Herkese merhaba! Yine çok güzel ve çok işinize yarayacak bir konu ile karşınızdayım. Kan şekerini dengeleyen 5 besinden bahsedeceğiz. Kan şekerini dengelediğiniz zaman ne olur? Biraz kilo verirsiniz. Aslında, biraz dolaylı yolla olsa da, kilo almamızın nedeni ne? Durdurulamayan iştah! Bu nedenle, küçük ama çok etkili bazı besinlerden birlikte bahsedeceğiz.

Kan Şekeri Dengesi Neden Önemlidir?

Vücudumuzun dengesi, kan şekeri dengesi üzerine kuruludur. Düşük olduğu zaman çok yemek yemek isteriz, yüksek olduğu zaman da bize zarar verir. Hatta, bu ikisi arasındaki gidiş gelişler; yani çok düşüp çok artması da vücuda zarar verir ve iştahı tetikler. Bu nedenle; kan şekerini dengeleyen besinler yediğiniz zaman iştahınız azalır ve bu şekilde kilo vermiş olacaksınız. O zaman başlayalım. Nelerle kan şekerini dengeleyebiliriz? Bu 5 besin hangileri?

1. Yoğurt

Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve lif sayesinde, kan şekerini dengeleme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda, kilo vermemize de yardımcı olur. Bu, çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Yoğurt tükettiğiniz zaman, kan şekerinin birden fırlamasını engeller, yavaş yavaş yükselmesini sağlar. Kan şekeri yavaş yavaş yükseldiği zaman da; acıkmazsınız, kan şekeri hızlı yükselip düşmez ve ani düşüş olmadığı için de, ani açlıklar da meydana gelmez. Dolayısıyla, daha dengeli bir insan haline gelirsiniz ve iştahınızı kontrol edebilirsiniz.

2. Tarçın

Tarçının bu özelliğini artık herkes biliyor, hatta bilmeyeni dövüyorlar! Tarçını, bazı danışanlarım mucize olarak nitelendiriyorum. Aslında, ben onlara en başta “Size, şimdi bir tane su yazıyorum ve bu sizin iştahınızı kapatacak” diyorum ve gerçekten 1 haftanın sonuna geldikleri zaman, “Hocam gerçekten çok işe yaradı, tarçın tüketmediğim günlerde iştahım açıldı” diyorlar.

Tarçının içerisinde “krom” adı verilen bir mineral vardır. Bu da, insülin reseptörlerine bağlanır. Bu şekilde de, kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Kan şekerimiz dengede kalırsa ne oluyor? Acıkmamış oluyoruz. Bu koşulda, bir sonraki öğünü kolaylıkla getirebiliyoruz. Gün içerisinde, mutlaka ya suyunuza ya da çayınıza tarçın eklemenizi öneririm.

3. Protein İçeren Besinler

Protein içeren besinler, kan şekerini dengeler. İçlerinde karbonhidrat olmadığı için, bunları tükettiğiniz zaman kan şekerinizi çok fazla oynatmaz. Kan şekerini oynatmadığı için şekeri dengeler ve uzun süreler acıkmamanızı sağlar. Genelde, et tüketen ya da köfte, tavuk, balık tüketen kişiler, “Et tükettiğim zaman uzun süreler tok kalıyorum ama sebze yediğim zaman, gerçekten hemen acıkıyorum” demesinin nedeni de budur. Bu tür besinlerden sık sık tüketirseniz, gün içerisinde daha az acıkacağınız için kilo almamış olacaksınız.

4. Kefir

Bunu okuyan pek çok kişinin “Ben kefir tüketmem” dediğini duyar gibi oluyorum ama kefir, gerçekten çok sağlıklı. Genelde, lezzetsiz besinler daha sağlıklı oluyor, buna da katılıyorum ama bana sorarsanız, iştahınız çok açıksa ve kilo problemi yaşıyorsanız, damak tadınız biraz daha gelişmiş oluyor. Kefİr gibi besinler, size biraz tatsız gelebilir ama gerçekten çok lezzetli. Sağlıklı beslendiğiniz zaman iştahınız biraz daha geriliyor ve kefir gibi besinleri de sevmeye başlıyorsunuz.

Konumuza gelecek olursak; kefir, içerdiği yararlı bakterileri ile bağırsaktaki bakterileri besler ve iştah kontrolü yapmanızı sağlar. Yine, kan şekerini de dengelediği için gün içerisinde daha az besin tüketmenizi sağlar. Bu da; hem kilo vermenizi hem sağlıklı yaşamanızı hem de bağırsak sağlığınızı korumanızı sağlayacaktır.

5. Yulaf/ Yulaf Ezmesi / Yulaf Kepeği

Hangisini buluyorsanız, onu kullanabilirsiniz. İçerdiği yüksek lif ve protein sayesinde, uzun süreler tok kalmanızı sağlar. Yulaf; daha dengeli bir karbonhidrat grubu olduğu için, kan şekerinizin sakince yükselmesini sağlar. Yani, birden fırlatmaz. Dolayısıyla da; kan şekeri yavaş yükseldiği için, yavaş bir şekilde düşer ve bizi uzun süreler tok tutar. Kan şekerini dengelediği için de, gün içerisinde daha az besin tüketmiş olursunuz. Bu şekilde, hem sağlıklı beslenmiş hem de kilo vermiş olursunuz.

Bu 5 besini hayatınıza mutlaka ekleyin. Bunlar, küçük görünen ama gerçekten çok etkileri olan besinler. Genelde, benim danışanlarım şu koşullarda geliyor, “Hocam, ben çok acıkıyorum”, “Canım tatlı çekiyor”, “Sürekli abur cubur yemek istiyorum” diyorlar. Bir hafta sonra geldiklerinde ise “Hocam, hiç acıkmadım” diyorlar. Nedeni ne? Bu tür besinleri, diyetlerde sıklıkla kullanıyorum ve 3 gün sonra, gerçekten kan şekeriniz dengelendiği için acıkmamaya başlıyorsunuz. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!