Sigarayı bırakmaya çalışırken stres yönetimi yeteneklerinizin zirvede olmasını isteyeceksiniz.

Büyük efor gerektiriyor ancak sağlığınıza da büyük faydası var. Eğer geçmişte baskı altında hissettiğinizde sigaraya sığındıysanız, artık başka seçeneklere ihtiyacınız olacak.

Aşağıdaki stres karşıtı stratejiler ile başlayın.

Biraz Gevşeyin

Kendinize karşı iyi olun. Bırakmak kolay değil ancak olumlu bir havada olun, yapabileceğinize inanın. Bir şeyi yapabileceğinize inanmak onu yapabilmenin ilk adımıdır. Daha önce denemiş ve tekrar başlamış olsanız bile bunun mümkün olduğunu hatırlayın. Pek çok insan başarılı olmadan önce bir kaç defa denemek zorunda kalıyor.

Kısa Vadeli Sorunları Önceden Çözün

Eğer çok büyük olmayan çeşitli sorunlar varsa bunları sigarayı bırakmadan önce çözün. Örneğin sızdıran sifonu tamir edin. Lavaboyu açın. Stresli konuları olabildiğince ortadan kaldırın.

Dikkatinizi Verin

Sigarayı bırakmanın ilk bir kaç haftası en zorudur. Bu süre içerisinde başka büyük problemleri çözmeye kalkmayın. Uzun vadeli problemleri ilk bir kaç haftanın sonrasına bırakabilirsiniz.

Stres Belirtilerinizi Fark Edin

Stresle ne kadar erken başa çıkarsanız o kadar iyi olur. Böylece sizi çileden çıkarmadan ortadan kalkar. Stres sizi kızgın, kaygını veya üzgün hale getirebilir. Baş ağrıları ve mide bulantıları olabilir veya size iyi gelmeyen gıdaları isteyebilirsiniz.

Keyif Aldığınız Şeyleri Yapın

Ne yapmayı seviyorsunuz? Rahatlamanızı sağlayacak şey o olabilir. Favori müziğinizi dinleyin. Bir komedi filmi izleyin. Köpeğinizi gezdirin. Aile ve arkadaşlarınızla görüşün. Doğada yürüyün.

Hareket Edin

Aktif olmak stresle başa çıkmanın iyi bir yoludur. Size iyi hissettirecek beyin kimyasallarının artmasını sağlar. Herhangi bir egzersiz işe yarar ve düzenli olarak yapmanız tercih edilir. Sigara içmeyen birisi olarak yeni yaşamınızın bir parçası olabilir.

Rahatlayın

Yoga, derin nefes egzersizleri ve meditasyonu denediniz mi? Bunlar odaklanmanızı kolaylaştırabilecek yollardan birkaçı. Sigara isteği geldiği zaman bu yeteneğe ihtiyacınız olacak. Fakat herkeste işe yarayan tek bir teknik yok ve bu nedenle hangisini sevdiğinizi deneyerek keşfetmelisiniz. Eğer mümkünse sigarayı bırakmadan önce bazı stres azaltma tekniklerini öğrenmiş olun.

Yazın

Sessiz bir yer bulun ve 15 dakikayı sizi neyin rahatsız ettiğini yazmakla geçirin. Tekrar okumayın veya düzeltmeyin. Sadece yazın. Sonrasında yazdığınız şeyi yırtıp atın. Yazma eylemi size yeni bir bakış açısı verebilir.

Arkadaşınızı Arayın

Sigarayı bırakmadan önce destek alabileceğiniz aile ve arkadaşlarınızın bir listesini yapın. İşler çok iyi gitmiyor gibi göründüğünde onları arayın. Sosyal destek gerçekten bir fark yaratabilir.

Zorlu Anlar Olabilir

Sigarayı bırakmanın ilk bir kaç günü çok zorlu olacaktır. Neredeyse tüm sigarayı bırakmış olanların yapabileceklerine dair şüphe duydukları anlar olmuştur. Kendinize sık sık şunu hatırlatın: Nikotin yoksunluğu sigara içmediğiniz her gün daha zayıf hale gelir.

Sigara yakmaya direndiğiniz her an, sigarasız hayata bir adım daha yakınsınız.

İlk bir kaç haftalık zorlu dönemi atlattığınızda bile, bazı zorlu anlar olabilir. Gerçekten bir sigara yakmak istediğiniz anlar olacaktır. Fakat bunları aşabilirsiniz. Plana bağlı kalın ve kısa süre içerisinde fark etmeden sigarayı bırakmış olacaksınız.