Makarna

Sağlıklı beslenme sıkıcı olmak zorunda değil. Suçluluk dolu bir keyif alacağınızı düşündüğünüz gıdaların bazıları aslında sizin için iyi olabilirler. Esas konu genelde onları hazırlama şekliniz ve ne kadar çok sofranıza geldiğidir. Örneğin makarnayı ele alalım. Yağı az ve daha uzun süre tok tutuyor, bu nedenle aşırı yeme veya devamlı atıştırma ihtimaliniz düşük. Ancak üstüne ne koyduğunuza dikkat etmelisiniz. Eğer çok zengin, yağlı ve tuzlu soslar ile kaplarsanız olmaz. Tam tahıllı makarnayı biraz zeytinyağı ve peynir ile süslerseniz çok daha sağlıklı olur.

Kırmızı Et

Doğru kırmızı eti bulmalısınız: pirzola veya yağlı hamburgerlerden bahsetmiyoruz. Yağsız kırmızı et, yani görülen tüm yağları temizlediğiniz bir et, iyi bir protein, omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini, niasin, çinko ve demir deposudur. Küçük porsiyonlarda kötü kolesterolü de düşürebildiği belirtiliyor.

Patlamış Mısır

Abur cubur olduğunu düşünüyorsunuz değil mi? Aslında lifler ile dolu bir tam tahıldır ve doymanıza yardımcı olarak ince kalmanızı sağlar. Ayrıca B vitamini, manganez, magnezyum ve antioksidanlar bakımından da zengin olduğundan sizi hastalıklar ve hücre hasarından korur. Onu sağlıklı tutmanın yolu ise yağ ve tuz miktarını abartmamak.

Bal

Bu doğal tatlandırıcı hücrelerinizi koruyan ve inflamasyonları önleyen iyi bir antioksidandır. Ayrıca bağırsaklarınızdaki sindirime yardımcı olan ve gıdalardaki besinleri emmenize destek sağlayan bakterilere de yardımcı olabilir.

Yerfıstığı Ezmesi

Evet, biraz yağlı bir gıda. Ancak genelde doymamış yağa sahip ve bu nedenle kötü sayılmaz. Çalışmalar fıstık ezmesi veya yer fıstığının kendisini düzenli olarak yiyen insanların kalp hastalığı veya tip-2 diyabete sahip olma ihtimallerinin onu nadiren tüketenlere göre daha düşük olduğunu gösteriyorlar. Ayrıca çok iyi bir potasyum kaynağı ve potasyum genelde pek çok kişide eksik düzeyde oluyor. En iyi faydayı elde etmek için tuzsuz olanlarını tercih edin.

Çikolata

Çikolatada hücrelerin hasardan korunmasına yardımcı olabilecek flavonoidler var. Ayrıca tansiyonu düşürebilir, beyne ve kalbe giden kan akışını iyileştirebilir, belli kalp hastalıklarına sahip olma riskinizi azaltabilir. Siyah çikolata en iyisi çünkü en çok kakaoya ve en az şekere sahip. Fakat iyi bir şeyin bile fazlası zarar ve bu nedenle sadece birazcık yiyin.

Yumurta

Yumurtada B vitaminleri ve amino asitler bol bulunuyorlar ve bunlar proteinleri yapıtaşı durumundalar. Ayrıca pek çok gıdada bulunmayan D vitamini ve selenyuma da sahipler. Yumurtalar uzun süre tok tutabilirler ve bu da onları güne başlamak için ideal bir hale getirir.

Kara Etli Tavuk

Beyaz etten daha fazla doymuş yağa sahiptir ancak demir, çinko ve selenyum gibi mineraller bakımından olduğu gibi A, B ve K vitamini gibi vitaminler bakımından da daha zengindir. Ayrıca taurine adlı yağ parçalayan ve inflamasyon ile tansiyona yardımcı olan madde bakımından da zengindir.

Patates Salatası

Soğumuş patateste dirençli nişasta adı verilen bir şey vardır ve bu madde lifler gibi davranarak sizi daha uzun süre tok tutabilir ve bağırsakları da sağlıklı tutar. Fakat sıcak da olsa soğuk da olsa, patates potasyum ve magnezyum gibi bol miktarda besine sahip. Az yağlı, düşük kalorili mayonez ile salatayı süsleyebilirsiniz.

Kahve

Kalp hastalığı veya inme riski olanları doktorlar kahve konusunda uyarıyorlar. Ancak günümüzdeki araştırmalar ağır kahve tüketicilerinde bile bunların ihtimalinin artmadığını gösteriyorlar. Günde 3-5 kupa kahve içmek bu riskleri azaltabiliyor. Fakat çok fazlasını tüketmek sizi biraz gergin yapabilir ve mideye de ağır gelir. Krema ve şekerden de kaçınmalısınız.

Alkol

Arada bir tüketimi iyi olabilir. Araştırmalar ölçülü alkol tüketiminin, yani kadınlar için günde bir tane, erkeklerde ise iki tane, kalp hastalıkları, böbrek taşı, safra taşı ve tip-2 diyabete karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyorlar. Fakat çok abartmayın çünkü çok fazla alkol tam tersi etki yapar.

Donmuş Sebzeler

Donmuş sebzelerin de tazeleri kadar sağlıklı oldukları ortaya çıktı ve bazen tazelerden daha iyi olabiliyorlar çünkü besin anlamında en iyi dönemlerindeyken seçilip donduruluyorlar. Buzluğa atın ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanın.

Avokado

Tüm yağlar kötü değiller. Avokadoda bulunan yağ türü kalp sağlığı ve iyi kolesterol düzeyleri ile bağlantılı. Onu düzenli beslenmenize eklemek bel yağlanmasına iyi gelebilir ve gözleriniz ile cildinizi koruyabilir.