Antep fıstığı yağı, tüketilebilir yağlar arasında görece az bilinenlerden bir tanesi. Temel olarak salatalarda sos olarak veya çeşitli mutfaklarda sos malzemesi olarak kullanılıyor. Kavrulmuş antep fıstıklarının soğuk preslenmesi ile üretilen yağ, oldukça güçlü bir kuruyemiş aromasına ve kokuya sahip. Aynı zamanda sağladığı besin değerleri sebebiyle cilt bakımı ve saç bakımında da kullanılabiliyor. Sadece sağlıklı yağlar olan omega-9 ve omega-6 değil, aynı zamanda E vitamini, karotenodiler ve klorifil bakımından da iyi değerlere sahip.

Kökeni

Antep fıstığı en sevilen kuruyemişlerden bir tanesi. Biraz kavrulup tuzlanıyor ve bu da onu dengi olmayan bir hale getiriyor. Antep fıstığı aslında zeytinsi bir yemiş ve bu aileye dahil olan gıdalarda genelde toksik, rahatsız edici urushiol adında bir madde bulunuyor ve temas ederseniz ağrılı yaralara sebep oluyor. Ancak modern seçim teknikleri, kalite kontrolü ve işleme teknolojileri ile antep fıstığı yağının kullanımı tamamen güvenli.

Antep fıstığı ağacı orta asyaya özgü ve bu türün pek çok alt türü bulunsa da, sadece bir tanesi bilindik antep fıstığı oluyor. Diğerleri ehlileştirilmemiş türler olarak kalıyorlar. Bu ağaç kuraklık ve tuzluluğa karşı oldukça dirençli olmasıyla ünlü. Şu anda Akdeniz’e kıyısı olan pek çok ülkede ve ayrıca ABD’nin bazı eyaletlerinde de üretiliyor.

Renk ve Aroma

Soğuk sıkım antep fıstığı yağının rengi biraz yeşilimsidir. Ancak bu yeşil biraz zeytin ile lime arasındadır. Duyularda hoş hisler uyandırır. Aroma karakteristik olarak kuruyemişimsidir ve konsantredir ve bu nedenle kavrulmuş yemişten daha yoğun kokar.

Özellikleri

  • Besleyicidir: Antep fıstığı tüketilebilirdir ve bedenimiz onunla hazırlanmış olan gıdalardaki pek çok bileşeni kolayca emebilir ve bu nedenle tonik görevi de görür.
  • Anti-inflamaturvardır: Bir çalışmada antep fıstığı yağının bedende inflamasyonları azaltmakta yardımcı olabildiğini belirtiliyor. Ayrıca inflamasyona sebep olan gıdaların tercih edilmeleri halinde aktif olarak bu etkiyi azalttığı görülüyor.
  • Antioksidandır: E vitaminin varlığı bu yağı diğer vitaminsiz yağlara oranla biraz daha güvenli hale getiriyor çünkü E vitamini güçlü bir antioksidan. Karoten bileşenler ve klorofil de bu antioksidan güce destek oluyor.
  • Ağrı kesicidir: Hafif ağrıları azaltmakta iyidir.
  • Antiseptiktir: Yaralardaki mikrobik oluşumları engeller.
  • Tıkanıklıkları açar: Mükemmel kokusunu yaratan aromatik bileşenlerden dolayı nefes yollarını rahatlatabilir.

Antep fıstığı yağı, popüler yağlar arasında değil. Bunun sonucunda araştırmalardaki bu konuya dair ilgi de düşük. Keşfedilmesi ve onaylanması gereken pek çok başka faydası da keşfedilebilir.

Sağlığa Faydaları ve Kullanımları

Yemek Yağı Olarak

Antep fıstığı yağı oldukça maliyetli ve bu nedenle özellikle Fransız mutfağı gibi bazı mutfaklarda sınırlı olarak kullanılıyor.

  • Onu limon suyu ile karıştırıp salatalara katabiliyorsunuz. Acı yeşillikler ile daha iyi gidiyor.
  • Hamur işleri: Bazı kurabiye türlerine yemiş aroması vermek için ve tokluk için kullanılıyor.
  • Tavuk tariflerinde de bir kaç damla antep fıstığı yağı kullanımı görmek mümkün.

Cilt İçin Antep Fıstığı Yağı

Zeytinyağının 100 ml kadarına 10 damla antep fıstığı yağı ekleyin. İyice karıştırın. Şimdi bu karışım yüz için bir masaj yağı olarak kullanılabilir ve ayrıca dirsekler, dizler ve bilekler gibi biraz bakım gerektiren yerlerde değerlendirilebilir. Besin değerleri cildi içeriden besler. Karotenoidler cildi UV hasarından korurlar ve onu elastik, taze tutarlar. E vitamini ise güçlü bir antioksidan olarak cildi genç tutar. Yağdaki oleik asit gibi sağlıklı bileşenler, nemlendirici gibi davranırlar ve cildin koruyucu katmanını tamir ederler. Bu da cildin kendisinden nem kaybetmesine engel olur ve zayıf, kötü görüntüyü engeller. Karotenoidler yeni cilt hücrelerinin zamanında üretilmelerini sağlarlar ve eski hücrelerin atımına yardımcı olurlar. Ancak karotenoid bileşenlerin adetleri karaciğer gibi bazı et ürünlerine göre çok daha düşük. Bu nedenle peeling için fazladan ihtiyaç hissetmeyebilirsiniz.

Ancak yağın sivilcelere karşı nasıl etki gösterdiği bilinmediği için şimdilik aktif akne durumlarında kullanmaktan kaçının.

Saç İçin Antep Fıstığı Yağı

Bu yağda omega yağ asitleri ve E vitamini gibi bileşenler mevcut olduğundan saçları besler. Hatta saç onarımı işlemlerinde pek çok kuaförde giderek popülerlik kazanıyor.

Dolaşıklıkları açmak için de iyidir çünkü E vitaminine sahip. Şampuan ile yıkanmış ıslak saça uygulandığında nemi hapseder ve saçı dolgun ve parlak tutar. Saç köklerine güç ekler ve kırıkları azaltır. Saç şekillendirme için 5 ml antep fıstığı yağı ile saç diplerine masaj yaptıktan sonra saç düzleştirici kullanabilirsiniz. Ayrıca saç renklendirici serumlara eklenebilir ve böylece sonucu iyileştirir ve renkler tarafından yok edilebilecek olan bir miktar yağı tekrar temin eder.

Ancak antep fıstığı yağının güçlü yemişli kokusu, yemek gibi koktuğu için bazılarına kötü gelebilir. Bu nedenle saç için kullanımında küçük miktarlarda kullanımı öneriliyor.

Yan Etkileri ve Zehirlenme

Antep fıstığı yağı işleme uğradığı zaman ağaçta bulunan urushiol ve diğer maddeler yağa geçmezler ve bu nedenle görece güvenli bir yağdır. Herhangi bir zehirleyici etkisi bilinmiyor. Ancak bazı aromatik bileşenler barındırdığı için uygulamadan önce bir test yapmanız daha uygun olur. Temel yemek pişirme yağı olmaya ise çok fazla uygun değil. Bu nedenle genelde soslarda aroma için kullanılıyor.