yansıtabilen usta bir oyuncu. Listede yer alan filmler her ne kadar Pacino’un tek iyi filmleri olmasa da yine de sinema tarihinde en iyi filmler arasında yer alıyor. Pacino bu filmleri mükemmel yaptığı kadar filmler de onun kariyerini ilerletmesinde yardımcı oldular.

1) The Godfather – 1972
2) Scarecrow – 1973
3) Serpico – 1973
4) The Godfather Part II – 1974
5) Dog Day Afternoon – 1975

5- Anatoly Solonitsyn

Trajik bir şekilde kariyeri erkenden sonlanan Anatoly Solonitsyn, arkasında pek çok harika film bırakarak sinema dünyasında ölümsüz oldu. Yönetmen Andrei Tarkovsky ile birlikte çalıştığı filmleri meşhur olmakla birlikte listemizde yer alan beş filmden üçü bu iş birliğinden doğan filmler olarak karşımıza çıkıyor.

Solonityn’nin düşünceli yüzü ve ifadesi, Tarkovsky’nin düşüncelerini yansıtması için mükemmel bir seçimdi. Bu sayede Rus yönetmen diyalogları başarılı bir şekilde aktarabilirken bir yandan da hareketsiz ve sessiz durumlarda da başarılı oluyordu.

Solonitsnyn’in çalıştığı tek yönetmen Tarkovsky değildi. At Home Among Strangers ve The Ascent filmlerinde de başarılı performanslar sergileyen oyuncu, bu filmler sayesinde oyunculuğundaki çeşitliliği yansıtabildi. Yeteneğinin kanıtı olarak ise aşağıda yer alan beş filmi arkasında bıraktı:

1) Solaris – 1972
2) At Home Among Strangers – 1974
3) Mirror – 1975
4) The Ascent – 1977
5) Stalker – 1979

6- Masayuki Mori

Ünlü oyuncu Masayuki Mori, geride mirasını yaşatacak birbirinden iyi filmler bıraktı. Sadece bu listede yer alan beş film bile oyuncunun ne kadar usta olduğunu kanıtlayabilecek nitelikte.

Mori, Roshomon filminde canlandırdığı mağrur bir samuraydan alçakgönüllü bir kahraman olan The Idiot’taki rolüne kadar pek çok farklı karaktere hayat verdi. Kişilikler arasında kolayca geçiş yapabilen Mori, her yönetmenin birlikte çalışmak isteyeceği tarz bir oyuncuydu. 1950’li yılların başlarında yayınlanan beş filmi oyuncunun ne kadar yetenekli olduğunu gösteriyor:

1) Rashomon 1950
2) The Idiot 1951
3) The Lady of Musashino 1951
4) Ugetsu 1953
5) Older Brother, Younger Sister 1953

7- Harrison Ford

Harrison Ford, filmlerinde pek çok farklı karakteri yansıtabilen usta bir oyuncu. Yeteneğine rağmen Ford’un oynadığı en ünlü filmleri gişe için çekilmiş filmler oldu.

Harrison Ford, modern zamandaki bilim kurgu filmlerine büyük katkısı olan bir oyuncu ve oldukça önemli filmlerde oynadı. Bu konuda 1980’ler Harrison Ford için adeta bir altın madeniydi. Popüler kültürün bir parçası haline gelmiş filmlere katkıda bulunan Ford, sinema dünyasının en fazla tanınan isimlerinden bir tanesi. Ünlü oyuncunun art arda çektiği beş iyi film şu şekilde:

1) The Empire Strikes Back – 1980
2) Raiders of the Lost Ark – 1981
3) Blade Runner – 1982
4) Return of the Jedi – 1983
5) Indiana Jones and the Temple of Doom – 1984

8- Charlie Chaplin

Charlie Chaplin’in yer almadığı bir sinema dünyası hayal edilemez. Chaplin, bir filmin nasıl tanımlanacağına dair büyük katkıları olmuş bir oyuncu ve yapımcıdır. 75 yıldan fazla süren kariyerinde Chaplin hem yönetmen hem oyuncu hem besteci ve ikon olarak dünya çapında üne kavuştu.

Chaplin her ne kadar Amerika’dan kaçmasına neden olacak kadar zor zamanlar yaşamış olsa da günümüzde sinemanın çok önemli bir ismi olarak görülüyor. Hem yaratıcı zekası hem de yeteneği sayesinde görüşünü sinemaya yansıtabilen Chaplin, sinemanın en ilham verici isimlerinden bir tanesi. İşte Chaplin’in art arda başarı yakalamış beş filmi:

1) The Gold Rush – 1925
2) The Circus – 1928
3)City Lights – 1931
4) Modern Times – 1936
5) The Great Dictator – 1940

9- Christian Bale

Christian Bale sadece oynadığı karakterlerin değişkenliği ile değil aynı zamanda oynayacağı roller için hazırlanırken gösterdiği özenle bilinen oyunculardan bir tanesi. Özellikle de The Machinist ve Batman Begins filminde oynadığı karakterlerle kendini canlandırdığı karakterlere adadığını görebiliyoruz.

Özellikle 2000’li yıllar Bale için oldukça verimli geçti ve bu tarihlerde şimdiye kadar oynadığı en iyi beş filmde de rol almış oldu. Öyle ki bu filmlerin birinde savaş tutsağı, Vahşi Batı’da bir çiftlik sahibi ve ikonik bir süper kahraman canlandırmak gibi farklı rollerde yer aldı. Bale’ın karakterler arası bu kadar kolay geçmiş olması iyi oyunculuğunun da bir göstergesi. Bale’ın birbiri ardına rol aldığı en iyi beş film şu şekilde oldu:

1) Rescue Dawn – 2006
2) The Prestige – 2006
3) 3:10 to Yuma – 2007
4) I’m Not There – 2007
5) The Dark Knight – 2008

10- Gary Oldman

Gary Oldman oynadığı karakterlerin çeşitliliği ile kendini kanıtlarken en ünlü filmlerinde genellikle kötü karakter olarak yer aldı. 1990’ların başında Oldman, her birini farklı olarak canlandırdığı kötü karakter rolleri ile ilgi çekti.

Bram Stoker’ın Dracula filmindeki rolünden Leon: The Professional’daki acımasız bir karakteri canlandırdığı rolüne kadar pek çok farklı karakteri canlandıran Oldman, oynadığı her bir karakterde farkını ortaya koydu. Oldman’ın kariyerinde peş peşe çektiği şu filmler göze çarpıyor:

1) JFK – 1991
2) Bram Stoker’s Dracula – 1992
3) True Romance – 1993
4) Romeo is Bleeding – 1993
5) Léon: The Professional – 1994