Yeni bir çalışmanın ortaya koyduğu üzere yeşil çay içmeyi sevenler daha uzun, sağlıklı yaşamlara sahip olabilirler.

Araştırmacılar takip ettikleri 100.000’den fazla Çinli yetişkin içerisinde, haftada en az üç defa yeşil çay içenlerin gelecek 7 yıl boyunca kalp krizi veya inme geçirme risklerinin daha düşük olduğunu keşfettiler.

Çay sevenlerin yaşam süresi beklentisi de biraz daha fazla olmuş. 50 yaşında, düzenli olarak yeşil çay tüketmeyenlere göre bir yıl daha uzun yaşamayı bekleyebilecekleri belirtilmiş.

Bu çalışma yeşil çayın sağlığa potansiyel etkilerine yapılan son bakışlardan birisi.

Yıllar içerisinde pek çok çalışmada bu içeceğin daha iyi kolesterol düzeyleri ve beden ağırlığı, daha düşük kalp hastalığı ve kanser riski ile çeşitli bağlantıları bulundu.

Şmdi bahsettiğimiz çalışmada olduğu gibi bu çalışmalar gözlem çalışmalarıydı. Yani araştırmacılar insanlara yaşam tarzı alışkanlıkları ve diğer faktörler için sorular soruyorlardı ve sağlık bilgilerini takip ediyorlardı. Buradaki sınırlama ise maalesef yeşil çayın kendisinin herhangi bir faydasının olup olmadığını tam olarak kanıtlayamamaları.

Yeşil çay tüketenler, tüketmeyenlere göre bazı farklılıklar gösterebilirler. ABD’de yapılan bir araştırmada hangisi olursa olsun bir çay türünü tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha sağlıklı bir beslenmeye sahip oldukları görülmüş.

Araştırmacılar bu tip farkları da dikkate almaya çalışıyorlar. Mevcut çalışmada araştırmacılar, pek çok faktörün içerisinden genel beslenme, spor alışkanlıkları, sigara içme durumu ve eğitim durumunu dikkate almayı başarmışlar.

Yine de her şeyi kontrol etmek imkansız.

Bununla birlikte farklı ülkelerdeki çeşitli çalışmalarda yeşil çay içenler arasında sağlığa türlü faydalar keşfediliyorlar.

Ayrıca klinik deneylerden de bazı kanıtlar var. İranlı kadınlarla yapılan bir deneyde, günde 3 bardak yeşil çay içen kadınların kilolarında, tansiyonlarında, kan şekerlerinde ve kolesterol düzeylerinde sekiz hafta içerisinde iyileşmeler görülmüş.

Bu nedenle yeşil çayı seviyorsanız, içmeye devam edin.

Yeşil çay kalorisizdir ve antioksidanlar bakımından zengindir ve bu da onu tadını seviyorsanız beslenmenize ekleyebileceğiniz sağlıklı bir içecek haline getirir.

Fakat içerisinde kafein de mevcut ve bu nedenle kafein gibi maddeler ile etkileşime giren ilaçlar alıyorsanız ve uykusuzluk yaşıyorsanız dikkat edin.

Bulgular European Journal of Preventive Cardiology’de 9 Ocak tarihinde yayınlanmışlar. Çalışmada kalp hastalığı olmayan ve kanser başlangıcına sahip 100.902 Çinli yetişkin baz alınmış. Katılımcılara yaşam tarzı alışkanlıkları ve tıbbi geçmişlerine dair sorular sorulmuş ve ayrıca kiloları, tansiyonları ve kolesterol düzeyleri ölçülmüş.

Genelde 7 yıl süren takip sürecinde, neredeyse 3700 tanesi kalp krizi veya inme geçirmiş veya kardiyovasküler hastalıklardan ölmüş. Ancak düzenli olarak (haftada en az 3 defa) yeşil çay içenlerde risk %20 daha düşük çıkmış.

Bu düzenli tüketenlerde herhangi bir sebepten ölme riski de daha az içenler veya hiç içmeyenlere göre %15 daha düşük çıkmış.

Yeşil, siyah ve beyaz çayın hepsi aynı bitkiden geliyor ancak yapılış şekilleri farklı. Siyah çayla karşılaştırıldığında yeşil çayda flavonoidler adı verilen antioksidanlar daha fazla.

Laboratuvar deneyleri yeşil çay ekstraktının kan damarları ve kalptaki hücrelerin fonksiyonlarını iyileştirebildiğini ve inflamasyonu yatıştırabildiğini gösteriyorlar.

Şimdilik yeşil çayı beslenmeye eklemenin hastalıkları uzaklaştırıp uzaklaştırmayacağına dair net bir karar yok. Ancak kalorisi bir sıvı alma yöntemi olduğu için çayınızı içmeye devam edebilirsiniz. Günlük rutininize biraz yeşil çay eklemenin bir zararı olmaz.