Enerjide Düşüş

Düşük testosteron düzeyinin en yaygın etkilerinden birisi yorgunluk. Geçmişte olduğu kadar yüksek enerjiye sahip olmadığınızı hissedebilirsiniz. Veya çok bitkin hissedebilirsiniz.

Pek çok başka şey enerjisizliğe sebep olabilir ve bunlar arasında normal yaşlanma ve depresyon da bulunuyor.

Yeterince uyumak enerji düzeylerinizi arttırmaya yardımcı olabilir. Her gece en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.

Eğer sıradışı bitkinliğiniz için daha fazla yardım gerekliyse doktorunuza danışın.

Cinsel Hayatta Değişimler

Cinsel isteğinizdeki düşüş ve iktidarsızlık düşük testosterondan kaynaklanabilir.

Düşük testosteron düzeyi nadiren daha zayıf ve az sayıdaki ereksiyondan tek başına sorumludur. Kalp hastalıkları ve diyabet gibi diğer tıbbi problemlerin de etkileri olabilir.

Doktorunuza danışın. Eğer düşük testosteron düzeyiniz varsa cinsel isteğiniz tedavi ile daha yüksek hale gelebilir.

Düşünce Bulanıklığı

Düşük testosteron düzeyi zihinsel odaklanma ve hafızanıza da zarar verebilir. Yapacağınız şeyi unutabilirsiniz ve konsantre olmakta zorlanabilirsiniz. Özellikle testosteron düzeyi çok düşükse bu durum ortaya çıkabilir.

Üzüntü ve başka depresyon belirtilerini de hissedebilirsiniz. Yardımcı olması için stresi azaltacak adımlar atın. Meditasyon, yoga, spor ve masaj gibi yöntemleri deneyin.

Ruh Halinde Değişimler

Düşük testosteron sizi aşağı çekebilir ve bu biraz da olabilir, depresyon noktasına kadar da olabilir.

Bazı erkekler gerçekten karakterlerinde değişim yaşarlar. Artık hiç bir şey onları mutlu etmiyor gibi görünür ve keyif aldıkları şeyleri de yapmak istemezler.

Testosteron düzeyleri normale döndüğünde genelde tekrar kendileri gibi hissettiklerini söylerler.

Kaslarda Değişim

Testosteron kas yapımına yardımcı olduğu için düştüğü zaman kas kütlesi ve güç de düşer. Spor yaptığınızda normalde görmeyi beklediğiniz sonuçları göremeyebilirsiniz.

Düzenli egzersiz testosteron düzeylerini tekrar arttırmaya yardımcı olabilir. Spor yaparken büyük kas gruplarını çalıştırmaya dikkat edin ve biraz da ağırlık kaldırın.

Beden Yağlanması

Düşük testosteronda sadece kasları kaybetmezsiniz, aynı zamanda yağ kazanırsınız. Eğer aldığınız kaloriler ile kas yapmıyorsanız ve fiziksel aktiviteye harcamıyorsanız, beden kalorileri yağa dönüştürür.

Sağlıklı beslenin. Kilo vermeye başladığınızda ve yağları kaybetmeye başladığınızda, biraz kas da kaybedebilirsiniz. Eğer aşırı kilolu veya obezseniz bedeniniz siz kilo verdikçe daha fazla testosteron üretebilir. Bu da kayıp kas kütlesini kazanmanıza yardımcı olabilir.

Beden Tüylerinde İncelme

Düşük testosteron sakal, kasık bölgesi tüyleri ve saçlarda, ayrıca kol ve bacaklardaki tüylenmede kayıplara sebep olabilir ancak genelde saçları pek etkilemez.

Bilmeniz gereken şey, testosteron terapisi ve kellik arasında bağlantı olduğudur. Doktorunuz testosteron tedavisinin yan etkileri konusunda sizinle konuşacaktır.

Kemik Kütlesinde Kayıplar

Düşük testosteronun kemik erimesi ile bağlantısı var ve bu rahatsızlık kemikleri zayıflatıyor. Ancak kemik erimesinin başka sebepleri de var ve bu nedenle doktorunuzla konuşun.

Kemiklerinizi sağlıklı tutmak için sigara içmeyin, alkolü azaltın. Ayrıca düzenli spor ve ağırlık kaldırma egzersizleri de fayda sağlar.

Uyuma Zorluğu

Testosteron düzeyleri düştüğü zaman geceleri uykusuzluk ve huzursuzluk çekebilirsiniz.

İyi bir gece uykusu çekebilmek için rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini geliştirin. Haftasonları bile aynı saatte uyuyun ve uyanın. Yatak odanız karanlık, sessiz ve rahat olsun ve onu sadece uyku ve cinsellik için kullanın.

İş Yerinde Problemler

Düşük testosteronun pek çok etkisi, özellikle odaklanma problemleri, ruh hali problemleri ve düşük enerji, işyerinde güçlü kalmanıza engel olabilir.

Eğer iş ve ev hayatınız kötü yönde ciddi şekilde değiştiyse, sebebini bulmak için bir sağlık kontrolü faydalı olabilir. Kan testi testosteron düzeylerinizin düşük olup olmadığını gösterebilir.

Testosteron düzeyiniz düşükse, doktorunuzun önerebileceği testosteron terapisinin yanında sağlıklı yaşam tarzı değişimleri de önemli.