Su İçin, Yiyin

Bir pipet kullanarak soğuk su içmek sigaradaki içine çekme alışkanlığının yerine geçebilir. Ayrıca beyinde kötü hisleri hafifleten dopaminin salgılanmasını da arttırır.

Küçük öğünler tüketmek de sigara isteğinin hafiflemesine yardımcı olabilir. Yağsız, sağlıklı gıdaları tercih ederek kilo almaktan kaçınabilirsiniz.

Ödülleri Fark Edin

Kısa süre içerisinde sigarasız hayatın faydalarının keyfini çıkarmaya başlayacaksınız. İyi yöndeki değişiklikleri fark ettikçe onların bir listesini yapın. Bunlar arasında kontrol sahibi gibi hissetme, para biriktirme, daha iyi kokma, gıdaların tadını daha iyi alma ve daha enerjik olma gibi şeyler var. Sigara isteği geldiği zaman sigarayı bırakarak elde ettiğiniz faydaların yazılı olduğu listeye göz atın.

Dişlerinizi Sık Sık Fırçalayın

Sigarayı bırakmanın anında etkisini göreceğiniz faydalarından birisi ağzınızın daha iyi tat alması ve nefesinizin daha iyi kokması. Sık sık dişinizi fırçalarsanız bir sigara yakma isteğiniz daha az olacaktır ve böylece temiz, güzel kokan ağzınızı bozmayacaksınız.

Alkolden Kaçının

Alkol tüketimi insanların sigara geri dönmelerinin en yaygın sebeplerinden birisi. Alkol kendinizi bırakmanıza sebep olur ve bu da sigarayı bırakma iradenizi etkiler. Pek çok insan alkol tüketimi ve sigarayı da birbiri ile bağdaştırdığı için içmek sigara isteğini körükleyebilir.

Sigara İçilmez Bölgelerinizi Bulun

Sigara içme isteği geldiğinde, onu yakamayacağınız bir yere gidin. Sinema, kütüphane, market gibi şeyler olabilir. Mekan ne kadar dikkat dağıtıcı olursa içme isteğiniz de o kadar azalır.

Sigarayı Bırakma Sebebinizi Hatırlayın

Sigarayı bırakmanıza sebep olan şeylerin bir listesini yapın. Bu listeyi zaman geçirdiğiniz mutfak, işyeri, banyo aynası gibi yerlere yapıştırın. Nereye giderseniz gidin görmesi kolay olan yerler olsun. Bazı sigarayı bırakanlar, bu listenin yanına sevdikleri insanların fotoğraflarını koymanın da işe yaradığını söylüyorlar.

Her Gün Aktif Olun

Spor sigara isteğine karşı büyük bir dikkat dağıtıcıdır. Aktif olduğunuzda bedeniniz ruh halinizi iyileştiren ve stresi alan doğal kimyasallar salgılar. Yürümek en basit seçeneklerden birisidir. Sizi motive edecek bir kaç farklı aktivite bulun. Her gün, özellikle de sigarayı bıraktığınız ilk aylarda sizi aktif tutacak bir zaman ayırın.

Takviminizi Doldurun

Sigara alışkanlığınızı bıraktığınız ilk bir kaç haftada, yapmak istediğiniz veya yapmanızın gerekli olduğu çok sayıda iş belirleyin. Aile ve arkadaşlarınızla yemek yiyin, sigara içme isteğine karşı gelin. Ne kadar meşgul olursanız, sigara içme isteğinden o kadar uzak olacaksınız.

Ağzınıza Başka Bir Şey Koyun

Sigara içme isteğinin bir parçası genelde ağızda bir şeyin durması isteğinden gelir. Sigara yerine şekersiz sakız, sert şekerlemeler veya sağlıklı atıştırmalıkları alın. Yanınızda her zaman bir şeyler olsun. Eğer kilo almaktan korkuyorsanız, meyve ve sebze gibi düşük kalorili seçenekleri değerlendirin.

Destek Alın

Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda birisinin sizin için orada olmasını sağlayın. En iyi seçenek eskiden sigara içip bırakmış olan bir arkadaş olacaktır. Ancak size değer veren ve sigarayı bırakmanıza yardımcı olmak isteyen herhangi birisi de olur.

Kafeini Sınırlandırın

Kafein bazı insanların sabahları uyanmalarını sağlar ve yorulduklarında onları uyarır. Bazılarını ise daha gergin, stresli yapabilir. Nikotin bağımlılığınızı kırmak bu etkileri güçlendirebilir. Eğer kafein sizi kaygılı yapıyorsa azaltın.

Kötü Ruh Halini Fark Edin

Olumsuz duygular, yani stres, kızgınlık gibi duygular, insanların sigaraya geri dönmelerinin yaygın diğer sebepleri arasındalar. Kötü ruh hali herkeste olabilir ve sigarayı bırakmanızın ilk haftalarında bunları daha sık yaşayabilirsiniz. Dikkatinizi dağıtmanın yollarını bulun. Arkadaşlarınızla vakit geçirin veya keyif aldığınız şeyler yapın.

Problem Çıkaranlardan Uzak Durun

Aile ve arkadaşlar destekleyici olsalar da, her zaman değillerdir. Bazı insanlar sigarayı bırakmanızdan dolayı tehdit altında hissedebilirler. Hatta bu eforunuzu baltalamak da isteyebilirler. Eğer hayatınızda bu tip insanlar varsa, onlardan kaçının. Kaçınmak mümkün değilse oturup onlara sigarayı bırakmanın sizin için neden önemli olduğunu anlatın. Desteklerini isteyin.

Gidişatı Bozmayın

İlk 2 haftayı geçirdiğiniz zaman, nikotinsiz bir hayat için yoldasınız demektir. Ancak başarısız olursanız da hazır olun. Unutmayın, bir defa başarısız olmak tamamen başarısız olmak anlamına gelmiyor. Neyin yanlış gittiğini düşünün. Gelecek defa sigara içmeden aynı durumla nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün. Doktor da hazırlanmanıza yardımcı olabilir.