Sosyal Medya

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunuz da olsa, zaman zaman konsantre olmakta zorlansanız da, günümüzün dünyasında çok sayıda dikkat dağıtıcı bulunuyor. Psikolog Lucy Jo Palladino, sosyal medyadan başlayarak dikkat dağıtıcılara karşı bazı ipuçları öneriyor. Arkadaşlarınız ile saatte bir kaç kere bağ kurmak onunla çok kolay hale geliyor. Her bir durum güncellemesi düşüncelerinizi alıp götürüyor ve sizi işinize devam etmeniz gerektiğinde düşünmeye zorluyor.

Sosyal Medyanın Çözümü

Çalışırken sosyal medya ağlarından çıkış yapın. Eğer arada bir kontrol etme ihtiyacı hissediyorsanız, bunu aralarda yapın ve böylece bildirimlerin işe dair dikkatinizi dağıtmasına engel olun. Eğer daha sık giriş yapma düşüncesine direnemiyorsanız, bir kaç saat internet erişiminizin olmayacağı bir yere gidin.

Çok Fazla E-Posta

E-postalar konusundaki sıkıntı ise gelen kutunuza gelen şeylerin hemen cevaplanması gerekliliği. Pek çok e-posta işle alakalı olsa da, bunlar yine de elinizdeki işe odaklanmanıza engel oluyorlar. Eğer sürekli olarak durup gelen her mesaja cevap verirseniz pek ilerleme kaydedemezsiniz.

E-postaların Çözümü

E-postalarınızı devamlı olarak kontrol etmek yerine bu işe bir zaman belirleyin. Bu zamanın dışındayken e-postanızı kapatın. Böylece işinizi aralıksız devam ettirebileceğiniz bir aralık yaratabilirsiniz.

Cep Telefonu

Bir e-posta bildiriminden daha rahatsız edici bir şey varsa o da telefonun çalmasıdır. Bu sesi çok azımız görmezden gelebiliriz. Cevap vermek sadece konuşarak geçirdiğiniz zamana sebep olmaz, aynı zamanda elinizdek işe dair dikkatinizi dağıtır.

Cep Telefonunun Çözümü

Arama yönlendirme uygulamalarını kullanın ve arama acil değil gibi görünüyorsa onu sesli mesajlara yönlendirin. Eğer özellikle yoğun bir proje üstünde çalışıyorsanız, cevap verme isteğinizi azaltmak için telefonu sessize almayı düşünün. Sesli mesajları dinlemek için belli bir zaman belirleyin. Tek seferde tüm mesajlarınızı dinlemek her aramayı geldiği zaman cevaplamaktan daha az dikkat dağıtır.

Çoklu Görev Yapma

Eğer aynı anda birden fazla işi yapma yeteneğiniz gelişmişse, muhtemelen az zamanda daha çok iş yaptığınızı hissediyorsunuzdur. Fakat uzmanlar tekrar düşünmenizi öneriyorlar. Araştırmalar bir işten bir diğer işe her geçiş yaptığınızda zaman kaybettiğinizi belirtiyorlar. Bunun sonucunda üç işi aynı anda yapmaya çalışmak bunları sırayla yapmaya çalışmaktan daha fazla zaman kaybettiriyor.

Çoklu Görevin Çözümü

Mümkün olduğunca tek bir işe tek bir zaman ayırın, özellikle de yüksek öncelikli ve yoğun bir işse. Çoklu görev yapma kabiliyetinizi acil ve çok yoğun olmayan işler için ayırın. Örneğin telefonla konuşurken masanızı toplamanın bir zararı olmayacaktır.

Sıkılmak

Her gün yaptığınız işlerin bazıları diğerlerinden daha ilginçtir. Sıkıcı olanlar dikkat sürenizi dakikalara indirebilirler ve bu da sizi dikkat dağıtıcılara açık hale getirir. Telefonunuz, internet ve hatta iş alanınızı temizleme dürtüsü bile sıkıldıysanız dikkatinizi çekebilir.

Sıkılmaya Çözüm

Kendinizle bir anlaşma yapın: Eğer bir işe bir süre odaklanırsanız, kendinize 10 dakika ara verin. Kendinizi kahve, atıştırmalıklar veya dışarıda yürüyüş ile ödüllendirin. Karşılığında beklediğiniz bir şey varsa sıkıcı işleri tamamlamak daha kolay olur. Bu vakada çoklu görev yapmak iyi olabilir. Faturaları doldururken müzik dinlemek işi bitirene kadar odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Düşünceler

Eğer yapmanız gereken işlere veya tamamlanması gereken ev işlerine dair endişeleriniz varsa işe odaklanmak zor olur. Belki de dün yaptığınız bir telefon görüşmesine takıldınız ve onu kafanızda oynatıp duruyorsunuz. Bu tip düşünceler çok dikkat dağıtıcı olabilirler.

Düşüncelere Çözüm

Düşüncelerin beyninizde dönüp durmalarını önlemenin bir yolu onları yazmaktır. Yapılacak işleri, ev işlerini ve tamamlamanız gereken diğer görevleri bir kağıda yazın. Sinirinizi ve kötü görüşmelerinizi bir günlüğe yazın. Bu düşünceler kağıda geçtikleri zaman onları bir süre bırakmanız olası olabilir.

Stres

Eğer elinizde çok fazla şey varsa, tek tek görevlere odaklanmak zorlu olabilir. Stres ise işleri daha kötü hale getirir ve bedene yük bindirir. Omuzlarınız sertleşebilir, baş ağrıları, kalp çarpıntıları olabilir ve bu da konsantre olma yeteneğinizi yok eder.

Strese Çözüm

Meditasyon gibi stresi azaltan teknikleri öğrenin. Bu stresli düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olabilir ve böylece dikkatinizi o kadar çekmez. Bir çalışmada, sekiz haftalık bir meditasyon kursuna gidenlerin odaklanma becerilerinde iyileşme görülmüş. Eğer çevrenizde böyle bir kurs bulamıyorsanız online kurslara göz atın.

Yorgunluk

Yorgunluk çevrenizde dikkat dağıtan bir şey olmasa bile konsantre olmayı çok zor hale getirebilir. Araştırmalar çok az uyumanın dikkat süresini kısalttığını ve kısa süreli hafızaya zarar verdiğini gösteriyorlar.

Yorgunluğun Çözümü

Çoğu yetişkinin günde 7-9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Gece yarısı uyanık kalmak yerine uykuyu bir öncelik haline getirin. Bu da gündüz saatlerinde daha çok iş yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca günün hangi saatlerinde en iyi dikkate sahip olduğunuzu bulun. En yoğun işleri bu zaman koyabilirsiniz.

Açlık

Beyin yakıtı olmadan odaklanamaz ve bu nedenle özellikle kahvaltı gibi öğünleri atlamak konsantrasyonunuzu yok eder. Araştırmalar yemek yenilmediğinde kısa vadeli hafızanın ve dikkatin kötüye gittiğini gösteriyorlar.

Açlığın Çözümü

Açlığı uzakta tutmak ve beyne ihtiyaç duyduğu yakıtı vermek için aşağıdaki alışkanlıkları edinin:

  • Daima kahvaltı yapın
  • Yüksek proteinli atıştırmalıklar tüketin
  • Basit karbonhidratlar almayın
  • Kompleks karbonhidratlar alın

Depresyon

Pek çok insan üzüntünün depresyonun temel işareti olduğunu düşünür. Ancak ABD’deki Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü, konsantrasyon zorluğunun en temel belirtilerden birisi olduğunu belirtiyor. Eğer odaklanmakta sıkıntı yaşıyorsanız, boş, umutsuz ve ilgisiz hissediyorsanız, depresyonda olabilirsiniz.

Depresyonun Çözümü

Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, ilk adım bir doktor veya terapiste görünmek. Depresyon tedavisi olan bir rahatsızlık. Pek çok çalışmada antidepresan ilaçların ve belli konuşma terapisi türlerinin verimliliği gösteriliyor.

İlaçlar

Maalesef depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar konsantrasyonu bozuyorlar. Aynısı pek çok diğer ilaç için de geçerli. Eğer ilaç ve takviyelerinizin dikkatinizi dağıttığından şüphe ediyorsanız doktorunuzla görüşün.

İlaçların Çözümü

Eğer ilaçların dikkatinizi dağıttığını düşünüyorsanız, başka seçenek olmadığını düşünmeyin. Dozunuzu tekrar ayarlamak veya başka bir ilaç sınıfına geçebilmek için doktorunuzla görüşün. Doktor size söylemeden ilaçları bırakmayın.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Bu bozukluk sadece çocuklara ait bir problem değildir. Bozukluğa sahip çocukların yarısından fazlası belirtileri yetişkinlikte de göstermeye devam ediyor. Klasik işaretleri arasında kısa dikkat süresi ve işlere odaklanma zorluğu bulunuyor.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Çözümü

Eğer devamlı odaklanma zorluğunuz varsa, çocukken dikkat eksikliğiniz olduysa, doktorunuza danışın. Rahatsızlığı yönetmenin yolları daima mevcut ve buna davranış terapileri ile ilaçlar da dahil.