Buz Çiğnemek

Doğal ve şekersiz olduğundan buzun zararsız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sert, soğuk buz küplerini çiğnemek dişlerinizi çatlatabilir. Eğer çiğnemeniz dişlerin içindeki yumuşak dokuları rahatsız ederse düzenli olarak diş ağrısı çekebilirsiniz. Sıcak gıdalar ve soğuk gıdalar keskin bir ağrıya veya devam eden diş ağrısına sebep olabilirler. Bir daha canınız buz çektiğinde onun yerine şekersiz sakızı tercih edin.

Diş Koruması Olmadan Spor Yapmak

Boks, kickboks gibi temas gerektiren herhangi bir sporu yaparken, diş korumanız olmadan ringe çıkmayın. Bu plastik parçası üstteki dişlerinizi korur. O olmazsa dişleriniz parçalanabilir ve hatta doğrudan yerinden çıkabilir. Bunları hazır olarak satın alabilir veya dişçinize yaptırabilirsiniz.

Yatma Zamanı Biberon

Dişleri korumak için hiç bir yaş yeterince erken değil. Bebeğinize yatmadan önce meyve suyu, süt, mama verirseniz, yeni dişlerinin hasar görmesinin yolunu açmış olursunuz. Bebek ağzında biberonla uyumaya alışabilir ve bu da dişlerin gece boyu şeker banyosu yapması anlamına gelir. Bu nedenle biberonu beşikten uzakta tutun.

Dil Piercingi

Dil piercingleri popüler olabilirler ancak bu metali ısırmak dişleri çatlatabilir. Dudak piercinglerinin de benzer bir riski var. Metal diş etlerine sürttüğü zaman diş etindeki hasar diş kaybına sebep olabilir. Ağız aynı zamanda bakteriler için bir cennet gibidir ve piercingler enfeksiyon ile yara riskini arttırırlar. Ayrıca dil piercinglerinde yanlışlıkla büyük bir kan damarını delme riski mevcut ve bu da aşırı kanamaya sebep olabilir. Yani sağlığa olan risklerini önce dişçinizle konuşun.

Dişleri Gıcırdatmak

Dişleri gıcırdatmak veya tıbbi adıyla bruksizm, dişleri zamanla yok eder. Genelde stresten ve uyku alışkanlıklarından kaynaklanır. Bu da onu kontrolü zor hale getirir. Gün içerisinde sert gıdalardan kaçınmak ağrıları ve bu alışkanlığın verdiği zararı azaltabilir. Geceleri bir ağız koruyucu takmak uyurken diş gıcırdatmanın verdiği hasarı önleyebilir.

Pastil

Pastilin eczanelerde satılması onun sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Çoğu şeker dolu. Bu nedenle boğazınızı rahatlattıktan sonra dişlerinizi fırçalayın. Şeker ilaçtan da gelse şekerlemeden de gelse, dişlerinizi kaplayan yapışkan plak ile etkileşime girer. Sonrasında plaktaki bakteriler şekeri diş minesini yok eden aside çevirirler. Sonucunda çürükler ortaya çıkarlar.

Yumuşak Şekerlemeler

Tüm şekerli ürünler diş çürümesine katkıda bulunurlar ancak bazıları daha fazla katkı verirler. Yumuşak şekerlemeler dişlere yapışırlar ve şeker ile onun sonucunda gelen asitlerin dişlerde kalmaları diş minesine saatlerce zarar verir. Eğer bu şekerlemeler olmadan yapamıyorsanız, ayrı bir öğün yerine yemeğin yanında bir kaç tane tüketin. Yemekler sırasında daha fazla salya salgılanır ve bu da şekerleme parçalarını ve asitleri uzak tutar.

Kola

Şekerlemeler, şeker ilavesi konusunda tek suçlu değiller. Kolada da porsiyon başına 11 çay kaşığı kadar şeker bulunabilir. Ayrıca içinde fosforik ve sitrik asit de bulunur ve bunlar diş minesine zarar verirler. Diyet kola şekeri aşmanızı sağlar ancak yapay tatlandırıcı formunda daha fazla asite sahiptirler.

Bir Şeyleri Dişlerle Açmak

Şişe kapaklarını veya plastik paketleri dişlerle açmak uygun görünebilir ancak bu alışkanlığınız dişçinizi güldürür. Dişlerinizi araç olarak kullanmak onların çatlayıp parçalanmalarına sebep olur. Bunun yerine şişe açıcıları veya makasları kullanın. Yani dişiniz sadece yemek için kullanılmalı.

Sporcu İçecekleri

Soğuk sporcu içecekleri iyi bir sporun ardından iyi gelirler. Ancak bu içeceklerin şeker oranı genelde yüksektir. Kola ve şekerlemeler gibi sporcu içecekleri de diş minesine saldıran asit atakları yaratırlar. Onları sık sık içmek çürümeye sebep olur. Salondan sıvı almanın en iyi yolu şekersiz, kalorisiz bir su tüketmektir.

Meyve Suyu

Meyve suyu vitamin ve antioksidanlar ile dolu ancak maalesef çoğunda şeker miktarı da çok fazla. Bazı meyve sularında kola kadar şeker olabiliyor. Örneğin portakallı gazlı içeceklerde portakal suyundan sadece 10 gram daha fazla şeker var. Meyveler doğal olarak şekerlidirler ve bu nedenle şeker eklenmemiş meyve sularına bakın. Ayrıca suyla biraz seyrelterek şeker miktarını azaltabilirsiniz.

Cips

Plaklardaki bakteriler nişastalı gıdaları aside dönüştürürler. Bu asit sonraki 20 dakika boyunca dişlere saldırır ve hatta sık sık atıştırıyorsanız veya yemek dişin arasında kaldıysa bu süre uzar. Dişlerin arasına girme eğilimi olan nişastalı gıdalar ve cipsleri yemekten kaçınmalısınız.

Devamlı Atıştırmak

Atıştırmak yemekten daha az salya salgılanmasına sebep olur ve yemek artıkları daha uzun süre dişlerde kalırlar. Çok sık atıştırmaktan çekinin ve atıştıracaksanız şeker ve nişastası az olan havuç gibi şeylerden atıştırın.

Kalem Kemirmek

İş veya dersleriniz sırasında kalem kemirdiniz mi? Buz çiğnemek gibi bu alışkanlık da dişlerin kırılmasına sebep olur. Şekersiz sakız daha iyi bir seçenek. Salya salgılanmasını tetikleyecektir ve bu da dişleri daha güçlü yapar ve onları mineyi aşındıran asitlerden korur.

Kahve İçmek

Kahvenin koyu rengi ve asitliliği dişlerin zaman içerisinde sararmasına sebep olur. Neyse ki bu çeşitli beyazlatma yöntemleri ile tedavi etmesi en kolay sarılıktır. Eğer dişlerdeki renk kaybından şikayet ediyorsanız dişçinizle görüşün.

Sigara İçmek

Sigara, diğer tütün ürünleri gibi dişleri sarartır ve onların diş eti hastalıklarından dolayı düşmelerine sebep olur. Tütün aynı zamanda ağız, dudak ve dil kanserine de sebep olur. Eğer sigarayı bırakmak için bir sebep daha arıyorsanız, gülümsemenizi düşünün.

Kırmızı Şarap İçmek

Şaraptaki asitler diş minesini yok ederler ve dişlerde sert bölgeler yaratarak lekelenmeye açık hale getirirler. Kırmızı şarap aynı zamanda chromogen ve tannin adı verilen derin bir pigmente sahiptir ve bu da rengin dişlere yapışmasına sebep olur. Bu kombinasyon şarabın kırmızı renginin kadeh bittikten sonra bile dişlerde kalmasına sebep olur.

Beyaz Şarap İçmek

Beyaz şarap içmenin dişlere zarar vermeyeceğini düşünebilirsiniz. Ancak asitler yine de mineye zarar verirler ve dişleri kahve gibi diğer içeceklerden gelebilecek hasara açık hale getirirler. İçtikten sonra su ile ağız çalkalamak veya hafif beyazlatıcı diş macunu kullanmak şarabın leke bırakıcı etkisini önleyebilir.

Aşırı Yeme

Aşırı yeme davranışında genelde tatlı tüketimi çoktur ve bu da diş çürümesine sebep olur. Aşırı yemek ve sonrasında kusmak (bulimiya nervoza) diş sağlığına daha da fazla hasar verebilir. Kusmukta bulunan güçlü asitler dişleri aşındırırlar ve onları zayıflatırlar. Bu asitler aynı zamanda kötü bir nefese sebep olabilirler. Bulimiya aynı zamanda ciddi sağlık sorunları da doğurabilir ve bu nedenle kusuyorsanız doktorunuzla görüşün.