Neden Yağda Yemek Pişirmeli?

Yağ tamamen kötü değildir! Yağlar yemeklerin sulu ve gergin olmalarını sağlarlar. Pişirdiğiniz şeye aroma ve doku eklerler. Ayrıca yapışmayı önlerler ve gıdalara gevrekliklerini, soslara ise yumuşaklıklarını eklerler. Fakat yağı sınırlamanız gerekli. Fakat onu beslenmenizden tamamen çıkarırsanız tat ve hatta sağlık konusunda bazı şeyleri kaçırabilirsiniz.

Yanma Noktası Nedir?

Yanma noktası yağın duman atmaya başladığı sıcaklıktır. Ayrıca yanabilir de. Tavanız ne kadar sıcak olursa, yağınızın yanma noktası o kadar yüksek olmalı. Izgara ve kavurma için avokado veya ayçiçek yağını tercih edin. Kızarma içinse kanola ve yer fıstığı yağını deneyebilirsiniz.

Yağ Tuzağından Kaçının

Yağı iyice ısıtın, kaynasın ancak yanmasın, sonrasında yemeklerinizi tavaya koyun. Sote ve kavurma yaparken panelemeyi hafif yapın. Böylece gıda daha az yağ tutar. Yemeğin tavada soğumasına izin vermeyin. Yoksa yağları bir süpürge gibi emer ve çok yağlı olur. Piştiği gibi hepsini tavadan alın, süzün ve saklayın.

Hamurişi İçin En İyisi

Üzüm, zeytin, yer fıstığı ve kanola yağlarının hepsinin yanma noktası yüksektir ve ayrıca sağlıklılardır. Onları kek, kurabiye tariflerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca kavurma ve fırın güveçlerinde de kullanılabilirler. Makadamia yağının aroması fazladır ancak kavurmada iyi gider.

Hafif Yağlar

Mısır, kenevir, ay çekirdeği, susam, soya ve ceviz yağları düşük dereceli pişirmelerde, hızlı sotelerde ve soslarda kullanılabilirler.

Salata Süslemesi

Susam, zeytin, avokado ve ceviz yağı gibi meyvemsi ve aromalı yağlar salata soslarında çok iyi olurlar. Kendi salata sosunuzu yapmak için 3-4 birim yağa 1 birim sirke veya limon suyu ekleyin. Sonrasında tuz, biber ve sarımsak gibi aromalar ekleyebilirsiniz. Sosu küçük bir kavanoza koyun ve sıkıca ağzını kapatıp sallayın.

Ekstra Sızma ve Normal Zeytinyağının Farkı

Ekstra sızma zeytinyağının farkı tadı ve işlem sürecidir. Asidi diğer türlerden daha düşüktür ve bu nedenle kalitesi en yüksek tür olarak görülür. Yağ ve kalori miktarı tüm zeytinyağlarında aynıdır. Ancak düşük kaliteli yağları ekstra sızma olanlara göre çok tatsız bulabilirsiniz.

Kavurmada Mükemmellik

Sote için nötr aromalı yağları seçin. Bunlar arasında kanola, zeytin, üzüm, pirinç, aspir ve yer fıstığı yağı var. Bunlar orta-yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Zeytinyağı ıspanak ve brokoli gibi güçlü aromalı yeşilliklere yakışıyorken, soğan ve sarımsaklı yemeklere de iyi olur.

Yağı Ölçün, Tahmin Etmeyin

İhtiyacınızdan fazla yağ kullanma riski daima mevcut. Çok fazla yağ eklemek kalori ekler ve ayrıca yemeğin tadını da etkileyebilir. Muhtemelen 3-4 porsiyon et ve balık için bir yemek kaşığı kadar yağ yeterli olur.

Spreyleme De Yetebilir

Sprey yağlar hamur işleri ve hızlı soteler için yeterli olabilirler. Tavayı biraz yağ ile kaplayabilirsiniz. Sprey yağlarda tavaya yapışmaya engel olan bileşenler bulunur. Ancak lecithin adı verilen bu bileşen yüksek sıcaklıkta bozulabilir. Bu nedenle ızgara yapıyorsanız yüksek sıcaklığa dayanan bir sprey yağ kullanın.

Aroma ve Gevreklik İçin Yağlar

Bisküvi benzeri şeylerde gevrekliği yakalamak için tereyağı gibi katı yağları tercih edebilirsiniz. Ayrıca hayvansal yağlardan biraz katarak daha güzel tat elde edilebilir. Ancak bu yağlar sağlıksız türlerdir. Az yağlı margarin ise aynı tadı vermeyebilir. Bu nedenle bu tip yağları özel anlar için saklayın.

Tuzlu ve Tuzsuz Tereyağı

Pek çok insan tuzlu terayağını seviyor. Fakat pişirirken en iyi aromayı yakalamak için tuzsuz yağı tercih edin ve tuzu sadece gerektiği kadar kullanın. Tuzu kendiniz eklemek aromayı kontrol etmenize yardımcı olur.

Tereyağı Ancak Daha İyisi

Tereyağını köpüklenene kadar pişirin ve sütle alakalı katı şeyleri süzün. Elinizde temiz bir tereyağı kalacaktır. Bunun yanma noktası normal tereyağından daha yüksektir ve kavurma için iyidir. Ghee adı verilen tereyağı türü biraz daha fazla pişirilir ve Hindistan’da çok popülerdir.